Venter boligprisfrys tross skyhøy omsetning: – Dette er veldig spesielt

Varslet renteøkning hindret prisvekst i måneden som gikk, spår meglertopp. Det til tross for en «hinsides» november.

I Oslo har det vært fallende priser de siste åtte månedene, unntatt i august.
Publisert:

Fredag legger Eiendom Norge frem boligprisene for november. Men selv om meglere melder om en sterk måned, så er ikke prisvekst gitt.

– Omsetningen av boliger går mot en all-time high i november. Jeg tror vi kommer til å gå forbi rekordåret 2020, sier Terje Buraas, administrerende direktør i DNB Eiendom til E24.

Likevel tror han at prisene vil holde seg stabile.

– Det er få boliger til salgs, kjøperne er til stede og liggetiden er lav. Likevel gir ikke det utslag på prisene. Jeg har fulgt med på boligmarkedet siden 92, og dette er veldig spesielt, sier Buraas.

Leder for DNB Eiendom, Terje Buraas.

Forventer at nedkjølingen fortsetter

Sjeføkonom Nerja Macic ved Prognosesenteret mener også det blir en moderat prisutvikling.

Hun tror ikke fasiten for november vil vise noen store utslag på pluss eller minussiden, hverken for nominelle eller sesongjusterte priser.

– Det var en ekstremt sterk prisvekst i fjor etter at rentekuttet kom. Vi dro med oss denne prisveksten inn i årets tre første måneder. Men etter det har det ikke vært særlig vekst, sier hun.

De siste 12 månedene har prisene steget med syv prosent på landsbasis. I oktober falt prisene med 0,4 prosent nominelt, ifølge Eiendom Norges boligprisrapport.

I Oslo har det vært fallende priser de siste åtte månedene, unntatt i august.

Sjeføkonom Nejra Macic i Prognosesenteret.

Den utelatte prisveksten tror Buraas skyldes at Norges Bank har varslet renteøkninger i tiden fremover.

– For mange kan en boligrente på tre prosent virke som den nye normalen. Men det er varslet at rentene skal økes godt over det, og det holder prisene nede, sier han.

I tillegg til en varslet renteøkning, nevner Macic to andre grunner til nedbremsingen i boligmarkedet: Etter første kvartal i år var de planlagte boligbyttene under pandemien ferdige. I tillegg har norske husholdninger dreid seg mot et normalt konsum i takt med åpningen av samfunnet.

Hun er overrasket over at flere meglere melder om en uvanlig sterk november.

– Våre forventninger til november-statistikken er en langt mer moderat og flat utvikling. Markedet virker selektivt, sier hun.

Les også

Norges Bank varsler rentehopp rett før jul

«Hinsides»

En mer optimistisk tone er å høre hos Grethe Meier, administrerende direktør i Privatmegleren, som melder om en «hinsides november». Hun tror på en sesongjustert prisvekst på 0,2 prosent for november.

I november alene har de solgt 1551 boliger. Høyere enn både 2019 og rekordåret 2020, hvor de henholdsvis solgte 1100 og 1400 i november.

– Jo høyere smittetrykk, jo mer interessant boligmarked og jo høyere omsetning får vi, sier Grethe Meier i Privatmegleren.

Hun tror det er en korrelasjon mellom pandemi og boligmarkedet.

– Våre tall viser en meget stor samvariasjon. Markedet roet seg i sommer da samfunnet åpnet. Så blomstrer coronaen opp igjen, og da blomstrer også boligmarkedet. November i år har vært hinsides, sier hun.

Oppdragsinngangen, altså boliger som skal ut for salg, er også meget høy – noe som tyder på høy aktivitet fremover og inn i 2022, ifølge Meier.

– Selv om høyere rente normalt virker noe dempende på salgsvolum, tror jeg dette kompenseres av coronaeffekten og den høye kjøpekraften vi har i Norge, sier hun.

Økt smitte gjør oss urolige, og da søker vi det trygge, tror hun. Derfor blir boliger viktigere, og boligmarkedet sterkt.

Administrerende direktør i Privatmegleren, Grethe Wittenberg Meier hjemme på Nordstrand. Privatmegleren har 13 prosent markedsandel i Norge, der rundt 40 prosent selges i Stor-Oslo.

Tror prisveksten utenfor Oslo vil fortsette

Samtidig som Oslo har hatt en svak prisvekst det siste året, så har byene rundt Oslo opplevd en prisvekst.

Denne trenden tror Macic vil fortsette, som presiserer at trenden ikke er pandemidrevet, men demografidrevet. Trenden har pågått i mange år før 2020, men har kanskje blitt forsterket under pandemien.

– Familier finner ikke de boligene de vil ha i Oslo. Veldig få eneboliger og småhus er tilgjengelig, og det er stor rift om dem, sier Macic.

Derfor har byer som Drammen, Fredrikstad og Hamar hatt større prisvekst en Oslo.

– Konsekvensen av at det stort sett bare bygges leiligheter i Oslo, er at mange småbarnsfamilier tvinges ut av byen. Situasjonen blir ikke bedre av at det i tillegg er mange eldre som bor alene i eneboliger og småhus, samtidig som at barnefamilier skvises inn i leiligheter, fortsetter hun.

Mens Oslo har hatt en prisvekst på 5,5 prosent de siste tolv månedene, har Drammen økt med 9 prosent, ifølge Eiendom Norge sin rapport for oktober.

Publisert: