Antall langtidsledige øker: – Svært bekymret

Lo-lederen sier regjeringen må komme med tiltak for å få flere inn i arbeidsmarkedet igjen.

LOs leder Peggy Hessen Følsvik
Publisert: Publisert:

– Regjeringen må legge fram en kraftig forsterking av arbeidsmarkedspolitikken, for å avhjelpe denne situasjonen. Vi er svært bekymret for at vi har så mange langtidsledige, sier LO-leder Peggy Hessen Følsvik til E24.

Tirsdag klokken 10 skal Erna Solbergs avtroppende regjering legge fram sitt forslag til statsbudsjett for 2022. Etter at budsjettet er lagt fram, kunngjør statsministeren at regjeringen vil søke avskjed.

– Vi er veldig spent på statsbudsjettet fra den avtroppende regjeringen, sier Følsvik.

Arbeidsledigheten i Norge har vært historisk høy under pandemien, men har i høst vært på vei ned. Men i enkelte grupper stiger fremdeles arbeidsledigheten.

Fra januar til september i år viser Navs tall at antallet arbeidssøkere som har vært helt ledig i under 39 uker har falt kraftig. Men antall arbeidsledige som har vært helt ledig i over 53 uker øker.

Les også

Arbeidsledigheten faller til det laveste siden februar 2020

Frykter flere på sosialhjelp

Arbeidsledigheten i september var på det laveste siden februar 2020.

Men det er flere langtidsledige. I februar 2020, før pandemien traff landet, var det 4.240 personer som hadde vært arbeidsledig mellom 53 og 80 uker, mens det i september i år var 8.645 personer.

Antallet som har vært arbeidsledig i over 81 uker har i samme periode økt fra 3.078 til 5.304 personer.

Følsvik er bekymret for at antall sosialhjelpsmottagere øker når dagpengeperioden utløper for flere.

– Noe av dette handler om coronasituasjonen, men vi risikerer at mange blir stående på utsiden av arbeidslivet, det er forferdelig dårlig samfunnsøkonomisk, og det er alvorlig for enkeltpersonene, sier Følsvik.

Hun tror det er flere tiltak som kan hjelpe situasjonen.

– Vi må finne ut hvem disse personene er. Mangler de kompetanse, så hjelper det med kompetansehevende tiltak. Men det som kanskje er aller viktigst for å få folk tilbake i jobb er individuell oppfølging. Vi vet at Nav har vært presset under pandemien, men også før det. Nav må få bedre kapasitet og ressurser, sier Følsvik.

Les også

DeepOcean gikk 63 millioner i pluss og fikk over 20 millioner i krisestøtte

Sortering

Seniorforsker Oddbjørn Raaum ved Frischsenteret sier at langtidsledigheten alltid har vært en bekymring, og spesielt når den stiger.

Forskeren forklarer at kriser, når arbeidsledigheten går opp, kan føre til en sortering av ansatte, der de som er arbeidssøkende etter krisen har større problemer med å få jobb enn før.

Og man vet ikke godt nok hvem de er etter coronapandemien, forteller han.

– Nav har god løpende statistikk på omfanget av langtidsledigheten, men vi trenger bedre kunnskap om hvem de er. Er det noen som har dårligere forutsetninger for å komme seg tilbake enn før? Eller kanskje det vil være lettere for dem enn tidligere langtidsledige? spør Raaum.

Han sier at den nye regjeringen trolig vil iverksette flere arbeidsmarkedstiltak enn den avtroppende Solberg-regjeringen.

– Men er mange prioriterte grupper blant arbeidssøkerne, både unge, innvandrere, og langtidsledige, og utfordringen er å gi et tilbud til den enkelte som har effekt, sier Raaum.

Publisert:
Gå til e24.no