Seniorøkonom tror ledigheten vil stige i flere år

Situasjonen på arbeidsmarkedet vil bli verre før den blir bedre, mener seniorøkonom Kyrre Aamdal i DNB Markets.

ØKENDE: SSBs arbeidsledighetsundersøkelse registrerte 135.000 ledige i juni. Det er en oppgang på rundt 5.000 personer siden mars.
Publisert: Publisert:

Ferske tall fra Arbeidskraftundersøkelsen (AKU), den månedlige ledighetsrundspørringen til Statistisk sentralbyrå (SSB), viser at den norske arbeidsledigheten stiger.

SSB registrerte 135.000 arbeidsledige i juni. Det er oppgang på rundt 5000 personer siden mars, og utgjør 4,8 prosent av arbeidsstyrken.

Seniorøkonom Kyrre Aamdal i DNB Markets mener utviklingen i arbeidsledigheten viser en svak økonomisk utvikling.

– Dagens tall, som viser en svak vekst i arbeidsledigheten, understøtter bildet av en svak utvikling i den norske økonomien, sier Aamdal til E24.

Spår høyere ledighet de neste årene

Han tror situasjonen på arbeidsmarkedet vil bli verre før den blir den blir bedre.

Les også

AKU-ledigheten stiger til 4,8 prosent

– Vi tror denne situasjonen med høyere ledighet vil vedvare en stund. Vi har tro på en gradvis oppgang i økonomien, men mye skyldes produktivitetsvekst. Arbeidsledigheten tror vi vil trekke forsiktig oppover de neste par årene, sier Aamdal til E24.

Han forklarer den økte arbeidsledigheten med et tilbakeslag i økonomien som primært skyldes de krevende tidene i oljebransjen.

– Men vi merker også konsekvensen av en svak utvikling i verdensøkonomien, og at stimulanstiltakene ikke er nok til å holde farten oppe i norsk økonomi. Men det må vi nesten regne med når oljesektoren er i så tøffe tider, sier Aamdal.

Stiger mer enn ventet

Handelsbankens analytikere hadde forventet en oppgang på 4,7 prosent, altså rett

under det som ble fasiten fra SSB.

– Det vi har sett er at arbeidsstyrken har trendet nedover den siste tiden, og vi er derfor spent på utviklingen fremover, sier sjeføkonom Kari Due-Andresen til E24.

(saken fortsetter under bildet.)

TROR LEDIGHETEN SKAL OPPOVER: Seniorøkonom Kyrre Aamdal i DNB Markets tror arbeidsledigheten i Norge skal videre oppover de neste årene.

– Det har vært en nullvekst i sysselsettingen, og det er dermed en nedgang i arbeidsstyrken som er årsak til at vi ikke ser en større vekst i ledigheten, legger hun til.

Les også

Solberg mener Ap tar feil om ledighetstall

Tror ledigheten skal ned

Sjeføkonom Frank Jullum i Danske Bank Norge forteller at tallene viser en litt høyere arbeidsledighet enn de hadde regnet med.

– Vi trodde på en mer flat eller fallende tendens. Men AKU-tallene kan sprette litt opp og ned fra måned til måned. Den samlede tendensen er at ledigheten begynner å flate ut, sier Jullum til E24.

Frank Jullum

Han mener dette er en indikasjon på at de største oppsigelsesrundene i oljebransjen ligger bak oss.

– Veksten er fortsatt ganske svak, men den er i ferd med å ta seg opp. Det vi ser er ikke noen krise, men det er heller ikke en veldig frisk vekst, sier Jullum.

I motsetning til Aamdal i DNB Markets tror Jullum at ledigheten skal nedover det neste året.

– Vi tror på en liten nedgang, og at veksten etter hvert vil ta seg opp, men ikke veldig mye, sier han.

Han finner også et lyspunkt i SSBs tall.

– Det som er bra er at sysselsettingen stiger i juni etter et kraftig fall i mai. Selv om ledigheten er nærmest uendret, er det beroligende. Vi er ikke lenger så bekymret som vi var etter mai.

Les også

AKU-ledigheten stiger til 4,8 prosent

Les også

DNB med ny rapport: Spår lysere tider for norsk økonomi

Les også

Klagestorm rundt arbeidsledighetsforsikring

Les også

Dette fylket har den høyeste andelen uføretrygdede i landet

Publisert:

Her kan du lese mer om