Regionalt nettverk: Produksjonsveksten øker

De siste tre månedene har norske bedrifter skrudd opp produksjonen moderat, men fremover venter de at veksten vil avta.

VIKTIG ØKONOMIMÅLER: Over 300 norske bedrifter inngår i Norges Banks regionale nettverk.

Foto: Terje Mortensen VG, NTB scanpix
  • Karl Wig
  • Asgeir Aga Nilsen
Publisert:

Det viser Norske Banks nyeste utgave av Regionalt nettverk, sentralbankens viktige temperaturmåler i over 300 norske bedrifter.

Bedriftskontaktene melder at produksjonsveksten har økt noe fra mai, noe som også var ventet. Ifølge sentralbanken gir det den sterkeste produksjonsveksten i Norge siden slutten av 2012.

Men det kan ikke fortsette, ifølge bedriftene, som varsler avtagende vekst de neste seks månedene. De fleste næringene har dermed nedjustert forventningene fra forrige korsvei. Eksportindustrien er et unntak – her tror man på litt sterkere vekst fremover.

Boligtrøbbel

Flere bedrifter knytter nå økt usikkerhet til boligmarkedet, viser rapporten. Inntil nå har det nettopp vært den sterke boligbyggingen, samt økt offentlig etterspørsel, som har bidratt mest til produksjonsveksten.

Les også

Overraskende inflasjonsfall i august

Det er særlig dårlige salgstall for nyboliger som bidrar til dårligere vekstutsikter fremover, viser rapporten.

Makroøkonom Marius Gonsholt Hov i Handelsbanken er ikke overrasket. Han sier de lenge har advart om at den siste tidens solide produksjonsvekst har vært tuftet på en boom i boligbygging og offentlig etterspørsel – som er sårbare for et omslag,

– Begge disse faktorene kommer til å dempe seg fremover, sier han til E24.

– Den avkjølingen som har vært i boligmarkedet har vært sterkere enn ventet, og det slår i neste runde ut i lavere byggeaktivitet, utdyper han.

Samlet sett synes imidlertid ikke DNB Markets det er nok til å rokke ved et fortsatt oppløftende bilde av Norge.

– Produksjonsveksten er fortsatt over det vi anser som trendvekst i økonomien og underbygger at det nå går bedre i norsk økonomi, selv om usikkerheten knyttet til boligmarkedet har økt litt, skriver analytiker Jeanette Strøm Fjære i en oppdatering.

Les også

SSB om den økonomiske oppgangen: – En av de svakeste siden syttitallet

Oljebrems

I oljebransjen fortsetter motgangen.

Oljeleverandører melder om produksjonsfall det siste kvartalet, et fall som Norges Bank kaller «noe sterkere enn ventet». Oljenæringen venter imidlertid at fallet vil avta noe det neste halvåret.

Fortsatt er oljebransjen den eneste næringen i Norge som forventer en nedgang i investeringsnivået de neste tolv månedene. Alle andre næringer forventer et investeringsbyks.

Den nye undersøkelsen følger kvartalsrapporter i mars og juni som begge støttet godt oppunder forventningene om et comeback for norsk økonomi.

Den siste evnet likevel å overraske ekspertene med hvor positiv den var for bedriftene utenom oljenæringen: De meldte om den sterkeste produksjonsveksten siden 2013, og anslo en videre vekst som overgikk analytikernes estimater. Juni-rapporten ble kalt «veldig sterk» og «et klart argument mot rentekutt».

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Regionalt nettverk

Flere artikler

  1. Venter boligbrems og oljevekst

  2. Regionalt nettverk: Bedriftene venter fortsatt moderat produksjonsvekst

  3. – Alt klart for renteøkning

  4. Annonsørinnhold

  5. Mener solid vekstrapport spikrer rentehopp

  6. Økonom om Norges Banks regionale nettverk:– Nærmer seg tre prosent vekst