Nyboligsalget faller kraftig: Kan bety lavere priser på nye boligprosjekter

Bruktboligprisene faller over hele landet, og salget av nye boliger avtar kraftig. Det kan få konsekvenser for prissettingen av nye prosjekter som skal ut på markedet, tror økonom.

GÅR TREGERE: Salget av nye boliger har avtatt kraftig den siste tiden. Her fra i fjor under oppføring av nye boliger på Ensjø i Oslo.
Publisert: Publisert:

Salget av nye boliger har falt kraftig den siste tiden. Nye tall fra Boligprodusentenes Forening torsdag viser at salget har falt med 35 prosent i årets tredje kvartal sammenlignet med samme periode i fjor.

Samtidig har prisene på brukte boliger falt over hele landet den siste måneden. I Oslo har prisene falt siden i vår og er ned 7,5 prosent sesongjustert siden i mai.

Utviklingen i priser på nye boliger henger etter prisutviklingen i bruktboligmarkedet, opplyser makroøkonom Nejra Macic i Prognosesenteret.

Nedgangen i bruktboligprisene siden mai har utløst økt usikkerhet i boligmarkedet, og bidratt til den relativt sterke nedgangen i salget av nye boliger de siste par månedene.

Dette vil trolig resultere i noe reduserte priser på nye boligprosjekter fremover, mener hun.

– Det virker lite sannsynlig at prisene på prosjekter som allerede ligger ute skal settes ned, men prosjekter som legges ut for salg fra nå av og fremover kan få lavere kvadratmeterpris, sier Macic til E24.

Les også

Sjeføkonom etterlyser boligbrems i statsbudsjettet

– Uheldig treghet

Ifølge Macic har boligbyggerne tro på at de vil få solgt prosjektene som allerede ligger ute i markedet til de prisene som er satt.

– De fleste boligbyggere hadde gode fortjenester i 2016 og i de to første kvartalene av 2017, så de har litt å gå på. For mange handler det nå om å få bygget ferdig det de solgte i fjor, og fokuset er dermed først og fremst rettet mot aktiv produksjon fremfor at salget nå faller, sier hun.

– For noen oppleves det kanskje som en lettelse at salget ikke går like raskt som i 2016 for det gir dem bedre tid til å produsere alle prosjektene de allerede har solgt. Det er først om et år eller to at entreprenørene v il merke effekten av at salget har falt, legger hun til.

Macic forklarer at prisene på nye boligprosjekter ble satt opp først i begynnelsen av 2017, omtrent samtidig som prisene på brukte boliger begynte å falle.

– Det er en litt uheldig treghet, som trolig har bidratt til salgsnedgangen for nye boliger, sier hun.

Vil ta en stund før vi merker et prisfall

Daglig leder Andreas Øvsthus i Røisland & Co Eiendomsmegling har ikke opplevd at prisene i prislisten er satt ned i prosjekter som allerede er i markedet.

Les også

Boligundersøkelse etter prisfall: Én av fire venter med boligkjøp

– Det skal veldig mye til for at det skjer, sier han.

– Det vi opplever nå, er en forventet korreksjon etter et overhett markedet i 2016.

Øvsthus forklarer at det som i stedet kan skje i perioder hvor markedet er roligere – slik som nå – er at utbygger er mer fleksibel på å gjøre endringer på boligen, dersom kjøper ønsker det.

Øvsthus erkjenner samtidig at man fremover kan oppleve en mer forsiktig prissetting på nyboligprosjekt som ikke har kommet på markedet ennå.

– Det er naturlig at man vil ta innover seg det markedet som er nå og forsøke å prise deretter, sier han.

LA FREM NYE TALL: Boligprodusentenes Forening og adm. direktør Per Jæger la fram tall onsdag, som viser en nedgang i igangsetting av nye boliger.

Skulle vi få et fall i prisene på nye boliger, vil det imidlertid ta en stund før vi merker det, påpeker han.

– For at vi skal kunne dokumentere det må det være snakk om et betydelig volum, sier han.

Røisland & Co spesialiserer seg på utvikling og salg av nye boliger og tilbyr både rådgivning og eiendomsmegling. Den største forskjellen de merker nå er at det legger ut færre nye boliger for salg, i tillegg til at salgstakten er langt lavere enn samme periode i 2016.

– Fordi omsetningen har gått ned, venter utbygger med å legge ut boliger i markedet, selv om man kanskje har gjort prosjektering og sitter klar med prosjekter, sier Øvsthus.

Les også

Meglertopper krever full Siv-retrett

Tror på bedring fra 2018

Både Øvsthus og Macic venter at boligmarkedet skal ta seg opp igjen fremover.

Macics prognose er at prisene på brukte boliger skal stige fra januar igjen.

– Særlig etter sommeren, dersom boliglånsforskriften opphører som planlagt, vil vi se en bedring i boligmarkedet, sier hun.

– Da kan vi se at investorene kommer tilbake i nyboligmarkedet, og salget av nyboliger tar seg opp igjen, sier Macic.

Hold deg oppdatert på boligmarkedet. Last ned minE24 i App Store eller Google Play og bli varslet om siste bolig-tall!

Les også

Nyboligsalget fortsetter å falle kraftig

Les også

Sjeføkonom etterlyser boligbrems i statsbudsjettet

Les også

Boligundersøkelse etter prisfall:
Én av fire venter med boligkjøp

Publisert:

Her kan du lese mer om