Dette skjer denne uken: Resultatsesongen begynner i USA

Storbritannia skal bestemme seg for om de vil støtte statsministerens brexit-avtale denne uken. Nøkkeltall og kvartalsrapporter fra USA ventes imidlertid å ha en større innvirkning på markedene. 

FORTSATT NEDSTENGNING: Budsjettuenighetene i USA ser ikke ut til å gå mot en løsning. Det har foreløpig marginal effekt på USAs økonomi.

Foto: Evan Vucci AP
Publisert:

Tirsdag skal det britiske parlamentet stemme over avtalen om utmelding av EU som Theresa May har forhandlet frem. Avstemningen ble utsatt fra den planlagte datoen i desember fordi statsministeren fryktet hun ville få et stort flertall mot avtalen.

Trolig får hun heller ikke nå støtte til avtalen hun har blitt enig med EU.

Denne uken slippes også inflasjonstall fra flere europeiske land, blant annet våre naboer i øst på mandag, etterfulgt av britisk inflasjon onsdag og tall fra eurosonen torsdag.

Nøkkeltall fra USA

På motsatt side av Atlanterhavet kommer det flere regionale indekser som forteller om aktiviteten i bedriftene.

– Empire Manufacturing og Philly Fed er viktige nå på grunn av det store fallet i ISM-indeksen i desember, sier sjefstrateg i Danske Bank Christian Lie til E24.

ISM-indeksen er innkjøpssjefsindeksen for tjenesteytende sektor. Disse tallene kan til sammen vise en stemningsendring i amerikansk næringsliv, mener Lie.

Konsensus blant analytikere er at Empire ender på 11,5 denne måneden, og Philly Fed på 10, ifølge en rapport fra Nordea Markets. Begge er opp fra forrige måned.

Empire Manufacturing forteller om aktiviteten i staten New York, og Philli Fed dekker østlige og sentrale Pennsylvania, og de ni distriktene sør for New Jersey og Delaware.

Også uttalelser fra Den amerikanske sentralbanken (Fed) kan ha en innvirkning på markedet denne uken. Sentralbanken har et tydelig budskap om å være mer følsomme overfor markedsutviklingen, mener Lie.

– En av de viktigste driverne for kursoppgangen den siste tiden er de mer duete signalene fra Fed, sier sjefstrategen.

Les også

Største fall for amerikansk industriindeks siden finanskrisen: – Nå har tidevannet snudd

Resultatsesongen begynner

Mandag markerer også starten på rapporteringssesongen i USA, der til sammen 35 av selskapene som utgjør S&P 500 skal legge fremst tall for fjerde kvartal i fjor.

– Fjerdekvartalsrapporteringen blir ekstremt spennende denne gangen, sier Lie.

ISM og PMI har vist svakhetstegn. Siden det er innkjøpsansvarlige i næringslivet som svarer på disse undersøkelsene viser det tydelig hvordan det går med amerikansk næringsliv, ifølge Lie.

– Det er utsikter til at rapporteringen fra fjerde kvartal også kan bære preg av usikkerhet.

Sjefstrateg Christian Lie i Danske Bank.

Foto: Danske Bank

Utsiktene er viktigst

Det er spesielt knyttet interesse til de amerikanske storbankene. Citigroup åpner resultatfesten mandag. JPMorgan og Wells Fargo leverer rapporter tirsdag, og Goldman Sachs og Bank of America på onsdag.

Det er likevel ikke resultatene i seg selv som er mest interessante for markedet, mener Lie.

– Resultatene kommer isolert sett til å være gode, men markedet er mer opptatt av hva bedriftene sier om utsiktene.

Han får støtte fra Nordea Wealth Management, som i en rapport denne uken også trekker frem utsiktene.

– Fremtidsutsiktene til selskapene vil nok likevel bli det aller viktigste for aksjemarkedet, da det nettopp var avtagende vekst som bekymret markedet i fjerde kvartal 2018, skriver sjefstrateg Leif-Rune Rein og seniorstrateg Sigrid Wilter Slørstad.

Hvis bedriftene selv mener at utsiktene er gode, kan det gi et oppsving for markedet, mener Lie.

– Hvis bedriftene derimot reflekterer den pessimismen man har sett i ledende indikatorer vil det øke frykten for at vi begynner å nærme oss en økonomisk nedtur, sier han.

Sjefstrategen mener bankenes kunnskap om næringslivet gjør dem spesielt interessante.

– De vet mye om etterspørsel etter kreditt fra næringslivet og husholdningene, sier Lie.

Nedstengning fortsetter


Nedstengningen av statsapparatet i USA er på sin 24. dag og nådde i helgen en milepæl og er den lengste i landets historie. Budsjettuenighetene har vart siden 22. desember og betyr at flere hundre tusen statsansatte ikke får lønn.
– Slike nedstengninger har som regel begrenset økonomisk betydning, sier Lie.
Han påpeker likevel at for hver andre uke nedstengningen varer, reduseres amerikansk BNP-vekst med 0,1 prosentpoeng.
– Det er veldig lite, men jo lenger det vedvarer, jo større kan effekten bli samlet sett.
Hvis nedstengningen varer lenge kan også forbrukernes og næringslivets tillit til politikerne svekkes.
– På sikt kan dette gjøre at husholdningene blir engstelige for sitt forbruk og det kan påvirke bedriftenes vilje til å sysselsette, sier Lie.

Handelskrigen setter spor

Les også

Nedstengning bremser forbruket i USA