Russland styrker atomarsenalet

Russland varsler forsterkning av atomarsenalet. Farlig sabelrasling, mener NATO-sjef Jens Stoltenberg.

ADVARER: Russland og president Vladimir Putin advarte tidligere i uken mot USAs planlegging av våpenlagring i øst.
Publisert: Publisert:

President Vladimir Putin sier Russlands atomvåpenprogram skal styrkes med 40 nye interkontinentale ballistiske missiler.

– Missilene kan takle selv de mest teknisk avanserte luftvernsystemer og vil bli en del av vårt arsenal i løpet av året, sier Putin ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Les også

Pentagon forberedt på å lagre tunge våpen i Øst-Europa

- Destabiliserende og farlig

– Vi har sett at Russland investerer mer i forsvar generelt, men i kjernefysisk evne spesielt, sier NATOs generalsekretær, Jens Stoltenberg til pressen i Brussel.

Putins kunngjøring bekrefter dermed et mønster og oppførsel sett fra Russland over tid, mener Stoltenberg.

– Denne kjernefysiske sabelraslingen er uberettiget. Den er destabiliserende, og den er farlig. Dette er noe vi ser på, og det er en av grunnene til at vi skjerper beredskapen til styrkene våre, sier han.

Les også

Obama: – «Russisk aggressivitet» tema på G7-møte

Avviser våpenkappløp fra Nato

USA har planer om å forhåndslagre tunge våpen i NATO-land øst i Europa. I helga skrev New York Times at planene omfatter våpen nok til 5.000 amerikanske soldater, noe som har fått russerne til å reagere kraftig.

De kaller planene «det mest aggressive trekket fra Pentagon og NATO» siden den kalde krigen og varsler selv forsterkning langs sin vestre flanke.

Men han avviser at alliansen driver med våpenkappløp og legger i stedet ansvaret for et betydelig større NATO-nærvær i øst på Russland.

– Vi er nødt til å svare, for vi ser et Russland som er mer pågående, og som er ansvarlig for aggressive handlinger, spesielt i Ukraina, mener han.

Les også

Putin: Ikke vær redd for Russland

Les også

Kiev: – Ukrainske separatister har hær på 40.000

Les også

Russland har svartelistet flere EU-politikere

Publisert: