Her blir det mulig å investere for utlendinger

Saudi-Arabia åpner markedene sine for utenlandske investorer.

ÅPNER OPP: Det blir fra mandag mulig å investere på Tadawul-børsen i Riyadh for utlendinger - såfremt du oppfyller kravene.

Faisal Al Nasser
  • Andreas Wolden Fredriksen
Publisert: Publisert:

Mandag åpner Saudi-Arabia aksjemarkedet i landet for direkteinvesteringer fra utlandet.

Frem til nå har det kun vært mulig for innbyggere i Saudi-Arabia, eller land som er medlem av Golfrådet (De forente arabiske emirater, Kuwait, Bahrain, Oman og Qatar i tillegg til Saudi-Arabia) å investere i det som er Midtøstens største økonomi.

Og, det er flere begrensninger. Tillatelse vil kun bli gitt til finansielle institusjoner med over fem milliarder dollar i forvaltningskapital, og som har eksistert i minst fem år. Det vil heller ikke være mulig å eie mer enn fem prosent av noen av selskapene. I tillegg er fem entreprenørselskaper, som driver med arbeid i de hellige byene Mekka og Medina, stengt for utenlandske investorer.

I tillegg er 18 prosent av selskapene på Tadawul-børsen sterkt knyttet til utviklingen i oljeprisen.

Les også

Saudi-Arabia: Opec skrur ikke på oljekranene

Skeptisk

Flere analytikere er skeptiske til å investere i landet, og tror det vil bli lite investeringer med det første.

– Jeg tror ikke vi vil se store utenlandske investeringer i Saudi-Arabia med en gang, men over tid vil det nok bli det, sier John Sfakianakis, direktør for Gulf-regionen i Ashmore Investment Management til Financial Times.

– Jeg tipper at det kommer noen milliarder dollar i år, før vi får en fase to med større investeringer igjen.

Det som må skje for at pengene virkelig skal fosse inn, er at Tadawul-børsen blir inkludert i en toneangivende indeks, som for eksempel MSCIs Emerging Market Index. Ifølge FT.com er det lite sannsynlig at så skjer før tidligst 2017.

Les også

Saudi-Arabia skyter ned rakett fra Jemen

Dubai mer attraktivt

Det er ikke ventet et rush av nyetableringer i hovedstaden Riyadh med det første. I stedet ventes det at det er Dubai som først vil merke dette.

Nå som markedene åpnes, vil mesteparten av nyansettelser gjøres her. Flere forvaltere Wall Street Journal har vært i kontakt med, sier at de vil vente i noen måneder, kanskje år, før de etablerer et kontor i landet.

De som allerede er på plass i landet har signalisert at de vil rekruttere et mindre antall personer for å ta unna det som kommer.

Dubai anses som et langt mer attraktivt sted å investere, fremfor Riyadh, hvor strenge religiøse regler dominerer hverdagen. Kvinner kan for eksempel ikke kjøre bil, eller gå på kino eller konserter, skriver avisen.

Publisert:

Flere artikler

  1. Betalt innhold

    Saudi-Arabias statlige oljeselskaps plan om børsnotering får grønt lys

  2. Saudi Aramco varsler investeringer på 2.400 mrd.

  3. Kraftig børsfall i Midtøsten

  4. Saudi Aramco får grønt lys for børsnotering

  5. Oljerikdommen til Saudi-Arabia skrumper