Registrert ledighet økte med 600 i desember

Arbeidsledigheten i Norge fortsetter å øke. – Udramatisk, sier sjeføkonom.

KONKURS: 400 personer mistet jobben i Sydvaranger Gruve i november. På ett år har arbeidsledigheten økt med 136 prosent i den nordnorske kommunen.
  • Jan Lilleby
  • Karl Wig
Publisert:

Ferske tall fra NAV viser at ledigheten nå er på 3,0 prosent av arbeidsstyrken, mot 2,7 prosent i desember i fjor. Forrige måned var ledigheten på 2,9 prosent.

– Ledigheten har økt som forventet gjennom 2015. Til neste år venter vi at ledigheten vil fortsette å øke som følge av lavere aktivitet innen oljenæringen og de ringvirkningene dette gir, sier arbeids- og velferdsdirektør Sigrun Vågeng.

Summen av helt ledige og arbeidssøkere på tiltak (bruttoledigheten) er nå på 96.900 personer, tilsvarende 3,6 prosent av arbeidsstyrken.

Det er 12.700 flere enn for ett år siden, da bruttoledigheten var på 3,1 prosent av arbeidsstyrken.

Finnmark, Rogaland og Sogn og Fjordane har hatt størst prosentvis økning i ledigheten i desember, justert for normale sesongvariasjoner. Hordaland, Oppland og Hedmark har hatt størst nedgang i ledigheten i samme periode. Oslo er ett av fire fylker med nedgang.

Les også

Derfor er det mannefall i arbeidslivet

Over 80 prosent flere ledige i Rogaland

Det er store fylkesvise forskjeller i utviklingen i ledigheten. I Rogaland har antallet helt ledige økt med 82 prosent sammenlignet med desember i fjor.

Ledigheten er i desember høyest i Rogaland med 4,3 prosent av arbeidsstyrken - fulgt av Aust-Agder og Vest-Agder med henholdsvis 4,0 og 3,5 prosent.

Ledigheten er lavest i Oppland og Sogn og Fjordane, begge med 2,0 prosent av arbeidsstyrken.

(Saken fortsetter under grafikken som viser ledighetskartet .)

– Tallene fra NAV viser at ledigheten stiger forsiktig og at det fortsatt er personer med petroleumsrelatert yrkesbakgrunn som først og fremst blir ledige, står det i en fersk kommentar fra DNB Markets.

Les også

Ordføreren i oljebyen Sandnes: – Det stopper opp i bransje etter bransje

Varanger-ledighet i været

Sør-Varanger kommune har en økning i ledigheten på hele 136 prosent, sammenlignet med i fjor. I desember viser de ferske tallene fra NAV at det er 269 ledige i kommunen.

I november steg antallet ledige fra 96 i oktober til 143. Det var før brorparten av de som mistet jobben i gruvekonkursen er kommet med i statistikken. Statistikken fra NAV viser at det ble registrert 126 flere ledige fra november til desember.

(Saken fortsetter under bildet.)

INGEN KRISE: – Det er ikke noe dramatisk over denne økningen: Den var veldig høy i oktober, men har vært lavere disse to siste månedene, sier sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i Swedbank First Securites til E24.

Det utgjør mer enn 20 prosent av den sesongjusterte økningen i antall arbeidsledige på landsbasis.

Les også

Gruvekonkursen i Sør-Varanger: Julelønn berget selv om departementet sa nei

Sjeføkonom: – Udramatisk

Den samlede økningen i bruttoledigheten på 700 personer er mindre enn Swedbank First Securities hadde sett for seg.

– Vi ventet i overkant av 1000, sier sjeføkonom Harald Magnus Andreassen til E24.

Han forteller at det er liten grunn til å bli urolig over de ferske tallene, som viser den høyeste ledigheten i Norge på flere år.

– Det er ikke noe dramatisk over denne økningen: Den var veldig høy i oktober, men har vært lavere disse to siste månedene, sier han.

– Er det oppløftende?

– Nja. Vi ligger fortsatt rundt 1000 flere ledige i måneden i snitt. Over tid blir det mange folk av slikt, sier Andreassen.

Les også

– Norge er på vei inn i en mild resesjon

Les også

Ikke bare et regionalt problem lenger: Norges Bank mener oljebremsen sprer seg

Les også

– Har stoppet helt opp

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Arbeidsledighet
  2. Nav

Flere artikler

  1. Økonomer om Nav-tallene: – Stille før stormen

  2. – Dette er bedre enn vi hadde sett for oss

  3. Nytt fall i Nav-ledighet: – Bemerkelsesverdig

  4. Liten økning i Nav-ledigheten

  5. 1.700 færre arbeidsledige i november