TELENOR VS ALFA: Mulig milliardforlik

Russiske Alfa har foreslått en byttehandel til 25 milliarder kroner for å løse den betente striden med Telenor i Russland og Ukraina.

Publisert:

Resultatet kan bli at Alfa overtar Telenors

OSE

TEL

eierpost på knapt 30 prosent i den russiske mobiloperatøren VimpelCom og at Telenor overtar Alfas eierpost på 43,5 prosent i ukrainske Kyivstar.

Sendte brev

Byttehandelen kan også gi motsatt resultat. I så fall vil det handle om en avtale på 4 milliarder dollar eller rundt 25 milliarder kroner.

Dette kommer frem i et intervju med Alexey Reznikovich, sjef i Alfas datterselskap Altimo, i Financial Times. Ifølge Reznikovich skal Altimo ha sendt brevet til Telenor i forrige uke. Noe svar har de ennå ikke mottatt.

Les flere nyheter på E24

Telenor positiv

Men Telenor er villig til å diskutere forslaget.

- Vi er når som helst villig til å diskutere konkrete forslag. Men vi kan ikke gå inn i noen realitetshandling før det ligger noe mer konkret på bordet, sier pressetalsmann Dag Melgaard i Telenor til E24.

Han peker blant annet på ting som verdivurdering av selskapene.

Følg Telenor på Børs24.

- Solid skepsis

- Men vi må også føle oss trygge på at vi kan stole på utfallet. Vi har tilstrekkelig med dårlig erfaring med at Alfa snur ryggen til inngåtte avtaler. Så vår skepsis er solid, sier Melgaard som ikke vil spekulere i sannsynligheten for at det blir noe av byttehandelen.

Telenor og Alfa har ligget i krig med hverandre i to år. De to store eierne i VimpelCom har ikke greid å bli enige om strategien i Ukraina, hvor de to selskapene også eier Kyivstar sammen. Her har imidlertid Telenor aksjemajoriteten.

Rettssakene har haglet både i Russland og Ukraina. Nå er blant annet en sak til behandling i voldgiftsdomstolen i New York.

Skilsmisse likevel?

Det har tidligere vært satt frem flere forslag på å løse konflikten uten at det har ført frem. Alfa har blant annet foreslått at selskapet skulle få en solid eierpost i Telenor, noe som ble avvist av norske myndigheter.

Telenor foreslo at VimpelCom skulle kjøpe Kyivstar, men Alfa nektet å godkjenne en skilsmisseklausul som Telenor krevde skulle ligge innbakt i avtalen. Den innebar at de to skulle kunne kjøpe ut hverandre.

Men hvis denne byttehandelen går gjennom kan det bli skilsmisse mellom de to.

Sjekk børsutviklingen på Børs24

Publisert:

Her kan du lese mer om