Mot løsning i bitter telefonstrid?: Telenor åpner for å børsnotere Grameenphone
Telenor vurderer å børsnotere Grameenphone for å få slutt på konflikten med fredsprisvinner Muhammad Yunus.
Telenor
OSE
TEL
åpner for å børsnotere mobilselskapet Grameenphone. Selskapet har lenge ligget i strid med fredsprisvinner Muhammad Yunus om eierskapet i Grameenphone.
- Det er en sak som ble diskutert forrige uke da vi hadde møter med Yunus, sier informasjonssjef Scott Engebrigtsen til E24.
Innspill i diskusjonen
Yunus har krevd at Telenor selger seg ut av det mobilselskapet fra Bangladesh, men det har konsernsjef Jon Fredrik Baksaas nektet. Telenor eier 62 prosent av aksjene i Grameenphone. Grameen Telecom, som er eid av Grameen Bank hvor Yunus er grunnlegger, eier de resterende 38 prosent.
- Vi vurderer å børsnotere Grameenphone som et steg i diskusjonene rundt eierskapet i Grameenphon. Det er et innspill i den diskusjonen, sier Engebrigtsen.
Mulig børsnotering ble først meldt av Reuters siste fredag og tatt opp igjen av AFX og avisen The New Nation i Bangladesh denne uken.
Ifølge Engebrigtsen har ikke Telenor tatt stilling til om selskapet ønsker å selge seg ned i Grameenphone.
- Det vi har sagt er at vi vurderer å børsnotere Grameenphone. Hvordan det skjer, har vi ikke sagt noe om, sier Engebrigtsen.
Han er imidlertid svært klar på at Telenor ikke akter å gi fra seg kontrollen.
- Vi vil beholde en majoritet i Grameenphone - minst 51 prosent, sier Engebrigtsen.
Han innrømmer at Telenor har vært satt under press for å finne en løsning på uenigheten i Bangladesh.
- Det blir et visst press når det kommer en fredprisvinner og legger frem slike saker, sier Engebrigtsen.
Intensjon
Striden bunner i om Telenor har forpliktet seg til å selge seg ned i det suksessfulle mobilselskapet i Bangladesh. Intensjonsavtalen sa i utgangspunktet det, men Telenor mener at den avtalen ikke lenger er gyldig.
Yunus var i Oslo forrige uke og hadde møter med Telenor. Det var i et av disse møtene hvor Telenor foreslo å selge seg ned.
- Dette er egentlig ikke noe nytt, det sto i intensjonsavtalen fra 1996, sier Engebrigtsen.
Yunus foreslo selv forrige uke at Grameentelecom får kjøpe 13 prosent av aksjene i Grameenphone. Det er imidlertid ikke aktuelt siden Telenor vil beholde minst 51 prosent av aksjene.
Prisen som ble satt i det forslaget var knappe 20 milliarder kroner for hele Grameenphone. Hvis Telenor selger seg ned til 51 prosent med en slik prising vil det gi drøyt to milliarder kroner.
LES OGSÅ: Telenors spill for galleriet
Engebrigtsen ønsker ikke spekulere på hva som blir utfallet i saken eller når det kommer til en løsning.
- Det vil bli diskusjoner mellom eierne i møter, så får vi se hva som skjer der, sier informasjonsdirektøren.
En rekke personer har stått frem og bedt Telenor gi fra seg kontrollen i Bangladesh. Både Torbjørn Jagland, Per Olaf Lundteigen og Tormod Hermansen har oppfordret Telenor til å finne en løsning i striden med Yunus.