Oljefondet frykter oljekorrupsjon

Oljefondet setter oljeselskapet PetroChina til observasjon og vil følge opp Eni og oljeserviceselskapet Saipem på grunn av risiko for grov korrupsjon.

FRYKTER KORRUPSJON: Norges Bank har bestemt seg for å sette oljeselskapet PetroChina til observasjon og følge opp Eni og Saipem gjennom eierskapsutøvelsen på grunn av risiko for grov korrupsjon. Her presenterer NBIM-direktør Yngve Slyngstad resultatet for første kvartal.

Foto: Kjetil Malkenes Hovland
 • Kjetil Malkenes Hovland
Publisert:,

Det skriver Oljefondet i en melding.

Det er Norges Banks hovedstyre som har fattet beslutningene, delvis i strid med rådene fra Etikkrådet som har vært i dialog med de ulike selskapene.

Sentralbanken har bestemt seg for å utelukke det indiske selskapet Bharat Heavy Industries fra Oljefondets portefølje på grunn av risiko for miljøskade.

Det setter også det kinesiske oljeselskapet PetroChina og det italienske industrikonsernet Leonardo til observasjon på grunn av risiko for grov korrupsjon.

I tillegg vil det følge opp det italienske oljeselskapet Eni SpA og det tidligere datterselskapet Saipem SpA, også det knyttet til risiko for korrupsjon.

Etikkrådet anbefalte Norges Bank å utelukke det kinesiske oljeselskapet PetroChina og det italienske industriselskapet Leonardo på grunn av risiko for korrupsjon, men styret i sentralbanken ville altså heller sette dem til observasjon.

Årsaken er ifølge banken at selskapene har tatt grep for å hindre korrupsjon.

– Hovedstyret mener at disse tiltakene gir tilstrekkelig grunn til å observere utviklingen fremover i tid, skriver Oljefondet i en melding.

Etikkrådet anbefalte også Norges Bank å sette Eni og Saipem til observasjon, men Norges Bank vil heller følge dem opp gjennom dialog og utøvelse av eierskap.

– Hovedstyrets vurdering er at det er hensiktsmessig å bruke andre virkemidler, og at det trolig vil være bedre egnet til å redusere risikoen for fremtidige normbrudd i disse tilfellene, skriver Oljefondet i meldingen.

Frykter miljøskade i skog

Banken utelukker Bharat Heavy Electricals Ltd. fra Oljefondets portefølje på grunn av risikoen for alvorlig miljøskade, i tråd med et råd fra Etikkrådet.

Risikoen er knyttet til et kullkraftverk på 1.320 megawatt som selskapet bygger svært nær områder med unike verneverdier i verdens største mangroveskog, Sundarbans, sør i Bangladesh, ifølge Etikkrådet.

Rådet mener det neppe er mulig å bygge kullkraftverket uten høy risiko for å påføre miljøet alvorlig skade, selv med omfattende nye tiltak.

– I denne saken har selskapet tilsynelatende heller ikke i tilstrekkelig grad vurdert hva som må gjøres for å beskytte miljøet, skriver Etikkrådet i tilrådingen.

Oljefondet eide bare aksjer for 35 millioner kroner i Bharat Heavy Electricals ved slutten av fjoråret, eller 0,09 prosent av selskapet.

Vil observere PetroChina

Sentralbankens styre setter PetroChina Co Ltd og Leonardo SpA (tidligere Finmeccanica-Leonardo) til observasjon på grunn av uakseptabel risiko for at selskapene medvirker til eller selv er ansvarlig for grov korrupsjon.

Rundt 65 tidligere toppledere og mellomledere i PetroChina og datterselskaper har vært etterforsket for å skulle ha mottatt bestikkelser i Kina, Canada og Indonesia, ifølge Etikkrådet, som anbefalte utelukkelse.

Etikkrådet har vært i dialog med selskapet fra november 2015 til juli 2016, og sier at selskapet i liten grad har bidratt med informasjon i saken. PetroChina har ikke bestridt korrupsjonssakene, skriver rådet i tilrådingen.

Oljefondet eide aksjer for 1,57 milliarder kroner i PetroChina ved slutten av fjoråret, eller 0,13 prosent av aksjene.

Involvert i flere saker

Etikkrådet anbefalte også utelukkelse av Leonardo SpA, som er involvert i korrupsjonssaker i fire land, ifølge Etikkrådet selv.

Blant annet ble den tidligere styrelederen og konsernsjefen i AgustaWestland, som nå er integrert i Leonardo-gruppen, i april 2016 dømt til fengsel for grov korrupsjon i forbindelse med en helikopteravtale i India, påpeker rådet.

Leonardo har ifølge Etikkrådet fremhevet at samtlige korrupsjonsanklager relaterer seg til den tidligere ledelsen og ikke selskapet som sådan. Etikkrådet ser likevel en betydelig risiko for regelbrudd.

Rådet har merket seg at Leonardo i 2013 gjorde omfattende endringer i styret og konsernledelsen etter at det ble avdekket omfattende korrupsjon. Styret nedsatte også en ekspertkomité som skulle gi råd om internkontroll og antikorrupsjonsarbeid.

Norge inngikk i 2013 avtale med AgustaWestland om å kjøpe 16 redningshelikoptre fra selskapet.

Oljefondet eide aksjer for 1,07 milliarder kroner i Leonardo ved slutten av fjoråret, eller 1,53 prosent av aksjene.

Følger opp Eni

Hovedstyret har bestemt seg for å å ta opp risikoen for grov korrupsjon med selskapene Eni SpA og selskapets tidligere datterselskap Saipem SpA gjennom Norges Bank Investment Managements eierskapsutøvelse.

I desember anbefalte Etikkrådet at Norges Bank burde sette Eni og Saipem til observasjon på grunn av risikoen for grov korrupsjon.

Norges Bank har ikke fulgt anbefalingen om å sette Eni og Saipem til observasjon, men sier ifølge meldingen at det er best å først ta opp problemstillingen med selskapene, i håp om å påvirke dem i riktig retning.

Oljefondet eide 1,76 prosent av Eni ved slutten av fjoråret, en aksjepost verdt 8,76 milliarder kroner.

Etterforsket i Nigeria

Flere nåværende og tidligere toppledere i Eni og selskapet som sådan ble etterforsket for korrupsjon i Nigeria i 2011, ifølge Etikkrådet.

Eni og en tidligere konsernleder og datterselskapet Saipem er også tiltalt i Italia for grov korrupsjon i Algerie i 2010.

E24 har ikke klart å komme i kontakt med Eni og Saipem fredag.

Etikkrådet sier at Eni har forbedret sitt antikorrupsjonsprogram siden 2009, og har fått på plass en rekke styringsdokumenter for korrupsjonsforebygging.

– Rådet har imidlertid kommet frem til at Eni ikke i tilstrekkelig grad har godtgjort at det fram til nå har gjennomført og organisert det korrupsjonsforebyggende arbeidet på en måte som er anbefalt etter internasjonale standarder og beste praksis, skriver Etikkrådet i tilrådingen.

Anklager i Algerie

Oljeservicesselskapet Saipem har vært involvert i korrupsjonssaker i flere land, blant annet i Algerie, skriver Etikkrådet.

Den mest alvorlige anklagen gjelder et datterselskap i Algerie og flere av dets ledere som er tiltalt for å ha bestukket offentlig ansatte i Algerie og toppledere i det nasjonale energiselskapet Sonatrach med over 200 millioner dollar, i perioden 2006 til 2010.

Det har vært store utskiftninger i Saipems styre og i konsernledelse etter at korrupsjonsanklagene ble kjent i 2013. Saipem har også endret sitt antikorrupsjonprogram, ifølge tilrådingen fra Etikkrådet.

Oljefondet eide 1,68 prosent av aksjene i Saipem ved fjorårets utgang, til en verdi av 823 millioner kroner.

Her kan du lese mer om

 1. Oljefondet
 2. Norges Bank
 3. Yngve Slyngstad
 4. Korrupsjon
 5. Aksjer
 6. Algerie
 7. Bangladesh
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

 1. Oljefondet utelukker tre selskaper

 2. Oljefondet med kraftig vårrengjøring

 3. Norges Bank dropper å vrake PetroChina: – Ser rart ut i 2020

 4. Annonsørinnhold

 5. Oljefondet ser mindre korrupsjonsrisiko i Petrobras

 6. Opphever flere utelukkelser: Oljefondet åpner døren for Walmart