Regionalt nettverk: Økt produksjon, oljebremsen avtar

Siste brikke av Norges Banks «rentepuslespill» er trolig lagt – og økonomer synes bildet ser overraskende pent ut.

SOLA SKINNER (LITT): Den mørke oljebremsen avtar, og norske bedrifter har økt sin samlede produksjon de siste månedene, ifølge Regionalt nettverk fra Norges Bank.

Foto: Tore Meek NTB scanpix
  • Karl Wig
  • Astrid Dalen
Publisert:

Norge går ikke en like mørk høst i vente som i de to foregående årene, ifølge norske bedrifter. Deres samlede produksjon har økt de siste månedene. Imens avtar fallet i oljeleverandørnæringen – og i de fleste andre næringer har veksten tiltatt.

Det er noen av hovedfunnene i den nyeste utgaven av Regionalt nettverk, Norges Banks kvartalsvise måling av stemningen i 300 norske bedrifter.

Sjeføkonom Kjetil Olsen i Nordea synes rapporten er betryggende lesning:

– Nettverket bekrefter at det har snudd i norsk økonomi. Det er videre utsikter til oppgang i veksten – uten at det er utsikt til noen vekstbonanza, sier han til E24.

Les også

Fulle ordrebøker på Toten og permitteringsvarsel på Tau

– Gode nyheter!

Den sterkeste veksten merkes blant bedrifter som driver tjenesteyting til husholdningene, bygg og anlegg. Samtidig rapporteres det om en generelt styrket konkurransekraft og «god vekst» i offentlig etterspørsel.

Sysselsettingsnivået er jevnt over uendret, men synker fortsatt i oljeleverandørbedriftene.

«Utsiktene er bedret fra mai i alle næringene, og kontaktene ser samlet for seg noe sterkere produksjonsvekst de neste seks månedene», oppsummerer Norges Bank.

– Forbedrede vekstutsikter er gode nyheter! utbryter Danske Bank Markets på Twitter.

Også Nordea Markets fremholder at rapporten er mer oppløftende lesning enn ventet.

– Sterkt Regionalt nettverk er nok et bevis på at vekstbunnen i norsk økonomi er bak oss, tvitrer makrostrateg Joachim Bernhardsen.

– DET HAR SNUDD: Sjeføkonom Kjetil Olsen i Nordea Markets mener Regionalt nettverk bekrefter at norske bedrifter beveger seg inn i bedre tider.

Foto: Vidar Ruud NTB scanpix

«Siste biten av rentepuslespillet»

Den norske sentralbanken pleier å lene seg tungt på målingen når de fastsetter styringsrenten. I sin morgenrapport kaller Handelsbanken dagens rapport den «siste biten av rentepuslespillet».

Norges Bank beslutter om de skal endre styringsrenten fra dagens 0,5 prosentpoeng senere denne måneden.

Sjeføkonom Kari Due-Andresen i Handelsbanken Capital Markets

Foto: John Thomas Aarø

Olsen i Nordea Markets sier Norges Bank nå har fått den «siste informasjonen de trengte».

– Rentesettingen har vært preget av usikkerhet, men nå føler de seg trygge på at det ikke er behov for ytterligere rentekutt, sier han.

Ikke overrasket

Sjeføkonom Kari Due-Andresen i Handelsbanken er ikke like overrasket. Hun tror heller ikke rapporten endrer Norges Banks syn noe særlig.

– Det er en utvikling godt i tråd med det vi ventet og det Norges Bank har lagt til grunn. Veksten begynner smått å ta seg opp igjen, slik de hadde forventet. Det burde ikke bidra til å endre deres analyse, sier hun til E24.

Hun tror rappoten kan forskyve et nytt rentekutt noe ut i tid, men tror like fullt at Norges Bank vil antyde at rentekuttet kommer.

– Skulle de legge opp en rentebane som var enda høyere, så måtte veksten vært vesentlig bedre enn de hadde forventet, mener Due-Andresen.

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Regionalt nettverk

Flere artikler

  1. Sjeføkonom: – Spent på om Norges Bank vil si at rentebunnen er nådd

  2. Norges Bank-rapport: Bedriftene melder om større nedgang enn under finanskrisen

  3. Sjeføkonom: Øker sjansen for rentekutt

  4. Annonsørinnhold

  5. Mener solid vekstrapport spikrer rentehopp

  6. Norges Bank-nettverk: Venter økt produksjonsvekst