Vil tvinge Jens til å opprette megafond

Ap-Bøhler vil at Staten skal kjøpe norske bedrifter.

Publisert: Publisert:

Seks av Aps fylkeslag på Østlandet ber Ap-landsmøtet tvinge igjennom statlige investeringsselskaper med opptil 100 milliarder kroner i egenkapital.

Både statsminister Jens Stoltenberg (Ap) og finansminister Kristin Halvorsen (SV) har tidligere satt foten ned mot statlige gigant-fond.

Offensiv næringspolitikk

Men Oslo Aps leder Jan Bøhler går nå i spissen for et landsmøtekrav om en ny og mer offensiv næringspolitikk som går langt ut over det regjeringen var villig til i eierskapsmeldingen før jul.

- Vi visste at dette ikke ville komme i eierskapsmeldingen. Men vi er opptatt av at disse fondene kommer på plass i neste runde, sier Bøhler.

Bøhler ønsker å bruke en betydelig del av oljemilliardene til å investere i norske bedrifter - men avviser at han er med på å sprenge handlingsregelen i filler:

- Jeg har aldri forstått hvorfor vi ikke kan bruke noe av oljefondet til å investere i norske bedrifter, når vi har brukt sikkert 1600 milliarder kroner i utenlandske bedrifter. Slike investeringer presser ikke kronekurs eller rente, sier Bøhler.

100 milliarder

I landsmøteforslaget som Oslo Ap har fremmet, ønsker fylkespartiet å opprette flere statlige investeringsselskaper med omlag 20 milliarder kroner i hvert selskap, for å "utvikle modne norske bedrifter".

I tillegg vil Oslo Ap pløye 10 milliarder friske kroner inn i det statlige fondsselskapet Argentum.

Bøhler antyder at fem regionale fond har vært diskutert, altså 100 milliarder kroner tilsammen.

Han trekker SND Invest fram som et eksempel, og viser til at de nye eierne har fått pengene igjen minst tre ganger etter at Bondevik-regjeringen solgte SND Invest til private eiere.

Han er ikke negativ til at fondene kan kjøpe deler av eller hele selskaper som Norske Skog, eller Orkla Media, som ble solgt til utlandet i fjor.

Lunken Jens

NHO lanserte i forrige uke en lignende statlig fondsmodell.

Finansminister Kristin Halvorsen vendte tommelen ned for forslaget. Jens Stoltenberg var for sin del veldig lunken til forslaget på NHOs årskonferanse.

Forslaget fra Oslo Ap ble laget av et utvalg ledet av superlobbyist Asbjørn Eikeland, som også jobber for flere av Norges rikeste familier.

Fred. Olsen og Stein-Erik Hagen er blant de som har ivret for å bruke oljepenger til egenkapital i norske bedrifter.

Forslaget har fått støtte fra Ap-lagene i Østfold, Akershus, Buskerud, Oppland og Vestfold - og da er det ikke langt igjen til flertall på Ap-landsmøtet bak fonds-ideen.

Publisert: