Tøff kamp om ledervervet i IMF

Sterkt press på at den neste IMF-sjefen skal komme utenfra Europa. - Ingen nasjonaliteter må ekskluderes, mener Brasils president.

HARD KAMP: Hvem skal etterfølge voldtektssiktede Dominique Strauss-Kahn? Det er det store spørsmålet nå. Strauss-Kahn sitter fengslet i USA, og sa torsdag opp stillingen sin.
Publisert:

Strauss-Kahn, som tilbrakte nok en natt som varetektsfange i et fengsel i New York, har ikke gitt noen signaler om hvem han ønsker som sin etterfølger.

Enn så lenge er det IMFs visesjef John Lipsky som styrer pengefondet. Han har imidlertid gitt klart uttrykk for at han ikke er aktuell som ny IMF-sjef.

Et titall personer nevnes som de mest aktuelle etterfølgerne. Blant dem er Frankrikes finansminister Christine Lagarde, den tyrkiske økonomen Kemal Dervis, Sør-Afrikas tidligere finansminister Trevor Manuel, Tysklands tidligere sentralbanksjef Axel Weber og den mexicanske økonomen Augustin Carstens.

LES OGSÅ: Lagarde seiler opp som mulig IMF-sjef

Vil ikke ha europeer

Toppjobben i IMF har fram til nå alltid vært forbeholdt en europeer. Men flere land fra Asia, Afrika og Latin-Amerika mener den tradisjonen må opphøre.

Både Brasil og Kina mener den framtidige IMF-lederen må utnevnes på bakgrunn av meritter og ikke på grunnlag av geografisk tilhørighet.

– Ingen nasjonalitet bør ekskluderes, og ingen regional preferanse bør stå i veien for valget av den best egnede lederen, skriver Brasils finansminister Guido Mantega i et brev til sine kolleger i G20-landene.

Kina mener lederne i IMF bør velges ut fra kvalifikasjoner, åpenhet og rettferdighet.

– Vi ser helst at vekstøkonomier og utviklingsland bør representeres på høyt nivå i IMF, sier Jiang Yu, talsmann i det kinesiske utenriksdepartementet.

Tyskland står imidlertid fast på at en europeer bør overta lederposten i IMF.

– Med tanke på den løpende debatten om euroen mener vi det er fornuftig at den nye IMF-sjefen er godt kjent med europeiske forhold, lokale valutaspørsmål og lokale politiske forhold, sier pressetalsmann Christoph Steegmans i Tysklands finansdepartement torsdag. Han sier imidlertid at posten på lang sikt bør gå til en vekstøkonomi.

Trekker seg

Dominique Strauss-Kahn kunngjorde onsdag kveld amerikansk tid at han trekker seg fra ledervervet i IMF, men fastholder at han er uskyldig i det han anklages for.

– Det er med bunnløs sorg at jeg i dag føler meg tvunget til å overlevere styret min søknad om avskjed som generaldirektør i IMF, heter det i en uttalelse fra Strauss-Kahn.

Han har de siste dagene sittet varetektsfengslet i New York etter å ha blitt siktet for å ha forsøkt å voldta en kvinne på et hotellrom i den amerikanske storbyen.

– Jeg ønsker å si at jeg på det sterkeste benekter alle beskyldningene som er blitt rettet mot meg, heter det i uttalelsen.

LES OGSÅ: Strauss-Kahn går av som leder for IMF

Kunne blitt president

Fram til han ble pågrepet i helgen, var IMF-sjefen regnet som en svært sterk kandidat i kampen om å bli Frankrikes neste president. Mange franskmenn har reagert på behandlingen han har fått som siktet i USA.

Onsdag offentliggjorde amerikanske myndigheter et nytt bilde av Strauss-Kahn, et såkalt mug shot som ble tatt etter at han ble arrestert. Det er ventet at bildet vil vekke nye reaksjoner blant franskmenn som er opptatt av at IMF-sjefen foreløpig ikke er dømt for noe.

Les også

Strauss-Kahn håper å bli løslatt med fotlenke

Frykt for IMF om ikke Strauss-Kahn går av

Presset øker for IMF-sjefens avgang

IMF-kilde: – Ideelt hvis Strauss-Kahn går av

Publisert:
Gå til e24.no