KLIMAKRISE?: Advarer FN-sjefen om klimapanelet

100 naturvitenskapsforskere advarer FN-sjefen mot å kutte i klimautslippene. Norske Tom V. Segalstad er blant underskriverne.

Roberto Candia
  • Øystein Sjølie
Publisert:,

- I sterk kontrast til den stadig gjentatte påstanden om at spørsmålet om klimaendringer er avgjort, kaster ny viktig forskning tvil over hypotesen om menneskeskapte klimaendringer, skriver 100 vitenskapsfolk i et brev til FNs generalsekretær Ban Ki-moon (bildet).

Naturvitere

Tre av underskriverne var endatil blant de 2500 ekspertene i FNs siste klimapanel. Det er vanlig å referere til disse 2500 for å underbygge troverdigheten til klimapanelets konklusjoner.

Geokjemiker Tom V. Segalstad er førsteamanuensis i ressurs- og miljøgeologi ved Universitetet i Oslo, og har vært ekspert for FNs klimapanel. Han er blant dem som har skrevet under på brevet til FN-sjefen.

- FNs klimapanel prøver å gi inntrykk av at klimadebatten er avsluttet, men vi er ganske mange som ikke er enig i det, sier han til E24.

Ikke varmere

Segalstad mener rapporten fra klimapanelet inneholder mange feilslutninger.

- Siden årtusenskiftet er det ikke blitt varmere i verden, totalt sett. Noen områder har blitt varmere, andre kaldere, sier han.

Han understreker imidlertid at jorden generelt sett er varmet opp de siste århundrene.

- De siste 400 årene er den globale temperaturen steget generelt, sier Segalstad.

Ikke mennesker

Oppvarmingen startet imidlertid før mennesket startet med sine utslipp av klimagasser.

- Dette tyder på at oppvarmingen ikke skyldes menneskenes utslipp, sier Segalstad.

Han viser til at målinger foretatt av amerikanske National Oceanic and Atmospheric Administration. Disse tyder på at endringer i solaktiviteten også styrer temperaturen på jorden (se figur).

- Det blir mer CO2 i luften når det blir varmere, fordi et varmere hav ikke kan holde på så mye CO2. Men CO2 gir ikke varmere luft, sier Segalstad.

CO2 er kortvarig

Han anklager også FNs klimapanel for ikke å ha basert seg på målinger av hvor lenge CO2 varer i atmosfæren.

- Panelet innrømmer selv å bruke et ”røft estimat”. En rekke forskjellige målinger viser at luftens CO2 varer i om lag fem år, før det løses i havet, sier Segalstad.

Feil rekkefølge

Han mener også at det siste klimapanelet har gjort sentrale deler av arbeidet i feil rekkefølge.

- Sammendraget av rapporten ble laget først, og fikk enorm medieoppmerksomhet. Så ga ledelsen i klimapanelet beskjed om at rapporten må stemme med sammendraget, sier Segalstad.

- Og sammendraget er ikke skrevet av vitenskapsfolk. Her sitter det stort sett representanter fra myndighetene, og fra miljøorganisasjoner, sier han.

Får ikke forskningsmidler

- Er du sponset av Exxon?

- Jeg skulle gjerne hatt penger å forske for, men jeg har verken fått av oljeselskaper eller av norske myndigheter. Dette i motsetning til mange av klimaaktivistene, som har fått svært mye av Forskningsrådet, blant annet ved selv å bestemme forskningsrådets premisser for klimaforskningen, sier Segalstad.

Les brevet fra vitenskapsmennene i National Post (ekstern lenke).

mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. Skråsikre på at klimaendringeneer menneskeskapt

  2. – Bred enighet om menneskeskapte klimaendringer

  3. Oxford-forskere kritiske til FNs klimapanel

  4. Annonsørinnhold

  5. Flere og kraftigere stormer

  6. Klimamål kan gå opp i røyk