Sjeføkonom rister på hodet av boligpris-varsku

Frisk bolig-innsprøytning og dyrere boliglån gir ingen utsikter til sterkt prispress på Oslo-boliger i 2020, mener sjeføkonom Nejra Macic.

SER IKKE PRISPRESS I OSLO I ÅR: Sjeføkonom Nejra Macic i Prognosesenteret.
Publisert:

– Jeg har ikke hørt noen gode argumenter for hvorfor Oslo-prisene skal stige så mye. Flere har spådd både seks prosents prisvekst og mer, men jeg skjønner ikke begrunnelsen, sier hun til E24.

– Det er ingen fundamentale forhold som tilsier så kraftig prisvekt i Oslo i år, sier Macic, som er sjeføkonom i Prognosesenteret.

Les også

Meglernes nye toppsjef spår januar-prishopp

Hun stusser over flere luftige forventninger:

Rolf Thorsen, sjefen i Selvaag Bolig, har spådd at Oslo-boliger vil stige syv prosent i pris i 2020.

Overfor Finansavisen har også Privatmegleren-direktør Grethe Meier åpnet for en slik prisvekst – og hun tror dessuten Oslo-boliger vil bli over 20 prosent dyrere over de neste tre årene.

Mener nybolig-effekt underspilles

– Det synes jeg virker altfor høyt, sier Macic.

Meglerforeningen Eiendom Norge, som traff godt med sin spådom om tre prosents prisvekst for hele Norge i 2019, har et lavere Oslo-anslag på fem prosents prisvekst i år.

Men også dette kan være i overkant, synes Macic.

Hun mener mange undervurderer den prisdempende effekten av en frisk nybolig-innsprøytning som vil komme i sentrale Oslo-områder.

Sjekk dette kartet, som viser tusenvis av boliger under oppføring rundt sentrum:

Kartet viser alle nye boliger som er igangsatt i Oslo per desember 2019.

Det tar gjerne et par år å bygge boliger, slik at ikke alle disse boligene blir klare nå i år – men det blir uansett nok nyboliger til å forhindre en prisbonanza, særlig i første kvartal, ifølge sjeføkonomens beregninger.

– Mange har spådd at boligtilbudet vil falle som en stein i år, og at dette vil gi høy prisvekst. Men nyboligtilførselen vil bli solid, selv om den ikke matcher fjoråret. 2019 ble jo nær et rekordår, påpeker Macic.

Les også

Nordmenn styrket i troen på boligprisvekst i 2020

Spår dyrere boliglån

Når man ser på nyboligers effekt på prisene, mener hun dessuten man ikke bare kan se på antallet som bygges.

Årets nyboligprosjekter er mer sentrale, og vil trolig legge en sterkere demper på prisutviklingen, forklarer sjeføkonomen.

– Nesten all boligbyggingen som ble ferdigstilt i fjor, kom utenfor ring 2. Det som er under bygging nå og som kommer ut i markedet gjennom ferdigstillelse fremover, vil i større grad være sentralt og innenfor ring 2, sier Macic.

I tillegg tror hun etterspørselssiden vil dempes av dyrere boliglån.

Norges Bank har unnagjort fire hevinger av styringsrenten i raskt tempo, men bankene har ennå til gode å prise opp boligrenten tilsvarende, ifølge Macic.

– Jeg venter ingen endring i styringsrenten fremover, men tror boligrenten skal opp, sier hun.

FRYKTER FORVENTNINGSSPIRAL: Direktør Carl Geving i Norges Eiendomsmeglerforbund.

– Gitt både dyrere boliglån og solid nybolig-tilførsel: Kan boligprisene i Oslo faktisk falle?

– Jeg forventer ikke at den prisdempende effekten blir så sterk. Vi ser helt sikkert en prisvekst på over to prosent, men det virker lite sannsynlig at prisene stiger seks prosent eller mer, slik flere spår.

– Håper Macic får rett

– Den eneste muligheten jeg ser, er at prisveksten i så fall er forventningsdrevet, sier hun.

– Jeg håper Macic får rett, sier Carl Geving, sjefen i Norges Eiendomsmeglerforbund.

– Og jeg er helt enig i analysen om at hverken boligbygging eller rentebildet tilsier sterkt prispress i Oslo i år. Men jeg mener likevel det er grunn til å være litt bekymret for det, sier Geving:

– Oslofolk har høy inntekt og solid kjøpekraft, siden rentebelastningen uansett er lav. Det er også tegn til at flere investorer nå kommer tilbake i Oslo-markedet. Mange forventer prisvekst, og jeg er bekymret for at nettopp disse forventningene blir selvoppfyllende.

Han viser også til at Oslo-prisene steg 5,5 prosent i 2019 tross rekordmange ferdigstilte boliger, og at boligbyggingen nå avtar.

– Dersom den sterke etterspørselen holder seg oppe vil det bidra til prispress i hovedstaden, mener Geving.

Publisert:
Gå til e24.no