DSK-skandalen kan endre IMF

Strauss-Kahns fall kan gi fremvoksende økonomier større innflytelse i Det internasjonale pengefondet, IMF.

MULIG ETTERFØLGER: Etter at IMF-sjef Dominique Strauss-Kahn 15. mai ble arrestert siktet for voldtektsforsøk, spekuleres det i hvem som skal overta jobben hans. Mens nåværende nestsjef John Lipsky, til venstre, har gjort det klart at han gir seg når hans femårsperiode utløper senere i år, nevnes Tharman Shanmugaratnam fra Singapore (midten) som en mulig kandidat. Han er fra før av sentralt komitemedlem i IMF og finansminister i Singapore. Dominique Strauss-Kahn til høyre.
Publisert:

Mens Verdensbanken alltid har hatt en amerikaner på toppen, har Det internasjonale pengefondet (IMF) siden opprettelsen i 1944 blitt ledet av en europeer. Med arrestasjonen av Dominique Strauss-Kahn kan det bli brudd på tradisjonen.

Med Brasil i spissen har flere fremvoksende økonomier nemlig stilt stadig tydeligere krav til innflytelse når viktige verv i IMF og Verdensbanken skal bekles, ifølge Bloomberg.

Den brasilanske finansministeren, Guido Mantega, har uttalt seg meget kritisk til den uskrevne regelen om at en amerikaner skal lede Verdensbanken, mens Europa får velge IMF-sjefen.

Mantegas tidligere påstand om at ordningen ofrer kompetansekriterier til fordel for diplomatisk hestehandel blir aktualisert med dagens nyheter om Strauss-Kahn.

- Hendelsen vil antakeligvis sette IMFs ledelsen og styringsstruktur i spill på en dramatisk og uventet måte, sier Eswar Prasad til Bloomberg.

MULIG ETTERFØLGER 2: Trevor Manuel, tidligere finansminister i Sør-Afrika.

Prasad er seniorforsker på Brookings Institution i Washington og tidligere medarbeider i IMF. Han tror det nå er umulig for franskmannen Strauss-Kahn, som i 2007 ble valgt til å være IMF-sjef for en femårsperiode, å skulle beholde sin stilling ut tiden.

- Frenetisk diplomati

Av mulige etterfølgere nevner han Singapores finansminister Tharman Shanmugaratnam, Sør-Afrikas tidligere finansminister Trevor Manuel og Kemal Dervis, som var finansminister i Tyrkia da landet fikk hjelp fra IMF.

- Den diplomatiske aktiviteten kommer til å bli temmelig frenetisk hvis Strauss-Kahn trekker seg. Det blir første gang at feltet er så åpent internasjonalt, sier Nicolas Veron, forsker hos Bruegel i Brüssel til Bloomberg.

Europas eneste sjanse er ifølge Jacob Kierkegaard ved Peterson Institute for International Economics i Washington å stille med «en virkelig ekstraordinær kandidat», som for eksempel Frankrikes nåværende finansminister Christine Lagarde. Hun ville blitt den første kvinnen til å lede fondet.

MULIG ETTERFØLGER 3: Kemal Dervis er tidligere finansminister i Tyrkia og FN-topp.

Les også:

Profil: Dominique Strauss-Kahn

- Et mer ydmykt og jobbvennlig IMF

Publisert:
Gå til e24.no