Etnisk norske flytter ut av Oslo

SSB-tall viser at antall etniske nordmenn er på vei ned i Oslo. Likevel vokser Oslo rekordraskt.

ADJØ OSLO: Stadig fler nordmenn flytter ut av Oslo til andre kommuner.
Publisert:

Statistisk Sentralbyrå (SSB) la i mai frem sin rapport for om flytting i Norge for 2011.

Rapporten inkluderer blant annet statistikk for innenlands flytting. Denne er fordelt mellom «innvandrere og norskfødte med innvandrerforeldre» og «øvrig befolkning».

I rapporten kommer det frem at 22.239 etniske nordmenn flyttet ut fra Oslo til andre norske kommuner i 2011. Samtidig flyttet 21.594 etniske nordmenn til Oslo fra andre norske kommuner.

Oslo hadde dermed en netto utflytting av etniske nordmenn på 745 personer i 2011.

Gjennomgang av tilsvarende tall fra tidligere år viser at dette er en trend som har pågått en stund. I 2010 var det en netto utflytting av 1.216 etniske nordmenn fra Oslo og i 2008 var det 804 flere etniske nordmenn som flyttet ut av Oslo enn de som flyttet inn til hovedstaden.

LES OGSÅ: SSB: Innvandring lønner seg ikke

For gruppen «innvandrere og norskfødte med innvandrerforeldre» var det en netto innflytning til Oslo. 328 flere innvandrere flyttet inn til Oslo fra andre norske kommuner enn de som flyttet ut fra hovedstaden til andre kommuner.

Også denne trenden har pågått en stund. Tall for nettoinnflytting av innvandrere fra andre norske kommuner var 250 i 2010 og 513 i 2008.

SSB viser i en annen statistikk at innvandringen til Oslo fra utlandet i 2011 var på 18.744 personer, mens 10.002 personer utvandret fra hovedstaden på samme tid. Dette gir en netto innvandring til Oslo på 8.742 personer.

- For dyrt i Oslo

Sverre Nielsen er daglig leder og eiendomsmegler i DNB Eiendom i Asker. Han bekrefter inntrykket av at mange flytter ut fra Oslo.

- Ja det er mange som flytter ut til for eksempel Asker. Dette er gjerne godt utdannede mennesker som har stiftet familie, sier Nielsen til E24.

Nielsen mener at det er en kombinasjon av flere ting som gjør at folk forlater Oslo.

- De ønsker større plass når de får barn. Prisene i byen gjør dette nesten uoverkommelig der. Det blir for dyrt. Da er det mer praktisk å bo i et rekkehus eller en enebolig utenfor Oslo enn i en blokkleilighet mer sentralt, sier Nielsen.

LES OGSÅ: - Boligprisene i Oslo 30 prosent for høye

Når folk først har flyttet ut, drar de ikke tilbake:

- Det er veldig få som velger å flytte tilbake til Oslo etter å ha flyttet ut, sier Nielsen.

Byrådslederen glad

- Jeg er glad for at Oslo vokser så fort, og jeg bekymrer meg ikke over at flere nordmenn flytter fra Oslo enn til Oslo, sier byrådsleder Stian Berger Røsland til E24.

- Oslo blir mer internasjonal og mangfoldig. Dette er en trend vi ser i mange byer i Europa. Det hadde faktisk vært rart om Oslo ikke hadde sett samme trend, sier Berger Røsland.

Byrådslederen mener at det blir en alt for generell tilnærming å si at nordmenn flytter ut og innvandrere flytter inn.

- Mange nordmenn flytter inn også. Vi har de innbyggerne vi har og tar imot de innflytterne vi får.

LES OGSÅ: Åpner for grensekontroll innad i Schengen-området

Berger Røsland mener å se en positiv trend der flere barnefamilier blir boende.

- Det vi ser i Oslo nå er at flere barnefamilier blir i byen. Tidligere flyttet flere ut av byen når de stiftet familie. Nå ser vi at barnekullene i indre by blir større, sier Berger Røsland.

- Vil ikke føle seg som minoritet

Førsteamanuensis Erling Dokk Holm ved Markedshøyskolen mener at en av årsakene til utviklingen er at etniske nordmenn aldri har opplevd å være minoritet.

Forsker Erling Dokk Holm.

- Alle ønsker å bo der de tilhører majoriteten. Dette ser vi de fleste steder, som for eksempel i USA. Nordmenn har aldri opplevd å være minoritet, og når de får den følelsen kan de fort velge å flytte til steder der de føler seg som en del av majoriteten, sier Dokk Holm til E24.

Dokk Holm mener at det kommer til et vippepunkt hvor folk bestemmer seg for å flytte ut:

- Vi kan nå et vippepunkt når en bydel får tilstrekkelig andel minoriteter. Da betyr det at andre kan finne denne bydelen mindre attraktiv, og velge å bosette seg andre steder.

I tillegg peker Dokk Holm på boligprisene som en årsak til at folk velger å flytte.

- Det er gjerne barnefamilier som flytter ut. Det er liten tvil om at man får mye større boliger for samme pris litt utenfor Oslo enn i selve byen. Bedre infrastruktur gjør det lettere å bo utenfor Oslo og pendle inn til byen, sier Dokk Holm.

Flyttet til Kristiansund

En som har flyttet ut fra Oslo er Henning Meese fra Kristiansund. Meese bodde i Oslo i 12 år før han igjen valgte å vende tilbake til Kristiansund.

- Vi fikk barn og ville ha større plass. Da måtte vi ut av byen, sier Meese til E24.

- Vi føler oss som Oslo-folk i like stor grad som kristiansundere. Det var Oslo by som var hjem for oss, ikke Asker eller Follo. Når vi først skulle ut av byen likevel, kunne vi like gjerne dra til Kristiansund. Det er der besteforeldrene også bor, sier Meese.

Meese jobber fortsatt i Oslo og ukependler fra Kristiansund. Han sier at mange er i samme situasjon.

- Jeg reiser med «pendlerflyet» mellom de to byene, og der er det mange som er i samme situasjon, som har flyttet ut fra Oslo. Bare i min umiddelbare omgangskrets er det i alle fall en 3-4 stykker, sier Meese.

LES OGSÅ:

Publisert:
Gå til e24.no