Trekker Borten Moe inn i Gassnova-saken

Stortingsrepresentant Ketil Solvik-Olsen ber statsråd Ola Borten Moe svare på åtte spørsmål om rotet VG og E24 har avdekket i Gassnova.

MÅ SVARE: Olje- og energiminister Ola Borten Moe må svare på spørsmål fra Fremskrittspartiets Ketil Solvik-Olsen om forholdene i Gassnova.

Steinar Schjetne
Publisert:,

Solvik-Olsen (Frp) er blant annet bekymret over den utstrakte bruken av innleide konsulenter i det statlige selskapet, som er satt til å drive frem statsminister Jens Stoltenbergs «månelanding» - CO2-rensing av gasskraftverket på på Mongstad.

VG og E24 avslørte onsdag at det har forekommet flere brudd på habilitet- og anskaffelsesreglene i Gassnova.

Les også: Ga millionoppdrag til direktørens selskap

Samtidig viser VG og E24 artikler at det er en utstrakt bruk av innleide konsulenter i Gassnova.

Det bekymrer Solvik-Olsen, som peker på at noe av hensikten med Gassnova er å bygge opp nasjonal kompetanse på CO2-rensing av gass.

«Hvordan sikrer Gassnova at de klarer å bygge opp egen human kunnskapsbase som utvikler organisasjonen fremfor at kunnskapen ender hos konsulentbyråene?», skriver Solvik-Olsen i brevet til regjeringen.

Han reagerer også på at viseadministrerende direktør Ole Rønning har sittet i stillingen i flere år, som innleid konsulent.

Les også: Hevet millionlønn som «direktør-konsulent»

«Er det mange eksempler på at direktører og visedirektører i statlige virksomheter/selskaper er innleide konsulenter?», spør Frp-representanten, som har vært saksordfører for Stortingets arbeid med Mongstad-saken samtlige ganger den har vært i Stortinget.

«I følge VG 01.11.12 er det utstrakt bruk av konsulenter i Gassnova. Er statsråden komfortabel med dette?», spør Solvik-Olsen.

Stortingsrepresentanten ber også om en oppdatering på fremdriften av gassrenseprosjekter i Norge.

Han etterspør blant annet om regjeringen har noe tidsmessig anslag for når et fullskala-anlegg for CO2-rensing kan være klart på Mongstad.

Et testprosjekt ble satt i gang i mai i år.

Les også: Testsenteret på Mongstad åpnet

Solvik-Olsen spør også om det nå er slik at regjeringen har skrinlagt planene om rensing av gasskraftverket på Kårstø.

«Anser regjeringen det som realistisk å gjennomføre CO2-rensing på Kårstø gasskraftverket?»

Les også: