Neisiden: - Helt absurdJasiden: - En gledens dag

Absurd sier neisiden, mens EU-tilhengerne jubler over at den Den europeiske union er årets Fredsprisvinner.

UENIGE: Nei til EUs Heming Olaussen er skuffet over at EU får Nobels fredspris. Høyres Nikolai Astrup mener det er en gledens dag.

  • Anders Park Framstad
  • Marius Lorentzen
  • Ingrid H. Indseth
Publisert:,

Fredag ble det annonsert at EU får Nobels Fredspris for 2012. Utnevnelsen skaper kraftige reaksjoner her hjemme.

- Det er helt absurd, sier Heming Olaussen, lederen i Nei til EU til E24.

- Jeg hadde skjønt det hvis det var i 1978 da EU ennå var et fredsprosjekt. Hvor i verden har de skapt fred i dag? Det vil bli å anta at Tyskland og Frankrike som velutviklede demokratier ville gått til krig mot hverandre. En fantastisk antakelse, sier en skuffet Olaussen.

- Hvordan skal du markere dagen?

Jeg skal dra på hytten og slukne mine sorger i konjakk, sier Olaussen.

- Spesielt hyggelig nettopp i år

Nikolai Astrup, Høyres EU-politiske talsmann mener tvert i mot det er spesielt viktig at EU får prisen.

- Jeg synes det er spesielt bra at de får den i år, når så mange land befinner seg i en dyp krise. Det understreker hvor viktig det er at man står solidarisk sammen om problemene Europa må løse, sier Astrup til E24.

- Er det riktig å gi prisen nå som så mange europeere lever i dyp sosial og økonomisk krise?

- EU fortjener prisen nettopp nå fordi de jobber med å hjelpe land i krise. Dette er land som har levd over evne i årevis og som ikke har gjennomført nødvendige reformer. EU bør få ros får den hjelpen, sier EU-talsmannen.

Paal Frisvold, leder i Europabevegelsen i Norge, mener også dette var en rett tid.

- EU samarbeidet er under hardt press grunnet finanskrisen. Derfor er det viktig at Nobelkomiteen bidrar til å sette samarbeidet i det rette perspektiv, sier han til E24.

Han mener man må på EU i perspektivet av et solidaritets- og fredssamarbeid, som har bragt tidligere fiender rundt bordet for å løse problemer på en fredelig måte.

På Twitter kaller Herman Van Rompuy, lederen i Det europeiske råd, tildelingen «den sterkeste mulige anerkjennelsen» EU kunne fått for de dype politiske motivene bak unionen.

Kan prege EU-debatten

- Tror du dette vil påvirke debatten her hjemme?

- Det tror jeg neppe. Medlemskapsdebatten her hjemme har vært død en god stund. Allikevel tror jeg nordmenn flest setter pris på EU-prosjektet, selv om mange ikke vil at vi skal være medlem, sier Astrup.

Professor Erik Oddvar Eriksen ved Senter for europaforskning utelukker ikke at tildelingen kan skape debatt.

- I Norge kan tildelingen selvfølgelig være kontroversiell, men komiteen skal jo være uavhengig. Internasjonalt vil dette neppe være kontroversielt, sier han til E24.

- Jagland har gitt fredsprisen til seg selv

EU-TILHENGER: Professr Erik O. Eriksen ved UiO avviser at Torbjørn Jaglands (avbildet) rolle som generalsekretær i Europarådet har hatt noe å si for at EU får fredprisen.

Helge Mikalsen

Heming Olaussen er ikke overrasket over tildelingen. Han mener Nobelkomiteens sekretær, Geir Lundestad, og komitéleder Torbjørn Jagland har vært «aktivister for dette i årevis.

- Når den fremste motstanderen, SVs Ågot Valle har vært syk, så har de fått inn en vara. Nå har Jagland, Norges fremste EU-svermer, klart å gi fredsprisen til seg selv, sier han.

- Tror du Torbjørn Jagland kan ha presset på for dette, for å demme opp for all kritikken EU får om dagen?

- Det blir bare spekulasjoner. Men prisen vil nok sende et viktig signal om hvor viktig det er med et samlet politisk Europa, sier Nikolai Astrup.

Erik Oddvar Eriksen mener det har liten betydning at Thorbjørn Jagland er leder i Europarådet.

- Det må holdes adskilt, Europarådet og EU er ikke det samme. Europarådet holder til i Strasbourg og har mange medlemmer som ikke er medlem av EU, sier han.

- Overraskende og modig

Seniorforsker Pernille Rieker ved Norsk utenrikspolitisk institutt (NUPI) mener prisen er overraskende og modig.

- Den gis til EU i en tid med dyp krise, men det er en forståelig pris. Som Jagland selv sier er EU i bunn og grunn et fredsprosjekt, og det er kanskje ekstra viktig å fokusere på dette i krisetid, sier hun.

Seniorforsker Pernille Rieker, NUPI

NUPI

Professor Eriksen ved Senter for europaforskning mener det er på tide at EU får fredsprisen.

- Det er en klar forbigåelse at de ikke har fått den før. De har bidratt til å skape fred og samarbeid mellom tidligere fiender i Europa, sier han.

- Nå samarbeider de med hverandre. Det er den første og viktigste grunnen til at EU burde få fredsprisen, sier han til E24.

Både Eriksen og Rieker mener også utbredelsen av demokrati til Øst-Europa også er et viktig argument for at de nå får prisen.

- Utvidelsen av EU, sist med Kroatia, er en fortsettelse av fredsprosjektet. Dette er en spennende tildeling, selv om den kanskje vil være kontroversiell i Norge, sier NUPI-forskeren.

Professoren Eriksen avviser at EU kan klandres for de økonomiske problemene som Europa nå befinner seg i, med påfølgende oppblomstring av politisk uro.

- EU har ikke skapt finanskrisen. De sliter med å håndtere den, men det har lite med fred å gjøre, mener han.

- EU står midt oppe i en stor krise, og det er usikkerhet rundt unionens fremtid. Men kanskje derfor er det viktig å tydeliggjøre at EU står for fred og stabilitet, sier Rieker ved NUPI.

Les også

Nobels fredspris går til EUNRK: – EU vinner nobelprisenKinas Nobel-raseri rammer norsk fisk knallhardt- Norske myndigheter må sterkt beklageKina nekter Bondevik innreise

mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. EU får Nobels fredspris

  2. Nobel-ros i europeisk presse

  3. Økonomisk blåmandag når nobelfesten er over

  4. Annonsørinnhold

  5. EU-president: - Europa vil reise seg igjen

  6. EU-støtten vokser