Nå får Island låne penger igjen
Stor interesse for å låne penger til den islandske staten.
Island mistet kredittverdigheten sin da de valgte å ikke tømme statskassen for å redde sagaøyas forvokste banker høsten 2008.
Nå får den islandske stat låne penger igjen.
I det samme markedet...
Og det uten større problemer.
Staten ønsket å låne 750 millioner euro, med en løpetid på seks år. Men investorene ga tilbud om lån på i alt 2,1 milliarder euro.
Justerte renten ned
Island brukte den store prisen til å fastsette en rente på lånet var er lavere enn opprinnelig planlagt.
Renten på lånet havnet på noe over 2,5 prosent. Det skriver Bloomberg.
Det er første gang siden finanskrisen at Island tar opp lån i euro. Staten har imidlertid tatt opp enkelte dollarlån.
(...artikkelen fortsetter under bildet)
Bloomberg skriver at en av hensiktene med låneopptaket er å bygge opp landets valutareserver før de strenge restriksjonene på kapitalflyt som ble innført i 2008 etter planen gradvis skal avvikles.
Bygger reserver
Bakgrunnen for at Island trenger å bygge opp valutareserver er at konkursboene etter bankene er i ferd med å gjøre opp endelig status.
Status er at bankenes kreditorer har 7,2 milliarder dollar som de kan hente ut av landet så snart konkursboene tillater det.
Men for Island, som har en samlet årlig verdiskapning på 16 milliarder dollar, kan det ende med en ny statsfinansiell katastrofe om kreditorene velger å hente ut pengene sine raskt.
Det vil neppe den islandske kronekursen tåle og resultatet kan bli en ny valutakollaps.
Forhandler
Derfor har den islandske regjeringen engasjert rådgivere for å forhandle frem håndterbare løsninger med bankenes kreditorer.
De må forhandle med investeringsfond som selv ikke tapte noe på den islandske finanskrisen men som har kjøpt kravene til kraftig underpris fra de som opprinnelige lånte penger til bankene på Island.
Den islandske staten har heller ikke betalt tilbake alle kriselånene de fikk etter finanskrisen høsten 2008.
Island skylder fortsatt 1,8 milliarder dollar av lånene 4,6 milliarder dollar de fikk fra IMF, statene i Norden og Polen i 2009. IMF-lånene forfaller i 2015 og 2016, mens de andre lånene forfaller fra 2019 og frem til 2021.
Den islandske økonomien har hentet seg raskere inn etter finanskrisen enn mange trodde.
Økonomien er ventet å vokse med 2,8 prosent i år og 3,2 prosent neste år, ifølge EU-kommisjonen. Til sammenligning ventes de 28 EU-landene å vokse med i gjennomsnitt 1,6 prosent i år og 2,0 prosent neste år.
Les også: