Budsjettenighet i natt

Etter en lang natt med forhandlinger kom partene i budsjettforhandlingene på Stortinget til enighet om neste års budsjett.

– DET VIL ALLTID VÆRE TING Å VÆRE MISFORNØYD MED: Sa KrF-lederen på vei ut i natt. Her er Knut Arild Hareide under budsjettforhandlinger på Stortinget torsdag kveld.
  • NTB
Publisert: Publisert:Klokken rundet 4.30 før forhandlerne fra Høyre, Fremskrittspartiet (Frp), Venstre og Kristelig Folkeparti (KrF) kunne komme ut, den ene mer grå i fjeset enn den andre, og melde at de var kommet i mål.

Alle var samtidig snare med å understreke at ingen ting er avgjort før partienes respektive stortingsgrupper godkjenner skissen. Alle partigruppene er innkalt til møte klokken 9.30 fredag formiddag.

– Når de møtene er avholdt, og vi forhåpentligvis har fått tilslutning, så vil det bli en pressekonferanse i Vandrehallen der en avtale kan signeres, fortalte Høyres parlamentariske leder Trond Helleland.

Trygg på helheten

Venstre-leder Trine Skei Grande og KrF-leder Knut Arild Hareide var tydelig på at det er et kompromiss de har inngått, ikke det budsjettet de aller helst skulle ha hatt for landet til neste år.

– Det er klart at dette er ikke det budsjettet Venstre la fram, men vi har hatt noen klare prioriteringer og det håper jeg vises, uttalte Grande.

– Det vil alltid være ting å være misfornøyd med, men helheten kan jeg trygt anbefale for KrFs stortingsgruppe. Jeg kan røpe at skissen inneholder veldig mye bra, og derfor ser jeg fram til å legge den fram for gruppa, sa Hareide på vei ut.

Ingen av partiene ville gå nærmere inn på detaljene i skissen. Ingen ting skal røpes før stortingsgruppene er orientert i morgen tidlig.

Hareide eller Grande ville heller ikke uttale seg om hva som skjer hvis en eller flere av stortingsgruppene vender tommelen ned for skissen.

– Det får vi forholde oss til hvis det skulle skje, sier Hareide, som svarte et rungende «trøtt» på spørsmålet om hva slags følelse han gikk ut av møte med.

Fire fotavtrykk

Å føre landet i retning av et grønt skatteskifte har vært Venstres kampsak nummer én inn i forhandlingene. Trine Skei Grande ville ikke si et ord natt til fredag om hun mener partiet har lyktes i det forehavende.

Ifølge ulike lekkasjer underveis de siste dagene, skal imidlertid Venstre ha måttet bøye av for Frps steile krav om å senke bensin- og bilavgiftene neste år. I motytelse skal de ha fått en pakke med andre miljøavgifter.

Dersom lekkasjene stemmer, er det første gang i historien at bensinavgiftene ikke øker i et budsjett, og Frp har vunnet fram med sin fremste symbolsak.

KrF skal ha på sin side ha innkassert mer penger til familietiltak, distriktene og til skattetiltak som gir budsjettet en mer sosial og utjevnende profil enn regjeringens opprinnelige forslag.

– Dette er en skisse hvor alle partiene har fått satt fotavtrykk, sier Trond Helleland.

Publisert:
Gå til e24.no

Flere artikler

  1. Frp måtte betale for bensinseier

  2. Venstre og KrF går for budsjettløsning

  3. Nytt budsjettforhandlingsmøte torsdag kveld

  4. Stort sett optimistiske budsjettforhandlere

  5. Tro og håp om budsjettfinale torsdag