- Den akutte krisen i Spania er over

Spanias økonomi klatrer seg ut av gjeldskrisen ved å sende flere varer ut av landet. Videre vekst vil avhenge av nabolandene. 

JOBBER SKAPES: For første gang siden 2008 er det vekst i antall jobber i Spania. Bildet viser studenten Olalla Gomez som arbeider deltid i restauranten «Los Capeas» i nærheten av Malaga.
  • Tone Iren Sørheim
Publisert: Publisert:

Siden årsskiftet har den spanske økonomien bydd på flere gode nyheter. Den rekordhøye arbeidsledigheten ser ut til å ha nådd toppen, og spanjolene bruker mer penger.

I perioden juni 2013 til juni 2014 ble det for første gang siden 2008 skapt flere jobber enn jobber som ble borte, ifølge ambassadesekretær Kristian Røed ved Den norske ambassaden i Madrid.

Samtidig er en økt eksport med på løfte veksten i et land som har vært i krise siden 2008 da både bolig- og aksjemarkedet fikk seg en kraftig knekk. Etterspørselen etter landets varer har økt med mer enn ti prosentpoeng på noen få år.

Les også

Det lysner i Spania

For andre kvartal hadde Spania en vekst på 0,6 prosent målt etter bruttonasjonalprodukt.

Om veksten vil fortsette videre, vil blant annet være avhengig av hvordan eurosonen samlet sett vil utvikle seg videre.

De to største økonomiene i eurosonen, den tyske og franske, har selv sine utfordringer. Det økonomiske lokomotivet, Tyskland, slakker på veksttakten. Samtidig bør Frankrike sette i verk reformer dersom de skal sikre seg vekst fremover.

Arbeidsmarkedet er løsningen

I 2012 nådde arbeidsledigheten i det sør-europeiske landet en topp. Spania har fremdeles Europas nest høyeste arbeidsledighet. Én av fire står utenfor arbeidsmarkedet, og blant de unge er andelen høyere. Det er kun Hellas som har en høyere registrert arbeidsledighet i eurosonen.

FORTSATT LANGE KØER: Arbeidsledigheten har bikket under den «magiske» grensen på 25 prosent med siste notering på 24,47 prosent. Bildet viser arbeidssøkende i jakten etter ny jobb utenfor et arbeidskontor i Madrid.

Røed sier til E24 at meningsmålinger viser at arbeidsledigheten fremdeles er blant spanjolenes største bekymring. For landets økonomi er den høye ledigheten den største utfordringen.

Fortsatt høyt gjeldsnivå i privat næringsliv gjør imidlertid det vanskelig å ansette nye medarbeidere og å gjøre nye investeringer.

Droppet hjelp utenfra

- Jeg vil nøle med å påstå at Spania er ute av krisen. De har hatt en liten nedgang i arbeidsledigheten, men veksten er ikke veldig frisk, sier professor Egil Matsen i samfunnsøkonomi ved NTNU, til E24.

POSITIV OM SPANIA: - Jeg tror igjeninnhentingen kommer til å fortsette, selv om det trolig fortsatt vil gå litt i rykk og napp, sier Olav Chen.

Med det mener han at veksten er lavere enn den burde vært.

- Spanske myndigheter kan takke Den europeiske sentralbanken (ESB) for å ha bedret situasjon etter at Mario Draghi uttalte at han ville gjøre hva som helst sommeren 2012, sier Matsen.

Senior porteføljeforvalter Olav Chen i Storebrand Asset Management er hakket mer positiv på vegne av Spania:

- Det ikke sånn at økonomien har normalisert seg og alt er bra, men den akutte krisen hvor den spanske staten også holdt på å gå konkurs, er over.

Han viser til at det lenge ble det forventet at den spanske staten skulle be om internasjonal hjelp, men det skjedde aldri.

- Jeg tror krisen er over, men at det vil ta lang tid og skje gradvis at den spanske økonomien er helt oppe på bena igjen, sier Chen.

Les også

Sjeføkonom: - Dette er det eneste som kan kan løfte Europa nå

God vekst

Porteføljeforvalteren sier til E24 at spansk økonomi nå går i null når regnskapene mot utlandet er gjort opp.

- Aktivitetsnivået i økonomien er fremdeles lavere enn det var før finanskrisen, men trenden er positiv. Samtidig er det ikke noe rart at vekstratene blir høye når de kom fra et så lavt nivå, sier Chen.

- De fleste er likevel samstemte at Spania har rundet hjørnet, grunnet strukturelle reformer som har bedret konkurransekraften på lang sikt og vekstevnen i økonomien, sier porteføljeforvalteren.

Han legger til:

- Dessuten har ESB ikke minst bidratt til å legge lokk på den akutte finansielle krisen, hvor den spanske banksektoren holdt på å bli dratt med i dragsuget som følge av boligboblen som også sprakk der.

Les også

18,5 millioner uten jobb i eurosonen

Publisert:
Gå til e24.no

Flere artikler

  1. Kortere spansk trygdekø

  2. Sterke spanske-veksttall: – Landet er ikke ute av krisen ennå

  3. Frankrikes økonomi stagnerer: - Bekymringen er stor blant folket

  4. Sjeføkonom om Spania:
    – De surfer på en bedringsbølge

  5. Byggeboom i Spania