Laveste fremtidstro i Sveits siden september 2011:- De svake tallene skal ikke undervurderes

Landets analytikere og investorer ser mørkere på fremtiden. Investeringsstrateg mener at de dystre spådommene ikke bør feies under teppet.

SMÅ SEKUNDER SOM ENDRET MYE: Umiddelbart etter sveitserfrancen ble sluppet fri i januar ble hverdagen tøffere for landets eksportbedrifter, eksempelvis klokkeprodusenter. Norsk investeringsstrateg mener imidlertid sveitserne var i overkant negative. Bildet viser en ansatt hos klokkeprodusenten Piguet.

Fabrice Coffrini
  • Tone Iren Sørheim
Publisert:

– Tallene var overhodet ikke ventet, sier senior investeringsstrateg Ole Morten Nafstad i Nordea til E24.

Han viser til de svært svake tallene som kom fra sveitsisk økonomi onsdag. Den såkalte ZEW-indeksen, et barometer på fremtidstroen til analytikere og investorer, stupte brått.

Zew-indeksen falt fra negative 10,8 poeng i desember til -73,0 poeng for januar. Det er den laveste noteringen siden september 2011, og aldri har månedsfallet vært større.

Indeksen har falt drastisk etter at den sentralbanken i landet valgte å frislippe sveitserfrancen mot euro, og kutte styringsrenten til negative 0,75 prosent.

Regelen som tilsa at en euro aldri skulle koste under 1,2 sveitserfranc var ment å beskytte sveitsisk eksport, men da euroen stupte før jul hevet Sveits regelen.

Utfallet ble at sveitserfrancen løp løpsk, og at varer og lån fra Sveits ble 20-30 prosent høyere over natten.

Overdrevet negative

Nafstad viser til statistikk som sier at tallene ikke burde ha vært så negative.

Sveits har i flere år hatt en stabil vekst i økonomien på mellom 1 og 2 prosent, og klart seg relativt godt gjennom finanskrisen.

OVERRASKET: Senior investeringsstrateg Ole Morten Nafstad ble overrasket over onsdagens svake tall.

Johnny Syversen

– Eksportindustrien og privat forbruk har holdt veksten oppe i landet, sier valutastrateg Magne Østnor hos DNB Markets til E24.

– De overraskende effektene av frislippet mellom sveitserfrancen og euroen med dens konsekvenser kan ha bidratt til at analytikerne som har blitt intervjuet har vært mer negative enn det er belegg for, sier Nafstad.

Investeringsstrategen sier videre at analytikerne var i utgangspunktet negative til frislippet av sveitserfrancen, det til tross for at valutaforholdet til euroen var svært kostbart.

Nordea-strategen Nafstad tror at frislippet av francen og de utfordringene det skapte for eksportindustrien kombinert med markedsforholdene i Europa var med på å danne grunnlaget for de dystre fremtidsutsiktene som ble presentert i onsdagens Zew-indeks.

REDDER SEG SELV: - Sveits har muligheten til å redde seg selv, sier valutastrateg Magne Østnor i DNB Markets.

Javad Parsa
Les også

Krisestemning i Sveits

Stor eksportindustri

Det er spesielt eksportindustrien som har opplevd tøffere kår i den siste tiden, og Sveits er en eksportrettet økonomi. Tyskland er deres største handelspartner.

Østnor ble noe overrasket over de svake tallene fra landets legemiddelindustri, og sier videre at sveitserne kommer til å merke de svakere fremtidsutsiktene.

Samtidig har de et sterkt ess i ermet, nemlig egen valuta, sveitserfrancen.

– Jeg er mindre pessimistisk på Sveits sine vegne ettersom vi ser at valutaen deres korrigerer seg selv, sier DNB-strategen.

Første fasit på vårparten

Nafstad i Nordea blir ikke overrasket om førstekvartalstallene for økonomien blir svakere enn det som lå til grunn før bindingen mot euro ble tatt bort, men det at halvparten av bevegelsen mot euro er reversert siden bindingen ble fjernet gjør at det ikke blir snakk om noen resesjon.

Fasit vil først komme i andre kvartal, både i form av økonomiske data men også selskapsrapporteringer for første kvartal.

Les også

Sveits presset Danmark til rentekutt

Lite land, stor betydning for aksjemarkedet

– Sveits sin rolle i aksjemarkedet skal ikke undervurderes, sier Ole Morten Nafstad.

Han viser til aksjeindeksen «MSCI Europe» der den sveitsiske økonomien vektes 14,2 prosent, og dermed marginalt mer enn nabolandet Tyskland som vektes 14,1 prosent. Til sammenligning har Sveits rundt åtte millioner innbyggere og Tyskland mer enn ti ganger så mange med sine 80 millioner innbyggere.

Selskapstall Nafstad har hentet inn viser et kraftig fall i verdsettelsen for sveitsiske aksjer i forbindelse frislippet av francen, men dette er hentet inn igjen siden da, og relativt til det brede europeiske markedet har det sveitsiske utviklet seg på linje hittil i år.

– Landets aksjemarked har for øvrig defensive egenskaper med flere solide selskaper innenfor finans, helse og matindustri, som har en større stabilitet ved at svingningene er mindre der relativt til det brede europeiske markedet. Landet skal ikke undervurderes, sier investeringsstrateg Nafstad.

– Sveitserfrancen vil bli billigere

15. januar steg sveitserfrancen til årets høyeste nivå. En sveitserfranc kostet på det dyreste 8,98 kroner målt mot norske kroner.

Nordea Markets anslår at en sveitserfranc vil svekke seg til 7,27 målt mot norske kroner innen utgangen av 2016. I skrivende stund svinger francen rundt åtte kroner.

Les også

Den sveitsiske sentralbanken med negativ rente

Les også

Slår følge med Sveits? Eksperter spår rentekutt i Sverige og Danmark

Les også

Slik angriper man en valuta

Les også

Tror flere sentralbanker vil sette renten under null

Publisert:

Flere artikler

  1. Sveits gir opp å forsvare egen valuta

  2. Tror flere sentralbanker vil sette renten under null

  3. Krisestemning i Sveits

  4. Annonsørinnhold

  5. Bankene har satt inn 514 milliarder på Draghis dyre brukskonto

  6. Nordea-økonomer: – Aksjemarkedet er fortsatt attraktivt