Draghi: Ser svak bedring i økonomien

Den europeiske sentralbanken melder om oppgang fra lave nivåer.

RØRER IKKE RENTEN: President Mario Draghi la torsdag fram rentebeslutningen til Den europeiske sentralbanken.
Publisert:

Torsdag ble det kjent at Den europeiske sentralbanken (ESB) holder sine styringsrenter uendret.

Dette innebærer at styringsrenten holdes på rekordlave 0,5 prosent for de kommersielle bankens lån fra sentralbanken. Renten på bankenes innskudd holdes på null prosent.

Les også: Draghi rører ikke renten

Ifølge sentralbanksjef Mario Draghi er det ingen enorm bedring å spore i eurosonens økonomi: Arbeidsmarkedet beskrives fremdeles som svakt, kredittilgangen er lav og inflasjonen ligger fortsatt et godt stykke under målet på to prosent.

Draghi skimter imidlertid lys i enden av tunnelen.

- Økonomisk data viser bedring fra lave nivåer, og dette støtter foreløpig forventningene om stabilisering i den økonomiske aktiviteten, sier sentralbanksjefen på sin pressekonferanse, ifølge nyhetsbyrået Dow Jones.

Les også: Eurosonen: - Bunnen kan være i ferd med å nås

Han spår at eurosonens eksportindustri vil nyte godt av en sterkere global økonomi. Dermed kan det være duket bedring i den økonomiske aktiviteten i andre halvår.

Samtidig ser ESB nedsiderisiko som en følge av svakere etterspørsel, global usikkerhet og treghet i reformarbeidet i eurosonen.

Lave renter i lang tid

På spørsmål om det var enighet om å holde renten på stedet hvil, opplyser Draghi at det var lite aktuelt å endre denne og at en samlet pengepolitisk komité står bak synspunktene som kommuniseres.

Styringsrentene er ventet å holdes lave.

Det har vært knyttet spenning til om hvorvidt det vil bli sluppet mer informasjon, blant annet referater, fra komiteens møter.

Denne uken uttalte to av komitemedlemmene, Jörg Asmussen og Benoit Coeure, at slike referater snart kan bli offentlige.

Ifølge Draghi har ESB vært blant de fremste sentralbankene når det kommer til kommunikasjon, men komiteen er åpen for å gi ytterligere informasjon om rasjonalet rundt sine beslutninger.

Spørsmålet om referat skal legges fram for styret til høsten.

- Det er tydelig uenighet innad i ESBs råd, hvor et mindretall ønsker ytterligere stimulanser, skriver DNB Markets i en kommentar.

Publisert:
Gå til e24.no