Kan Draghi roe markedene?

Torsdag kan Mario Draghi gi en hjelpende hånd til investorene som frykter de må klare seg på egenhånd.

URO: Børser verden over har vært preget av ustabilitet og uro den siste tiden. Torsdag avholder den europeiske sentralbanksjefen Mario Draghi (t.h.) rentemøte og alle lurer på om han vil kutte renten ytterligere for å sette fart i eurosonens økonomi.
Publisert:

Torsdag avholder både den engelske og den europeiske sentralbanken rentemøter i henholdsvis London og Frankfurt.

Denne uken har markedene verden over vært preget av usikkerhet og fallende indekser, senest torsdag morgen i Asia og onsdag kveld i USA.

Noe av skylden kan legges på skuffende nøkkeltall, men mye av frykten kommer av tanken om at man kanskje må klare seg uten like mye støtte fra særlig den amerikanske sentralbanken.

Kutt eller ikke kutt

Spørsmålet blir derfor om den europeiske sentralbanksjefen Mario Draghi vil kutte referanserenten fra 0,5 prosent, slik de gjorde på forrige rentemøte.

- Ifølge Draghi var det rådende konsensus om å kutte renten. Det var til og med noen som hadde argumentert for et større kutt, skriver Camilla Viland i DNB Markets i en kommentar.

Mario Draghi gjentok også ved forrige rentemøte at han er klar til å gjøre mer hvis det er nødvendig. DNB forventer at et rentekutt vil komme i løpet av året, men tror ikke det vil skje torsdag. Det samme tror majoriteten av økonomene i en undersøkelse utført av Reuters.

DNB Markets forventer heller ikke at den engelske sentralbanken vil kutte renten nå.

Rentebeslutningen fra Frankfurt kommer klokken 13.45 torsdag, med en påfølgende pressekonferanse 14.30.

Begredelig situasjon

Veksten i Eurosonen fortsetter å være svak. I første kvartal endte bruttonasjonalprodukt med å falle 0,2 prosent fra kvartalet før, og arbeidsledigheten ligger fortsatt på skyhøye nivåer, særlig blant de unge.

- Det er spesielt bruttoinvesteringene som trekker veksten ned, skriver Viland.

Siden i fjor høst har sentralbanksjef Ben Bernanke og den amerikanske sentralbanken pumpet inn 85 milliarder dollar i måneden for å holde fart i den forsiktige veksten i USA. Den siste tiden har debatten rast om når de vil trappe ned på milliardhjelpen, noe flere i sentralbankstyret har uttrykt et ønske om.

Flere amerikanske jobbtall

Klokken 14.30 slippes også de såkalte Jobbless Claims-tallene i USA. De ukentlige tallene viser antallet nye søkere til arbeidsledighetstrygd.

I forrige uke viste rapporten at det var 354.000 nye søkere på ledighetstrygd, og denne uken er det ventet at dette vil falle noe tilbake til 345.000, ifølge konsensustall fra Bloomberg.

Ledightstallene kommer dagen før de offisielle amerikanske sysselsettingstallene for mai presenteres fredag. Det er ikke ventet at arbeidsledigheten vil endre seg fra 7,5 prosent, som den lå på i april-tallene.

Les også

Asia sliter i amerikansk motvindDow Jones under 15.000 poengStatoil-nedtur på rød børs

Publisert:
Gå til e24.no