Privat sektor leverer jobbløft i USA

Privat sektor i USA ansatte flere enn ventet i juli, viser nye tall.

OVERRASKET POSITIVT: Jobbveksten i privat sektor i USA overrasket positivt i juli, viser den nyeste ADP-rapporten. Arkivbilde fra et vikarbyrå i Warren, Ohio.
Publisert:

Totalt skapte privat sektor i USA (utenom landbruket) 200.000 nye jobber i juli måned, viser de nyeste ADP-tallene. Tallene er sesongjustert.

I forkant var det ventet at privat sektor ville øke antall sysselsatte med 179.000, ifølge konsensustall fra Bloomberg.

I juni var sysselsettingsveksten i privat sektor på 198.000, en oppjustering fra 188.000 som ble meldt i forrige rapport, ifølge ADP.

Les også: USAs økonomi vokste mer enn ventet

Future-indeksene på Wall Street har holdt seg relativt stabile etter at tallene ble lagt frem. Renten på amerikansk statsgjeld hoppet imidlertid opp med drøye 2,5 prosent på nyhetene om sysselsettingstallene samt BNP-tallene som ble sluppet et kvarter senere (se link over).

Tallene fra ADP kan indikere at de offisielle sysselsettingstallene fra amerikanske myndigheter, som slippes fredag, vil vise seg å være sterkere enn antatt. Det er blant annet ventet at arbeidsledigheten vil synke fra 7,6 prosent i juni til 7,5 prosent i juli.

Det var tjenestesektoren i USA som leverte den sterke jobbveksten, med 177.000 nye jobber. Industrien på sin side økte med 22.000.

Det var de små bedriftene (under 50 ansatte) som skapte flest arbeidsplasser med 82.000 nye ansatte. Mellomstore bedrifter (50-499 ansatte) økte med 60.000, mens store bedrifter økte med 57.000.

Slik fordelte jobbveksten seg etter bransje:

  • Bygg og anlegg: + 22.000
  • Industri/produksjon: - 5.000
  • Handel/transport/infrastruktur: + 45.000
  • Finansiell virksomhet: + 4.000
  • Næringsrelaterte tjenester: + 49.000

Vekst siden 2010

Jobbtallene har vist en positiv utvikling i arbeidsmarkedet siden høsten 2010. Første gangen tapet av arbeidsplasser ble snudd til vekst etter finanskrisen skjedde i begynnelsen av 2010.

ADPs (Automatic Data Processing Inc.) nasjonale sysselsettingsrapport slippes hver måned før de offisielle sysselsettingstallene fra amerikanske myndigheter. De slippes nå på fredag.

ADP tilbyr en rekke personelltjenester til amerikanske bedrifter, og utarbeider sin rapport sammen med Moody's Analytics basert på tallmateriale ADP mottar fra deres kunder.

Les også

Her er vinneren og taperen i andre kvartalAmerikanernes fremtidstro fallerJevn fart i USAs boligmarked

Publisert:
Gå til e24.no