Ekspertene: Lavere euro-rente skyver på norsk renteheving

Lavere rente i eurosonen gjør at Norges Bank må utsette varslet renteøkning, mener økonomene.

  • Kristin Norli
  • Even Landre
  • Jo Andre Aakvik
Publisert: Publisert:

- Det er svært overraskende, sier Olav Chen i Storebrand Kapitalforvaltning til E24 få minutter etter at Den europeiske sentralbanken senket sin styringsrente til 0,25 prosent.

Det er tidenes laveste.

- Svært overraskende at de gjorde det i dag. Svært få som hadde ventet at det skulle komme et kutt i dag, men forventningene hadde bygget seg opp med tanke på rentekutt ved neste rentemøte, legger han til.

Chen mener beslutningen om å senke renten begrunnes med at inflasjonen i eurosonen har falt mer enn ventet den siste tiden. I tillegg har man heller ikke fått noen bedring i arbeidsmarkedet i Europa. Den er fortsatt på rekordhøye nivåer, og veksten er svak i økonomien.

- Utsatt renteheving i Norge

- Hvilken effekt får dette for desembermøtet i Norges Bank, må man kutte når avstanden mellom den norske styringsrenten og ECB-renten nå blir større?

- Dette vil nok bidra til at Norges Bank utsetter den indikerte rentehevingen neste sommer, sier Chen, men han venter ikke at det kommer et rentekutt også i Norge.

Viktigere for den norske sentralbanken i så måte vil utviklingen i kronekursen være.

- Kronen styrker seg litt mot euro nå, men det er fordi euroen svekker seg. Samtidig er selve kronekursen, den handelsvektede I-44, fortsatt på omtrent det svakeste nivået siden 2010.

- Så med mindre vi får et rally i kronen fremover, tror jeg vi ikke får noe rentekutt, sier han.

- Ikke kutt her hjemme

Det er DNB Markets enig i. Sjeføkonom Øystein Dørum og DNB Markets har lenge hatt en forventning om at ECB skal kutte renten i desember.

- Dette er uansett en overraskende beslutning, og det forteller at ESB fortsatt er bekymret for aktivitetsnivået, sier Dørum til E24.

Han sier at rentekuttet har betydning for Norges Bank fordi Europa er vårt viktigste eksportmarked.

- Dette får en kroneeffekt og en aktivitetseffekt. Dette presser ikke frem et rentekutt i Norge, men det fører til at Norges Bank vil gå tregere frem med å heve styringsrenten, sier Dørum.

Norges Bank bør kutte

Sjeføkonom Jan Andreassen i Eika Gruppen sier på sin side til E24 at han mener dagens rentekutt i Europa gjør det enda mer aktuelt med et rentekutt også i Norge, slik han selv har forfektet i lang tid.

- Jeg mener Norges Bank bør kutte renten tre ganger før neste sommer, sier han til E24.

LES OGSÅ: Den europeiske sentralbanken kutter renten til historisk bunn

Publisert:

Flere artikler

  1. - Slik bør du svare på Draghi og oljebremsen, Olsen

  2. Kutter euro-rententil tidenes laveste

  3. Hennes beslutning holder rentene rekordlave i Norge og Europa

  4. - Noe annet enn et rentekutt vil være en gedigen overraskelse

  5. Betalt innhold

    – Rentekutt neppe svaret