Kaffeprisen eksploderer etter tørke i Brasil

Kaffeprisen har steget med 84 prosent i år.

UVANLIG JANUAR: Arbeidere lager vannledninger for å redde kaffeproduksjonen ved denne kaffeplantasjen i sørvestre Brasil. Januar var unormalt varm og tørr.

PAULO WHITAKER
  • Johann D. Sundberg
Publisert:,

Om det ikke blir vanskeligere å komme seg opp om morgenen, kan kaffekoppen mange av oss trenger for å komme oss i gang bli dyrere.

Kaffe er nemlig den råvaren som stiger mest i pris for tiden. På råvarebørsen i New York steg kaffeprisen med hele 8,1 prosent torsdag kveld etter nye rapporter om kaffeproduksjonen i Brasil.

Dobling

Det bidrar til at kaffeprisen har steget med hele 84 prosent siden nyttår, noe som gjør kaffe til den råvaren som har gått mest opp blant de 24 råvareprisene som Standard & Poor's følger, skriver Bloomberg.

På et eller annet tidspunkt vil en slik prisoppgang påvirke prisen på kaffen du kjøper i butikken her hjemme, eller på et av de mange kaffebrenneriene.

Bakgrunnen for prisoppgangen er å finne i Brasil.

SKADET KAFFE: Bæret til venstre er et friskt kaffebær, mens det til høyre er rammet av tørke.

PAULO WHITAKER

Der sliter nemlig kaffe-bøndene tungt etter noen værmessig svært uvanlige måneder.

Mens kaffebøndenes verste fiende tidligere var frost, har tørke og varme gjort kaffeproduksjonen vanskelig.

Konsernsjef Christian Wolthers i den amerikanske kaffeimportøren Wolthers Douque sier etter et besøk i den sørlige delen av den brasilianske delstaten Minas Gerais at han regner med at kaffeproduksjonen i år vil ligge 35 prosent under det normale.

- Dårlig kvalitet

Lederen for Brasils største kaffe-kooperasjon, Cooxupe, sier at skadene tørken har skapt har blitt større og at kaffe-bøndene som nå høstes har lav kvalitet.

Kaffeprisene ligger nå på noe over to amerikanske dollar per pund (0,45 kilo) som er det høyeste på to år. Den forrige pristoppen kom i mai 2011 da prisen var oppe i tre dollar per pund.

Tørken i Brasil kan føre til ny prisrekord.

- Markedet steg etter rapportene fra Douque og Cooxupe. Hvis de verste estimatene slår til kan prisen stige til over tre dollar, sier Luiz Eduardo de Paula som eier kaffemeglerfirmaet H. Commcor i Sao Paulo til Bloomberg.

Underskudd

Kaffeindustrien spår nå en kaffeproduksjon på mellom 40,1 og 56,5 millioner sekker, mens forventningen i november var 60 millioner. En sekk kaffe veier 60 kilo.

TOMT: Den brasilianske kaffe-bonden Marcio Diogo viser frem et tørkerammet kaffebær hvor det skulle ha ligget en kaffebønne.

PAULO WHITAKER

Kaffemeglerfirmaet Marex Spectron spår at årets forbruket av kaffe i år vil vøre 7,1 millioner poser større enn produksjonen.

Kaffemarkedet er svært følsomt og reagerer kraftig på endringer i været. Før torsdagens kraftige prisoppgang falt prisene i to dager på rad som følge av at værvarsler om regn og håp om at kaffeproduksjonen skulle bli reddet.

Det nye nå er at brasilianske kaffebønder melder om at kaffeproduksjonen i stor grad er ødelagt av tørken og de kaffebønnene som ikke er ødelagt har dårlig kvalitet.

Høster nå

Det bekrefter også kaffeimportøren Wolthers Douque som har besøkt kaffeplantasjene i Brasil.

Nøyaktig hvor skadelig tørken i Brasil har vært for kaffeproduksjonen vil komme for en dag i øpet av de neste ukene.

- Det er fortsatt for tidlig å fastslå den eksakte skaden fordi alle områdene ikke er like rammet. Vil ha bedre oversikt neste måned fordi innhøstingen så vidt har begynt, sier kaffemegler de Paula til Bloomberg.

Han legger til at kaffehøsten neste år kan komme til å bli god på grunn av regnet som kom for sent til å redde årets kaffeproduksjon i Brasil.

Les også:

Nå inntar Friele det nederlandske kaffemarkedetKaffebrenneriet vil bli landsdekkendeRekordår for kaffefamilieneKaffebønder fortviler over aggressiv kaffesoppStarbucks med salgsbyksKutter prisen på kaffeFornøyde med kaffeprisen i Oslo

Flere artikler

  1. Tørke i Brasil har økt prisen på din kaffe

  2. Laveste kaffepris på 12 år: – En krisesituasjon

  3. – Markedet kommer til å lammes

  4. Annonsørinnhold

  5. – Det kan endre hele bransjen

  6. Her er råvarene du skulle ha investert i etter nyttår