SV vil ha høyere skatt

SV ønsker å gå bort fra Soria Moria-lovanden om å holde skattene på 2004-nivå.

Publisert:

SV ønsker å gå bort fra regjeringens løfte om ikke å heve det samlede skattenivået, sier kilder i partiet til Dagens Næringsliv.

Skattenivået kan bli et sentralt tema når regjeringen samler seg budsjettkonferanse på Thorbjørnrud på Jevnaker søndag.

SV kommer nemlig til å utfordre Arbeiderpartiet på det samlede skattenivået, skriver DN med henvisning til "sentrale SV-kilder".

Regjeringen gikk til valg i 2005 på at det samlede skatte- og avgiftsnivået her i landet ikke skulle økes ut over 2004-nivå. Løftet ble gjentatt i 2009, og deretter nedfelt i Soria Moria-erklæringen for inneværende periode.

Men i SV mener mange nå at det vil være politisk utålelig dersom regningen etter finanskrisen og rederienes skatteseier på 13 milliarder kroner skal betales gjennom for eksempel kutt i velferdsordninger eller dårligere kommuneøkonomi, skriver DN.

Parlamentarisk leder Bård Vegar Solhjell i SV kommenterer ikke opplysningene, men sier at han ikke vil utelukke noen ting.

Budsjettkonferansen legger hovedlinjene for statsbudsjettet for 2011. Finansminister Sigbjørn Johnsen (Ap) har allerede varslet at bruken av oljepenger må reduseres, i tråd med det handlingsregelen legger opp til.

Flere nyheter på E24.

Publisert: