Helsedirektoratet bekrefter: Anbefaler munnbind i enkelte situasjoner

Helsedirektoratet vil i dag anbefale bruk av munnbind, også munnbind laget av tøy.

KLAR TALE: Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad (t.v.) sier tøymunnbind kan være et alternativ til kirurgiske munnbind, men er samtid klar på at munnbind ikke vil erstatte behovet for å holde avstand.
Publisert:

Det skriver de i en pressemelding.

– Vi vil anbefale bruk av munnbind eller tøymunnbind i enkelte situasjoner, i noen geografiske områder og for en begrenset tidsperiode, skriver assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad.

  • Klokken 14 blir det pressekonferanse med helseminister Bent Høie og justisminister Monica Mæland. Du kan følge den live her på vg.no.

Da blir det også klart hvilke situasjoner det er snakk om – og hvor i landet. Kollektivtrafikken i de store byene - spesielt i rushtrafikken - har helseminister Bent Høie allerede trukket frem som et alternativ.

– Senere i dag vil regjeringen presentere nye råd om bruk av munnbind, basert på anbefalinger fra Helsedirektoratet og FHI. Allerede nå varsler Helsedirektoratet at tøymunnbind er et godt alternativ til kirurgiske munnbind, skriver Helsedirektoratet.

Men Helsedirektoratet er samtidig krystallklar på følgende: Munnbind blir ikke noen erstatning for å holde avstand. Å holde avstand er fortsatt det aller viktigste.

– Det er også viktig å presisere at god avstand er det viktigste smitteverntiltaket vi har, skriver Espen Ropstrup Nakstad i pressemeldingen.

NYTT OM MUNNBIND: Norske myndigheter har varslet en ny anbefaling om munnbind i dag. Her i Aarhus i Danmark er munnbind allerede påbudt på kollektivtrafikken, på grunn av et større utbrudd i kommunen.

Apotekene, som selger kirurgiske munnbind, sier til VG at de har fylt opp lagrene med munnbind – og at prisene trolig vil gå ned.

– Ny forskning viser at det å holde minst én meters avstand kan redusere risikoen for smitte med 80 prosent, mens riktig bruk av medisinsk munnbind reduserer risikoen med 40 prosent. Hvis vi bruker munnbind riktig kan det hjelpe oss med å beskytte hverandre mot smitte i transportsituasjoner der det ikke er mulig å holde avstand, skriver Espen Rostrup Nakstad.

http://api.int.vgnett.no/enrichments/top_object/17220
Les også

Har fylt opp lagrene før mulig munnbind-anbefaling

Publisert:
Gå til e24.no