Kronen fortsetter comebacket

Etter Norges Banks varsel om mulig krisegrep styrker kronen seg mot både dollar og euro.

Publisert:

Torsdag var kronen på et rekordlavt nivå. Euroen kostet over 13 kroner, og en dollar kostet over 12 kroner for aller første gang.

Det etter at Norges Bank torsdag formiddag uttalte at de var klare for å intervenere i markedet ved kjøp av norske kroner for å styrke kronekursen. Sammen med et byks i oljeprisen har det ført til en revansj.

I skrivende stund koster en euro 11,99 kroner, og en dollar 11,15 kroner. Med det har kronen styrket seg med over én krone fra torsdagens bunnivåer. Det er verdt å nevne at kronekursen historisk sett fortsatt er rekordsvak.

– Dette er helt riktig i dagens tilfelle, når vi ser at markedet har kommet helt ut av kontroll, der stress og usikkerhet styrer markedet, sa sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i Sparebank 1 Markets til E24, rett etter annonseringen.

Les også

Norges Bank vil forsvare kronekursen: – Vi trenger dette nå, sier sjeføkonom

Til sammenligning var kronen ved nyttår allerede på de svakeste nivåene noensinne. Fra de allerede svake nivåene har kronen svekket seg med nær 30 prosent til nå.

Dobbelt rentekutt

Norges Bank overrasket fredag med et dobbelt rentekutt til 1,0 prosent, og varslet ytterligere nedgang i løpet av andre kvartal. Kapitalkravet til bankene ble samtidig redusert.

Sjeføkonom Elisabeth Holvik i Sparebank 1 Gruppen mener det er viktig at Norges Bank intervenerer sammen med andre tiltak for å bedre de fundamentale forholdene i norsk økonomi.

«Uten andre tiltak vil valutaintervensjon har liten effekt. Det som haster er å sikre at det er nok likviditet i markedet, og det kan gjøres ved at det utstedes lengre låneordninger til bankene», skriver hun i en mail til E24.

Holvik mener et godt tiltak vil være å gjeninnføre byttelånsordningen fra 2008, det såkalte gullkortet.

Les på E24+

Myndighetene kan bli nødt til å trekke frem «gullkortet» fra finanskrisen

Gullkortet var i praksis en byttehandel mellom staten og bankene, som lot bankene bytte inn sine obligasjoner med fortrinnsrett – bedre kjent som OMF – med lett omsettelige statsobligasjoner hos Norges Bank.

E24 forklarer kronekollapsen:

Publisert:
Gå til e24.no