Overraskende sterk shoppevekst i oktober

Den norske detaljhandelen steg mer enn økonomene hadde ventet, med en oppgang på 1,2 prosent i oktober. Det er særlig dagligvarebutikkene som gjør det sterkt i pandemien.

DAGLIGVAREBUTIKKENE har sett solid vekst gjennom coronakrisen.
Publisert:

Den norske detaljhandelen steg med 1,2 prosent fra september til oktober.

Det viser den ferske detaljhandelstatistikken fra Statistisk sentralbyrå fredag.

På forhånd ventet økonomene en vekst på 0,5 prosent, ifølge Bloomberg. Estimatene sprikte imidlertid mellom høyeste forventning på 0,6 prosent vekst og laveste med fall på 0,7 prosent.

«Det største bidraget til den samlede veksten kom fra dagligvarebutikker som har gjort det sterkt siden starten på pandemien», skriver SSB.

Netthandelsbutikker og apoteker bidro også til veksten. I klesbutikker, bensinstasjoner og møbelbutikker var det derimot en nedgang som dempet den samlede veksten.

Les på E24+

Les også: (+) Har økt omsetningen - 38 år på rad!

Coronakrisen har vridd på forbruket

Måneden før viste handelen en forsiktig oppgang på 0,3 prosent, etter kraftig fall i august.

Likevel har salgsvolumet vært betydelig høyere enn før coronakrisen. Før august hadde den norske shoppingen økt i fire måneder på rad, mellom april og juli. Sterkest var veksten i juni, da detaljhandelen økte med 5,7 prosent.

Coronapandemien har bidratt til at nordmenn de siste månedene har vridd konsumet sitt i retning av å bruke mindre penger på kjøp av tjenester, og mer på varekonsum.

Handelen i Norge påvirkes også at nedgang i grensehandelen og færre utenlandsreiser.

Tror på ytterligere løft mot slutten av året

Handelsbanken, som selv hadde ventet en mer moderat vekst på 0,5 prosent, er nå svært spent på statistikken for de kommende månedene.

«Trolig vil detaljomsetningen få seg et nytt løft mot slutten av året. Nettopp ved at konsumet igjen vris fra en tjenestesektor som igjen er rammet av flere restriksjoner», skriver meglerhuset i en kommentar.

«Tjenestekonsumet er fortsatt lavt sammenlignet med nivåene fra før krisen, og vi må som sagt regne med at denne delen av konsumet avtar den nærmeste tiden».

NHOs sjeføkonom Øystein Dørum trekker også fram en solid økning i netthandelen, etter at økt smitte igjen har ført til at folk sitter mer hjemme. Bare i oktober var det en økning på 9,3 prosent i denne kategorien.

Varekonsumet faller

Den bredere varekonsumindeksen som også inkluderer bilkjøp og elektrisitet faller imidlertid 1,1 prosent i oktober.

Både kategorien for bilkjøp og elektrisitet faller rundt syv prosent denne måneden.

Her finner du tallene hos SSB
Les på E24+

Les også: (+) Ingen investorer bør ta 2021-festen for gitt

Publisert:
Gå til e24.no