Dette skjer denne uken: Viktige oljetall og strøm av resultater

«Verdens viktigste forbruker» kan få både vaksine og kontanter, mens det fra Tyskland kommer tidlige tegn på europeisk gjeninnhenting.

Kyrre M. Knudsen tror det er mulig arbeidsledigheten har nådd toppen. Fasiten kommer på tirsdag.
 • Svein Olav Sæter
Publisert: Publisert:

– Vaksineringen er jo lys i enden av tunnelen, men det er viktig å komme i gang, sier Kyrre M. Knudsen, sjeføkonom i Sparebank 1 SR-Bank.

På fredag kom helseminister Bent Høie med nyheten om at Norge kan få 2,24 millioner flere doser med Pfizer/Biontech-vaksinen. I tillegg har Norge fått en opsjon på 1,12 millioner doser til.

– Det er et positivt signal, men det gjelder å levere på planen.

– Vi har lagt baner tidligere, så ble februar/mars veldig skjøvet på. Så det er veldig bra med vaksiner, men man må også få dosene distribuert og satt, sier Knudsen.

Utenfor Norge tror sjeføkonomen riksrettssaken i USA vil være verdt å følge med på.

– Det blir interessant å se dynamikken, spesielt blant Republikanerne, forteller Knudsen.

Den tidligere presidenten Donald Trump ble ikke dømt for å «sette USA og dets myndigheters sikkerhet i stor fare». Juryen var Senatet, hvor det sitter 50 Republikanere og 50 Demokrater. Alle demokratene og syv republikanere stemte for å dømme presidenten, det var ikke nok for to tredjedels flertall.

– Det er en voldsom maktkamp, selv om Trump ikke ble dømt. Hvis han blir skjøvet lenger ut kan det skape mer mulighet for andre sentrale republikanere å samle partiet.

Les også

Twitter: Trump er utestengt for godt

Arbeidsledigheten kan si stopp

– På mandag er det utenrikshandel. Olje- og gassprisen har gått opp, i alle fall i spotmarkedet i januar. Det gir grunn til å tro at vi får litt mer medvind der.

Utenrikshandelen kalles også handelsbalansen. Den viser om Norge har solgt mer til utlandet enn vi har kjøpt eller omvendt.

– De siste par månedene har vi ligget rundt null eller i minus. Kanskje havner vi litt mer i pluss, sier Knudsen.

Det kan også være verdt å holde øynene oppe for Teknisk beregningsutvalgs (TBU) rapport for inntektsoppgjørene på mandag. Den vil legge grunnlag for kommende lønnsoppgjør.

– Det kommer også spennende tall fra Nav hver uke og hver tirsdag nå, sier Knudsen.

Forrige helg stengte Bergen ned. Nav-direktøren for Vestland varslet et ras med permitteringer og 2000 flere endte opp som arbeidssøkere.

– Ledigheten har steget de siste to månedene. Nå virker det som at vi ser litt utflating og kanskje litt nedgang også, sier Knudsen.

Han tror bedrifter har tatt grep og at flere snakker om å åpne opp igjen. Raymond Johansen (Ap), byrådsleder i Oslo, har blant annet varslet ytterligere lettelser.

– Det blir spennende tall å se etter en bølge som har gått oppover i to måneder, sier sjeføkonomen i Stavanger.

Les også

Unge frykter langvarig arbeidsledighet: – Veldig utsatt

Mer olje og gass fremover

– På torsdag får vi et veldig spennende nøkkeltall, forteller Knudsen.

SSB kommer da med tall for investeringer i olje og gass.

Equinor (her illustrert med en oljerigg ved Hammerfest) kan pumpe opp både olje og økonomien om investeringene i sektoren øker ytterligere.

– Det blir spennende å se på anslagene for 2021. Forrige måling lå det på ti prosent lavere enn det var i 2020, men det er en sånn måling der prosjektene blir tatt inn når de blir godkjent.

Oljeprisen har steget den siste tiden, og ett fat nordsjøolje koster nå mer enn 60 dollar.

– Usikkerheten har kommet ned i bransjen, og ting kan løsne enda mer. Da kan anslagene for 2021 bli høyere, sier Knudsen.

Han påpeker at investeringene står for nesten 200 milliarder kroner og flere prosent av BNP.

– Det er en viktig bransje for mange, og det er en næring med mange underleverandører og underleverandører til underleverandører til underleverandører.

Les også

Ga opp jobbdrømmen: Nå er hun sjef for et titalls ansatte

Tidlig varsel om hvordan det går i Europa

I utlandet kommer det flere nøkkeltall som sier noe hvor langt unna verden er en normalsituasjon etter corona.

– På tirsdag har vi den tyske Zew-indeksen. Det er en spørreundersøkelse blant folk i finansbransjen og næringslivet, og det er ikke i utgangspunktet den viktigste indikatoren, men nå kan den gi oss litt tidligere signal enn for eksempel Ifo-indeksen, forklarer Knudsen.

Europas største økonomi kan gi tidlige tegn på hvor nedkjølt økonomien har blitt av nye nedstenginger.

Indeksen er lik PMI, i at den måler optimismen eller pessimismen blant næringslivet. Rundt 350 tyske investorer og analytikere blir spurt hvordan de ser på de neste seks månedene.

– Vi vil følge med på om den er bedre denne måneden enn den forrige. Tyskland har strenge tiltak og ikke sluppet opp, som flere andre i Europa, så vi må vente at BNP-tallene for første kvartal vil vise at veksten for noen land vil være negativ.

– Zew kan gi noen gode indikasjoner på generell økonomisk aktivitet, sier Knudsen.

Etter Tysklands tall tidlig i uken kommer det Knudsen omtaler som kanskje ukens viktigste dag.

– Fredag kommer europeisk PMI, sier Knudsen.

PMI måler næringslivets syn på om økonomien tar seg opp, holder seg på samme nivå eller går nedover. Tall over 50 betyr som regel vekst, mens under 50 krymper økonomien.

– Vi har sett at nedstenginger i mange land har dempet servicesektoren. Det kan bli spennende å se om sektoren har klart å operere der hvor smitten har kommet ned og noenlunde under kontroll, men vi forventer noe nedgang, forteller Sparebank 1-økonomen.

PMI-tall kommer gjerne får både industrien og tjenestesektoren separat.

– Industrien har klart seg vesentlig bedre, markedet venter på fredag at europeisk industri skal ligge med moderat vekst, sier Knudsen.

Les også

Ble permittert i april: Bakte seg til eget byrå

«Verdens viktigste forbruker»

– På onsdag har vi litt detaljhandel i USA, sier Knudsen.

Verdens viktigste forbruker har både vaksine og kontanter fra regjeringen på vei. Her fra en Walmart i New Jersey.

Detaljhandel, motparten til grossisthandel, er gjerne en god indikasjon på om personen i gaten øker eller minsker forbruket.

– Det blir spennende å se om det blir litt oppgang. Detaljhandelstall er alltid viktige for å se hvor forbrukeren er på vei, forteller Knudsen.

Han tror tallet for USA vil fortelle oss noe om hva vi kan forvente oss på den andre siden av Atlanteren også.

– Verdens viktigste forbruker er den amerikanske forbrukeren. Finansmarkedene der påvirker alle andre, og nå har du samtidig en arbeidsledighet som er ganske høy, men også håp og tro om at det skal bli bedre. Du merker stemningen har endret seg og at USA er mer på offensiven fordi vaksineringen har startet, forteller Knudsen.

Sammen med vaksineringen kan regimeskiftet i landet få fart på økonomien. En ny krisepakke inkluderer blant annet 1400 dollar i direkteutbetalinger til de fleste amerikanere.

– De har ingen velferdsordninger, så støttepakkene blir viktigere. Nå får vi se om det smitter over i økt kjøpelyst, sier Knudsen.

Les på E24+

Småsparerne må passe på hvilke solaksjer de velger

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Dette skjer denne uken
 2. Zew-indeksen
 3. Utenrikshandel
 4. Tyskland
 5. Olje og gass

Flere artikler

 1. Dette skjer denne uken: Ledighet måler makten til arbeiderne før lønnsoppgjøret

 2. Dette skjer denne uken: PMI gir svar på effekten av gjenåpning

 3. Dette skjer denne uken: Ledighetstall og oversikt over nordmenns privatøkonomi

 4. Dette skjer denne uken: Jobbfasit fra USA og norske boligpriser

 5. Flere banker spår tidligere rentehopp. Særlig én ting vil avgjøre når lånet blir dyrere.