– Det vil nok fortsette å øke før det snur, sier assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad i Helsedirektoratet til VG om de nye smittetallene.
Han forteller at det nye nå er at de nye virusvariantene smitter bredt og lett. 1150 smittetilfeller er en suveren nasjonal smitterekord. 495 tilfeller er ifølge kommunens egne tall registrert i hovedstaden – også det en ny lokal smitterekord.
– Det kan uansett være at trenden snur om to uker hvis etterlevelsen av tiltak er god. Hvis vi får ned R-tallet ganske raskt, kan dette skje, sier han.
FLERE STRATEGIER: Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad i Helsedirektoratet sier det er flere veier til målet – og at politikerne bestemmer til syvende og sist. Foto: Berit Roald
Ingen grunn til nasjonal nedstenging
På spørsmål om tallene nå taler for en ny nasjonal nedstenging, er Nakstad svar nei.
Årsaken er ulik smittesituasjon rundt om i landet, og at videre nasjonale tiltak avhenger mye av hva som vil skje i Oslo- og Viken-området der smitten er størst.
– Er man sikker på at disse tiltakene i disse områdene er nok?
– Det må vurderes av politisk og nasjonalt av regjeringen. Det vi gjør er å kommentere smittesituasjonen og råd ut ifra helseperspektivet. Her er det mange strategier som kan føre til mål. Men vi vet alle at det er der smitten er at strategien bør legges.
Fredag 12. mars, ett år etter at Norge stengte ned, sa helsedirektør Bjørn Guldvog at vi er inne i den tredje smittebølgen.
– Kraften av den er drevet frem av de nye variantene av viruset, som er mer smittsomme og også ser ut til å ha litt større alvorlighet. Det er en større andel som blir innlagt på sykehuset med de nye variantene, sa han.
Trenden i registrert smitte er ifølge VGs beregning stigende, og det samme er den i 43 kommuner. Den siste uken har 2,3 prosent av drøyt 160.000 tester gitt positivt svar:
R-tallet i Oslo er estimert til 1,5, høyere enn det estimerte R-tallet nasjonalt. Det er antatt at 90 prosent av alle meldte tilfeller nå er det britiske muterte viruset, som er langt mer smittsomt enn tidligere varianter.
Det innføres derfor tiltaksnivå A, som blant annet betyr skjenkestopp, stengte butikker og serveringssteder. Flere enn 1,2 millioner bor i de 52 kommunene. De samme tiltakene er innført på Haugalandet og i de gamle Vestfold-kommunene.
Antall innlagte stiger
Ser vi på hvor mange som blir innlagt på sykehus, må vi tilbake til april 2020 for å finne høyere tall. Toppen var 1. april i fjor da 324 pasienter var innlagt på sykehus, hvorav 114 av dem lå da på intensivavdelingen og 99 pasienter på respirator.
Onsdag er 224 coronapasienter innlagt, hvorav er 31 innlagte på respirator og 54 på intensivavdeling.
Flere sykehus hever nå beredskapsnivået sitt. Det betyr blant annet at flere planlagte operasjoner utsettes slik at ressurser kan omdisponeres så flere coronapasienter kan tas imot.
Selv om smittetallene og innleggelsene øker er det færre som dør, i takt med at flere og flere blir vaksinert. Mandag var 257.405 nordmenn fullvaksinert, mens 448.355 har fått minst én vaksinedose.