Ny smitterekord i Norge: 1150 nye registrerte smittetilfeller

Norge er inne i den tredje smittebølgen. Tirsdag ble det registrert 1150 nye smittetilfeller av coronaviruset i Norge.

Publisert:

– Det vil nok fortsette å øke før det snur, sier assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad i Helsedirektoratet til VG om de nye smittetallene.

Han forteller at det nye nå er at de nye virusvariantene smitter bredt og lett. 1150 smittetilfeller er en suveren nasjonal smitterekord. 495 tilfeller er ifølge kommunens egne tall registrert i hovedstaden – også det en ny lokal smitterekord.

– Det kan uansett være at trenden snur om to uker hvis etterlevelsen av tiltak er god. Hvis vi får ned R-tallet ganske raskt, kan dette skje, sier han.

FLERE STRATEGIER: Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad i Helsedirektoratet sier det er flere veier til målet – og at politikerne bestemmer til syvende og sist.

Ingen grunn til nasjonal nedstenging

På spørsmål om tallene nå taler for en ny nasjonal nedstenging, er Nakstad svar nei.

Årsaken er ulik smittesituasjon rundt om i landet, og at videre nasjonale tiltak avhenger mye av hva som vil skje i Oslo- og Viken-området der smitten er størst.

– Er man sikker på at disse tiltakene i disse områdene er nok?

– Det må vurderes av politisk og nasjonalt av regjeringen. Det vi gjør er å kommentere smittesituasjonen og råd ut ifra helseperspektivet. Her er det mange strategier som kan føre til mål. Men vi vet alle at det er der smitten er at strategien bør legges.

I den tredje smittebølgen

Den tidligere rekorden på 928 (justert fra 935) er fra 5. januar i år. Smittetrenden nasjonalt har vært stigende siden 24. februar, viser VGs oversikt.

Fredag 12. mars, ett år etter at Norge stengte ned, sa helsedirektør Bjørn Guldvog at vi er inne i den tredje smittebølgen.

– Kraften av den er drevet frem av de nye variantene av viruset, som er mer smittsomme og også ser ut til å ha litt større alvorlighet. Det er en større andel som blir innlagt på sykehuset med de nye variantene, sa han.

Trenden i registrert smitte er ifølge VGs beregning stigende, og det samme er den i 43 kommuner. Den siste uken har 2,3 prosent av drøyt 160.000 tester gitt positivt svar:

http://api.int.vgnett.no/enrichments/top_object/17220

Smitterekord i hovedstaden

Sist Oslo satte smitterekord var mandag, med 367 nye smittetilfeller. Tirsdag ble den slått, med 495 nye registrerte smittetilfeller. Smittetrenden i hovedstaden har vært stigende siden 18. februar.

R-tallet i Oslo er estimert til 1,5, høyere enn det estimerte R-tallet nasjonalt. Det er antatt at 90 prosent av alle meldte tilfeller nå er det britiske muterte viruset, som er langt mer smittsomt enn tidligere varianter.

Les også: Oslos helsebyråd ber regjeringen vurdere «metern»

Innførte strengere tiltak i Oslo og Viken

Mandag bestemte byrådet i Oslo seg for å innføre de strengeste tiltakene siden Norge stengte ned for ett år siden. Samtidig innførte regjeringen strengere coronatiltak i alle Vikens 51 kommuner, samt Gran i Innlandet.

Det innføres derfor tiltaksnivå A, som blant annet betyr skjenkestopp, stengte butikker og serveringssteder. Flere enn 1,2 millioner bor i de 52 kommunene. De samme tiltakene er innført på Haugalandet og i de gamle Vestfold-kommunene.

Antall innlagte stiger

Ser vi på hvor mange som blir innlagt på sykehus, må vi tilbake til april 2020 for å finne høyere tall. Toppen var 1. april i fjor da 324 pasienter var innlagt på sykehus, hvorav 114 av dem lå da på intensivavdelingen og 99 pasienter på respirator.

Onsdag er 224 coronapasienter innlagt, hvorav er 31 innlagte på respirator og 54 på intensivavdeling.

– Vi er i en alvorlig situasjon. Jeg tror vi kommer til å oppleve høyere tall på innleggelser nå fremover – sammenlignet med mars og april i fjor, sa Cathrine M. Lofthus, administrerende direktør i Helse sør-øst, til VG tirsdag.

Flere sykehus hever nå beredskapsnivået sitt. Det betyr blant annet at flere planlagte operasjoner utsettes slik at ressurser kan omdisponeres så flere coronapasienter kan tas imot.

http://api.int.vgnett.no/enrichments/top_object/17407

Selv om smittetallene og innleggelsene øker er det færre som dør, i takt med at flere og flere blir vaksinert. Mandag var 257.405 nordmenn fullvaksinert, mens 448.355 har fått minst én vaksinedose.

Les også

Strammer inn på Haugalandet: – Utfordrende og uoversiktlig

Publisert:
Gå til e24.no