Regjeringen innfører strengere coronatiltak i hele Viken

Regjeringen innfører det strengeste tiltaksnivået i 52 kommuner – til tross for at flere av kommunene har lav smitte.

Publisert:

– Situasjonen er alvorlig, sier helseminister Bent Høie på en pressekonferanse mandag kveld.

Det innføres derfor tiltaksnivå A, som blant annet betyr skjenkestopp, stengte butikker og serveringssteder. Flere enn 1,2 millioner bor i de 51 kommunene i Viken. Tiltakene innføres også i Gran i Innlandet.

Innbyggerne i totalt 52 kommuner må derfor nå leve under det strengeste tiltaksnivået Regjeringen kan innføre.

Se oversikt over alle tiltakene som nå vil gjelde i Viken i faktaboks:

Tiltakene gjelder fra midnatt, natt til tirsdag 16. mars. De varer helt frem til og med søndag 11. april. Årsaken er at smitten er økende i fylket.

– Alle bør unngå besøk hjemme og sammenkomster i eget hjem, med unntak av helt nødvendige besøk, sier Høie.

Også hyttekommuner rammes

Tidligere mandag møttes kommunene i Viken for å diskutere regionale tiltak. Hyttekommunene har vært særlig kritiske - også overfor VG.

Høie bekrefter at disse kommunene vil merke det.

– Hyttekommunene blir berørt fordi næringslivet dessverre blir rammet. Restaurantene kan ikke ha åpne for andre enn hotellets gjester. Det blir skjenkestopp og alle butikker utenom matbutikker må holde stengt, sierHøie under presseorienteringen mandag kveld.

Få med deg det viktigste fra dagens pressekonferanse på to minutter:

Helseministeren mener det var nødvendig med samlede tiltak for hele fylket. Smitten sprer seg raskt fra kommune til kommune i Viken, og i påskeferien er det grunn til å forvente økt mobilitet også i hyttekommunene.

Da vil disse kommunene få mange tilreisende fra andre kommuner i fylket, som allerede har høyt smittetrykk.

– Vi følger situasjonen fra dag til dag. Men det er mest hensiktsmessig å bruke strenge tiltak der smitten øker, fortsetter Høie. Derfor ønsket Regjeringen ikke å innføre nasjonale tiltak denne gang.

Ifølge helseministeren ønsket et flertall av kommunene i Viken de strenge tiltakene, 13 ønsket det ikke, mens tre var usikre.

Anbefalte strengere tiltak

Helsedirektoratet og FHI mener det er behov for sterke tiltak i kommuner som har en raskt økende smittetrend. De anbefaler at regjeringen innfører tiltaksnivå A for alle 51 kommunene i Viken fylke samt Gran kommune i Innlandet, selv om det er betydelig forskjell på smittetrykket mellom de ulike kommunene.

Helseministeren viser blant annet til at den engelske virusvarianten med økt smittsomhet dominerer i fylket.

– Selv om det er variasjoner i smittesituasjonen i Viken, er det viktig med strenge og koordinerte tiltak for å få ned mobiliteten i hele fylket. Like tiltak for hele fylket vil gjøre det lettere å forstå og følge reglene, sier Høie.

Det vil gjøres en ny vurdering innen tiltakene løper ut den 11. april.

Helsedirektør støtter tiltak

Blant de som deltok på hastemøtet med kommunelederne var administrerende direktør Cathrine M. Lofthus i Helse Sør-Øst.

– Vi har informert kommunene om at det er ulik belastning på våre laboratorier, og noen får flere prøver til analyse enn de har kapasitet til. Derfor har vi omfordelt noen prøver fra enkelte testestasjoner til laboratorier med ledig kapasitet, sier hun til VG.

Administrerende direktør i Helse Sør-Øst, Cathrine Lofthus.

– Vi har også informert kommunene om økning i antall innlagte og på intensiv, og hvordan vi må redusere planlagt helsehjelp. Vi har på bakgrunn av dette argumentert for sterke tiltak som kan begrense smittespredningen.

Hun bekrefter til VG at hun i møtet argumenterte for sterke tiltak som kan begrense smittespredningen, og at hun anbefalte at det blir samordnede tiltaksnivå 5A i hele Viken – stikk i strid med det ordførere i hyttekommuner har tatt til orde for.

Det er tilsvarende det nivået som er innført i Lillestrøm og Lørenskog, med stengte butikker, serveringssteder og treningssentre.

Viken fylke består av de tidligere østlandsfylkene Østfold, Akershus og Buskerud - og strekker seg fra Halden kommune i øst til Hemsedal og Hol kommuner vest i Viken.

Mandag formiddag var alle kommunene i Viken hasteinnkalt til møte hos statsforvalteren Valgerd Svarstad Haugland for å diskutere smittesituasjonen og mulige regionale tiltak i Viken.

Endring i tiltaksnivå A for barn og unge

Helsedirektoratet har fått flere tilbakemeldinger om at bestemmelsen i tiltaksnivå A om stans av idretts- og fritidsaktiviteter er svært streng, siden det ikke er tillatt for utendørs idretts- og fritidsaktivitet for barn og unge.

Regjeringen endrer derfor tiltaksnivå A slik at det blir tillatt med organisert utendørs idretts- og fritidsaktiviteter for barn og unge under 20 år, så lenge dette skjer i grupper på inntil 10 personer, og alle deltakerne kommer fra samme kommune.

Det anbefales at aktivitetene foregår på en slik måte at man kan holde minst to meters avstand mellom deltakerne. Endringen vil da også gjelde for kommuner som allerede er omfattet av tiltaksnivå A.

– Hensynet til barn og unge tilsier at det fremdeles bør være mulig for disse å opprettholde et visst aktivitetsnivå, selv når smittesituasjonen er så uavklart at det er nødvendig med svært inngripende smitteverntiltak. Å opprettholde et visst nivå av utendørs aktivitet, vil også bidra til at barn og unge har en arena å tilbringe fritiden sin på som er organisert med smitteverntiltak, sier helseminister Bent Høie.

Det vil fortsatt være forbudt å avholde alle former for konkurranser, cuper, kamper, forestillinger og lignende.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om