Lønnsoppgjøret

Spekter tror lønnsoppgjøret ender nærmere 3 prosent

Rammen for lønnsveksten i årets lønnsoppgjør vil trolig ende på nærmere 3 prosent enn NHOs krav om 2,2 prosent, spår Spekter-direktør Anne-Kari Bratten.

Spekter-direktør Anne-Kari Bratten tror årets lønnsoppgjør vil ende nærmere 3 prosent enn 2,2. Heller ikke i år blir det streik, spår hun.

Audun Braastad / NTB
  • NTB
Publisert: Publisert:

– Det er atskillig enklere å gjette seg fram til ramma for lønnsveksten i 2021 enn å løse gåten i alle påskens krimmysterier på TV. Svaret vil ligge et sted mellom 2,2 og 3 prosent, og nærmere 3 prosent enn 2,2 prosent, skriver Bratten på Spekters nettsider.

Meklingen i lønnsoppgjøret starter 9. april etter at LO brøt forhandlingene med NHO 25. mars. LO krever en lønnsøkning i pakt med prisveksten på 2,8 prosent, mens NHO mener lønnsveksten ikke må overstige 2,2 prosent, som er anslått vekst hos Norges handelspartnere. Alt over dette vil svekke konkurransekraften til norsk industri, hevder NHO.

Avstanden blir beskrevet som uvanlig stor, men Bratten har likevel ingen tro på at det blir streik.

Ikke siden andre verdenskrig har det blitt streik i mellomoppgjør.

Spekter-lederen advarer imidlertid LO og NHO mot å bli enige om en ramme som er urealistisk lav. I fjor endte oppgjøret med en ramme på 1,7 prosent, som det i ettertid har vist seg at bare offentlig sektor forholdt seg til. Sett under ett ble den reelle lønnsveksten på 2,2 prosent.

– LO og NHO må formidle en troverdig ramme. Dette handler om tilliten ikke bare til frontfaget, men til hele inntektspolitikken, understreker Bratten.

Les også

Brudd i lønnsforhandlingene

Les også

Industriarbeidere spent på fortsettelsen i lønnsoppgjøret

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Lønnsoppgjøret
  2. Arbeidsgiverforeningen Spekter
  3. NHO
  4. Landsorganisasjonen (LO)

Flere artikler

  1. Streik avverget etter enighet i sykehusmeklingen

  2. Storstreiken avverget

  3. Industriarbeidere spent på fortsettelsen i lønnsoppgjøret

  4. Fredag holder norsk arbeidsliv pusten

  5. Klart for knallhard mekling i lønnsoppgjøret