Enighet om endringer i krisepakke

Frp og regjeringspartiene er enige om å droppe flypassasjeravgiften ut året, å forlenge lavere momssats og mer penger til vedlikehold av vei.

Regjeringen og Frp er enige om en ny krisepakke til reiselivet på rundt en milliard kroner.
  • Martin Hagh Høgseth
  • Malene Emilie Rustad
Publisert:

Regjeringen og Fremskrittspartiet har kommet til enighet om endringer i den siste tiltakspakken. Det opplyses i en pressemelding fra partiene.

– Koronakrisen er langt fra over, men krisen er over i en ny fase. Da er det viktig at vi skrur om på tiltakene, slik at de treffer best mulig, sier finanspolitisk talsperson Mudassar Kapur i Høyre, som har ledet forhandlingene i Stortinget.

Saken behandles endelig av komiteen til uken, opplyser han.

Enigheten innebærer at flypassasjeravgiften skrotes ut året. Samtidig blir den såkalte lavmomsen på seks prosent videreført.

Regjeringen opplyser også om at det blir bevilget 160 millioner kroner ekstra til kompensasjonsordningen for selvstendig næringsdrivende og frilansere, som forlenges ut året. 1. november reduseres den imidlertid til 60 prosent.

Frp har også fått gjennomslag for å øke bevilgningene til vedlikehold av fylkesveier med 400 millioner kroner.

Administrerende direktør i NHO Reiseliv Kristin Krohn Devold mener det er positivt at samme momssats som i vår videreføres.

Rammene er ikke satt

E24 har i dag snakket med Virke, SMB, LO og NHO Reiseliv. De har alle kommet med innspill til rammene rundt tiltakspakken denne uken.

– Foreløpig har vi ikke fått beskjed om annet enn at det er enighet om å beholde lavmoms på 6 prosent og å skrote flypassasjeravgiften ut året. Det er positivt at samme momssats som i vår videreføres. Jeg vil gi ros til Frp for å sikre flertall for viktig reiselivspolitikk, sier administrerende direktør i NHO Reiseliv Kristin Krohn Devold.

Videre påpeker Krohn Devold at den nye kompensasjonsordningen som er under utforming, vil være den viktigste for at reiselivsbedrifter skal overleve.

– Innholdet i kompensasjonsordningen for reiselivet, som er aller viktigst for å overleve, er derimot ennå ukjent. Den må være konkret før man kan si at en pakke er klar, sier Krohn Devold.

Ivar Horneland Kristensen, administrerende direktør i Virke, er fornøyd med at et flertall i regjeringen har blitt enige.

– Vi er veldig positive til forslagene og spesielt dette med momsen. Det har vi vært opptatt av og det er vi glade for at er på plass, sier Kristensen til E24.

Midlertidig tilskuddsordning kommer

Dialogene om detaljene og premissene for ordningen har foregått onsdag og torsdag denne uken og vil fortsette inn i neste.

Ordningen skal gjelde fra september til og med desember 2020, men utbetalingene kommer først i 2021.

Regjeringen varsler om at de innen kort tid vil komme tilbake med forslag om en midlertidig tilskuddsordning for reiselivsbedrifter med stort omsetningsfall som følge av koronapandemien.

De opplyser også om at messe- og konferansearrangører og eventbransjen skal innlemmes i ordningen.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Reiseliv
  2. Coronaviruset

Flere artikler

  1. Hotelltopper om opposisjonens krisepakke: – Helt nødvendig

  2. Regjeringen vil gi ny kompensasjonsordning for reiselivet på inntil én milliard kroner

  3. 1,4 milliarder i ny krisepakke til reiselivet: – Ikke tilstrekkelig, sier LO-leder

  4. Skuffet over forlenget skjenkestopp: – Vanskelig å se logikken

  5. Devold: - Dette må hotellene og restaurantene få for å overleve