Nordmenn med 50 millioner i kryptoverdier har unndratt skatt

Skatteetaten har funnet ut at opptil 70.000 personer eier kryptovaluta, men anslår at det reelle tallet er langt høyere.

Illustrasjonsfoto
Publisert:

Det siste halvåret har etatens etterkontroller avdekket over 50 millioner kroner som er unndratt beskatning, ifølge en pressemelding onsdag.

– Vi har allerede identifisert mange titusener av personer som ikke har rapportert sine virtuelle formue og inntekter til beskatning, sier seniorrådgiver Marius Johansen i Skatteetaten.

Skattesatsen på inntekt fra gevinst er 22 prosent. I den nye skattemeldingen for 2020 er det et eget opplysningsfelt hvor kryptovaluta skal fylles ut.

Les også

DNB nekter Mathias (29) å bruke kryptogevinst til boligkjøp

Korrigerer skatt selv

Over tusen personer har endret tidligere års skattemeldinger på eget initiativ, står det i pressemeldingen. I tillegg har det vært en økning i antall konkrete tips til Skatteetaten om mulige uoppgitte verdier.

– Generelt ser vi en sammenheng mellom kursutviklingen og hvor mange som investerer og for hvor mange penger totalt. Aktiviteten for handel har steget mye det siste året, og vi ser at det investeres mye i nye produkter. Vi både veileder og kontrollerer, for å få flest mulig til å etterleve reglene, sier Johansen.

I skattemeldingen for 2019 hadde under 5.000 rapportert det de eier eller har tjent på kryptovaluta (se faktaboks nederst).

– Kryptovaluta er ikke forhåndsutfylt på skattemeldingen. Du må selv ta ansvar for å føre opp beholdning som formue, gevinst som inntekt eller eventuelt tap til fradrag, og levere skattemeldingen med dine endringer, sier seniorrådgiveren.

Les også: Slik fører du kryptovaluta i skattemeldingen (Dine Penger+)

Unge menn dominerer

Skatteetatens analyser viser at unge menn er godt representert blant de som eier kryptovaluta. Ni av ti av de identifiserte er menn, og en tredjedel er 29 år eller yngre.

I flere kontrollsaker som Skatteetaten har fulgt opp i etterkant, har foreldre involvert seg for å hjelpe deres voksne barn med å ordne opp i skatten.

– Dette kan ha vært nysgjerrige, datakyndige personer som var tidlige ute med å kjøpe virtuelle valutaer som deretter har steget formidabelt i kurs, forteller Johansen.

Har ikke tenkt på skatten

Skatteetaten har en egen ekspertgruppe som arbeider målrettet med kryptovaluta.

De undersøker hvorfor mange tidligere ikke har rapportert på skattemeldingen, slik de er forpliktet til å gjøre.

– Vi tror mye av gapet skyldes nettopp at en del kryptoeiere feilaktig antar at kryptovaluta er forhåndsutfylt i skattemeldingen, og ikke har tenkt over at det er de selv som må føre opp dette, sier Johansen.

– Vår erfaring er at de fleste ønsker å følge alle lover og regler, og vi ønsker å hjelpe de som investerer i krypto til å gjøre det riktig.

«Vi følger nøye med»

Etaten tror flere har antatt at det er anonymt å eie, kjøpe og selge kryptovaluta – og at de kan slippe unna skatt om de ikke melder det inn til beskatning.

– Du er pliktig å oppgi dette i skattemeldingen, og du risikerer tilleggsskatt om du skjuler informasjon fra Skatteetaten. Vi følger nøye med, og store deler av handlingen med kryptovaluta er mer synlig enn mange nok tror, understreker Johansen.

Les også

Nordmenn har kryptovaluta verdt fem milliarder

Publisert:
Gå til e24.no