Erna Solberg: - Vi kan ta neste steg i gjenåpningen

Statsminister Erna Solberg (H) bekrefter at Norge er klar for neste steg ut av coronalivet. Hun ser bare én mørk sky på en ellers blå himmel, som kan påvirke den gode utviklingen i Norge.

CORONA-GLEDE: Statsminister Erna Solberg sier trinn tre i gjenåpningsplanen vil bli offentliggjort i dag. Her ved utestedet Salt i Oslo.
Publisert: Publisert:

Klokken 13 i dag har regjeringen og helsetoppene pressekonferanse.

Mens de ofte fordeler hvem som skal delta, tropper alle som kan krype og gå av ansvarlige, opp på pressekonferansen i dag:

Statsminister Erna Solberg, kunnskaps- og integreringsminister og Venstre-leder Guri Melby, barne- og familieminister og KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad, helse- og omsorgsminister Bent Høie og justis- og beredskapsminister Monica Mæland.

Helsedirektør Bjørn Guldvog og FHI-direktør Camilla Stoltenberg vil også være til stede.

Det er ikke uten grunn: I dag skal de fortelle oss av vi tar et stort steg på veien ut av corona-krisen.

– Den eneste skyen

Statsminister Erna Solberg sier til VG at utviklingen de siste ukene tilsier en videre gjenåpning.

– Smittetall, innleggelser og vaksineutviklingen viser at vi kan ta neste steg i gjenåpningen. Den eneste skyen vi har er dette Delta-viruset som har satt sine spor i Storbritannia. Så er det ikke sikkert at det vil skape problemer her i landet på samme måte; det vi har sett hittil er at våre vaksiner gir god beskyttelse mot det viruset, sier hun.

Det innebærer at regjeringen åpner trinn tre i sin gjenåpningsplan i dag.

– Det er gjort noen justeringer, men i all hovedsak er trinn tre slik vi har redegjort for tidligere, sier hun uten å ville gå konkret inn i hva som kommer på pressekonferansen.

IKKE HELT ÅPENT: Erna Solberg sier de fortsatt vil anbefale at det bare er de som må reise, som bør reise.

– Behov for fortsatt kontroll ved grensen

Solberg sier at det er et par områder hvor det vil være behov for fortsatte restriksjoner.

– Det vil være behov for fortsatt holde kontroll, særlig på grensen. Det kommer til å komme flere folk fordi smittetrykket i mange land i Europa er på vei ned og det blir mer reising.

I Storbritannia måtte statsminister Boris Johnsen bite i det sure eplet og stanse gjenåpningen fordi de ikke hadde kontroll på Delta-viruset.

Færder og Tønsberg er to av kommunene som nå har fått føle på det.

– Foreløpig er de tilfellene av spredning av Delta-viruset slått ganske raskt ned i Norge?

– Ja, det er riktig. Kommunene har slått det ned relativt raskt. Vi ser også at trykket i kommuner hvor smittetrykket har vært stort, som i Oslo og en del andre kommuner, er på vei ned. Det er en veldig positiv utvikling.

Les mer om Delta-viruset her:

Hun legger til:

– Vi ser også at andelen vaksinerte begynner å bli stor i en del områder hvor det har vært stor smitte og hvor trangboddhet og andre forhold har gjort smittesituasjonen krevende.

I Oslo har man begynt å vaksinere 18-åringer og man har for tiden kommet opp til 23-åringer i mange bydeler.

Dette er fase 3:

Hun legger til:

– Det gjelder også oss nordmenn; vi ser jo det på Svinesund, sier hun og viser til de lange køene av nordmenn som nå drar til Sverige for å grensehandle.

– Vår anbefaling er fortsatt at du ikke reiser, selv om du er vaksinert. Det skyldes blant annet utfordringene det skaper ved grensene.

Ball på tvers av kretser

Og hun varsler at reising til utlandet - inkludert ferieturer til Europa - ikke anbefales.

– Vår anbefaling er fortsatt at det bare er de som må reise, som bør reise.

VG har tidligere erfart at det ligger an til gjenåpningen av breddeidrettene, inkludert fotball.

Ifølge VGs kilder løses det også opp slik:

  • 100 personer skal kunne møtes på private arrangementer i leide lokaler, får VG opplyst. Etter planen skulle det bare åpnes for 50 personer i fase 3.
  • Barn og unge kan delta på idretts- og kulturarrangementer på tvers av regioner og kretser, både innendørs og utendørs.
Publisert:
Gå til e24.no