Nedgang på Asia-børsene ved åpningstid
Tokyo-børsen åpnet uken med en nedgang på 1,49 prosent. I Shanghai falt markedet med 0,22 prosent.
Det var en tung start på uken for de asiatiske børsene.
Nikkei 225-indeksen på Tokyo-børsen falt med 267,19 poeng til 17.613,32 poeng ved åpning. Nærmere halv syv mandag morgen var nedgangen noe mindre, ned 1,04 prosent.
I Shanghai åpnet børsen ned med 6,78 poeng, til 3.085,57 poeng, en nedgang på 0,22 prosent.
Nedgangen på det asiatiske aksjemarkedet mandag morgen skyldes blant annet fall på Wall Street forrige uke.
Børsene i Hongkong, Taiwan og Sør-Korea er stengt mandag på grunn av ferie.
Venter nye tall
Fallet på Tokyo-børsen kommer blant annet i påvente av at nye nøkkeltall legges frem denne uken.
Landets sentralbank skal legge frem nye tall torsdag. Det er ventet at tallene vil være svakere enn i juli, men det er knyttet usikkerhet til hvor hardt den kinesiske økonomiske nedgangen vil slå inn.
Det er ventet at investorene vil avvente handel før flere viktige tall legges frem i Asia i løpet av uken. Det inkluderer, i tillegg til sentralbanens tall, også onsdagens tall for industriell produksjon i Japan. Fredag legger også USA frem nye tall for arbeid.
– Investorene vi ikke gjøre store investeringer før tallene er lagt frem, så handelen er forventet å være lav denne uken. Dersom tallene er bedre enn forventet, vil markedet trolig styrke seg allerede neste uke, sa Takuya Takahashi, strateg hos Daiwa Securities til Reuters.
Kinas president etter valutagrep: – Ingen grunn til å overreagere
Kraftig fall i oljeprisen
Også oljeprisene faller i Asia mandag morgen, til tross for et fall i amerikansk boreaktivitet for fjerde uke på rad, skriver Reuters.
Nordsjøoljen selges for 48,15 dollar fatet, og er ned 0,29 prosent. Den amerikanske lettoljen omsettes mandag for 45,25 dollar fatet. Prisene er forventet å ligge på dette nivået hele uken, skriver Wall Street Journal. Analytikere peker på de dårlige utsiktene for vekst i den globale økonomien som den viktigste årsaken til de lave oljeprisene.
Overskuddet i den kinesiske industrien falt med 8,8 prosent fra samme måned i fjor, og hittil i år er industriens fortjeneste ned 1,9 prosent. Dette var de dårligste tallene for kinesisk industri på tre år.
Det internasjonale pengefondet (IMF) vil mest sannsynlig revidere ned sine estimater for global økonomisk vekst som følge av lavere vekst i fremvoksende økonomier, hovedsakelig i Asia, sa IMFs leder Christine Lagarde ifølge Reuters.
USAs sentralbank rører ikke renten
Følger svak august
Oppbremsingen i kinesisk økonomi har satt sitt preg på aksjemarkedene i hele verden i august, men spesielt i Asia. Den bredeste MSCI-indeksen, for Asia og stillehavsområdet utenfor Japan, noterte den verste månedlige utviklingen siden 2012, med en nedgang på ti prosent.
Nikkei-indeksen i Japan hadde en nedgang på 8,2 prosent i august, den største månedlige nedgangen siden januar 2014, mens sørkoreanske myndigheter melder om det verste eksportfallet på seks år, med 14,7 prosent.
Kinesiske aksjemarkeder har mistet omtrent 40 prosent av verdien siden midten av juni, til tross for hjelpepakker fra myndighetene.
Den kinesiske inkjøpssjefsindeksen, som ble lagt frem forrige uke, viste svakeste tall siden 2009, og man fikk dermed nok et nøkkeltall, som gjør at enda flere stiller spørsmål ved Kinas økonomi og myndighetens vekstmål.