Mener bedriftene bør kompenseres: – Når staten stenger ned, må staten ta konsekvensene

Når dagens situasjon er over, bør regjeringen kompensere skadelidende bedrifter økonomisk, mener professor Victor Norman. Han sier at bedriftene som har blitt påført tap, bør få erstatning på 70-80 prosent.

Professor Victor Norman sier at de bedriftene som blir skadelidende av coronakrisen, bør få kompensert tapene sine når alt er over.

Berit Roald / NTB scanpix
 • Lars Taraldsen
Publisert: Publisert:

Selv om myndighetene har fått på plass lånegarantier og andre tiltak for bedrifter, er det fortsatt mange som har vært nødt til å stenge dørene og permittere ansatte.

Økonomiprofessor ved Norges handelshøyskole og tidligere arbeidsminister Victor Norman mener staten er nødt til å kompensere de små og mellomstore bedriftene når coronakrisen er over.

Én ting er det viktige bidraget med å hjelpe bedriften ved å holde dem i live gjennom krisen. En annen ting er hva man gjør etter krisen, når alt skal tilbake til det normale, sier han til E24.

– Når staten stenger ned, så må staten også ta konsekvensene av det, sier Norman. 

– Når vi som fellesskap har pålagt en rekke bedrifter å stenge, av hensyn til oss, da må vi også hjelpe. I etterkant av krisen bør det være et oppgjør, sier han.

Fredag morgen har regjeringen kalt inn til pressekonferanse der temaet er nettopp kompensasjonsordning til bedrifter.

Les på E24+

Utnevnt til Oljefondet-sjef midt i en global krise

Vil ha lav egenandel

Tidligere har regjeringen kommet med flere tiltak, blant annet gjennom utsatt formuesskatt og utsatt forskuddsskatt for selvstendig næringsdrivende, samt låne- og garantiordninger for bedriftene.

Ikke alle mener at regjeringen har vært offensive nok.

Som E24 tidligere har skrevet, har blant annet eiendomsmilliardær Christian Ringnes tatt til orde for at Norge bør se til Danmark. Danskene har pøst penger inn i næringslivet direkte som støtte.

Disse danske bedriftene, som frisører og restauranter, kan nå få dekket opptil 100 prosent av sine faste utgifter, slik som husleie og renteutgifter.

Norman mener at de norske bedriftene som har blitt påført tap, bør få erstattet sine tap med 70-80 prosent.

– En egenandel må det være. Slik er det med andre forsikringer. Men man kan jo ikke tegne forsikring mot at norske myndigheter stenger deg ned og nekter deg å drive videre. Det er derfor både en økonomisk og en moralsk side av dette, sier Norman.

Norman mener at Norge har gode løsninger for folk som utsettes for slike sjokk. 

– Men vi har ikke gode ordninger for bedrifter, sier han.

Les på E24+

Nybø og Sanners siste sjanse til å vise at de forstår alvoret for næringslivet

Vil ha mer målrettede tiltak

Daglig leder i regnskapsbyrået Nimbus regnskap, Bjørn Erik Ihlen, mener tiltakene fra norske myndigheter rettet mot coronarammede bedrifter, bør bli bedre og mer målrettet.

Ihlen sier til E24 at regnskapsbyråene på mange måter blir en stemme for de små- og mellomstore bedriftene (SMB) i Norge.

– Det er vi som sitter med mye av økonomien til næringen som innehar over 700.000 ansatte som jobber i selskap som omsetter for 50 millioner eller mindre.

Han sier at det i de små og mellomstore bedriftene nå permitteres over en lav sko.

– Staten har ikke gjort mye for å hjelpe disse bedriftene å holde hjulene gående, sier Ihlen, som mener forslaget med å redusere arbeidsgiveravgiften med fire prosent rett og slett bare gjorde mange av lederne forbannet.

– Bedriftene må få penger til beholde ansatte i arbeid. Det første tiltaket som burde gjøres er å fjerne hele arbeidsgiveravgiften, for å kunne holde hjulene i gang. Slik det er nå, er det dessverre lettere å permittere ansatte og stanse næringen. Dette vil hele Norge tape på, sier han.

Les også

E24-podden: Jobbmuligheter i krisen

Bjørn Erik Ihlen er styreleder i Cirrus regnskap, og daglig leder i Nimbus regnskap. Han mener små og mellomstore bedrifter må få penger til å beholde ansatte i arbeid.

Privat

Ihlen legger til at han har stor respekt for regjeringen og personene som nå må ta de vanskelige beslutningene.

– Men jeg føler nå at fokuset kan begynne å skifte fra hyttefolket til SMB-næringslivet, som har blitt glemt i alt hysteriet, sier han.

Regnskapssjefen peker blant annet på lånene som tilbys.

Les på E24+

Derfor holder norske fond kundene sine fanget mens verdiene fordufter

– Må holde folk i arbeid

– Slik jeg ser det blir det ikke noe særlig bedre enn de lånene som er i dag. De færreste får lån, og de må garantere med eget hus. Hvis det kun blir bankgaranti, vil det måtte være meget godt drevne selskaper, som ikke hadde hatt problemer med å få lån før disse tiltakene. Forskjellen blir at disse slipper personlig garanti, sier Ihlen, som har brukt mye tid på å snakke med bankansatte i det siste.

Han sier at han ønsker at regjeringen skal hjelpe bedriftene med å holde hjulene i gang. Han mener det er det motsatte som skjer nå. Ihlen frykter også at det kun er større selskaper som får den hjelpen de trenger, mens mindre aktører må ta den største regningen.

– Nå hjelper regjeringen bedriftene med å stenge. Man må få støtte for å ha mennesker i arbeid, i stedet for støtteordninger for å holde folk unna arbeid, sier han.

Les på E24+

Toppledere med kriseerfaring: Slik leder du i coronakrisen

– Svært urovekkende

Organisasjonen SMB Norge har for andre uke på rad bedt sine medlemsbedrifter om å vurdere effekten av coronautbruddet på sin bedrift. Svarene viser en betydelig konkursfare blant hele 4 av 10 bedrifter, ifølge en melding fra SMB.

Samtidig forteller 47 prosent av bedriftene at de omfattende tiltakene som regjering og Stortinget har vedtatt, ikke har bidratt positivt for deres bedrift.

Olaf Thommessen, administrerende direktør i SMB Norge, mener situasjonen er urovekkende.

Bøe, Torstein / NTB scanpix

– Dette er svært urovekkende tall som viser at det fortsatt er stor bekymring i selve ryggraden av norsk næringsliv. For at den ikke skal brekke må ytterligere tiltak på plass så fort som mulig, sier Olaf Thommessen, administrerende direktør i SMB Norge ifølge meldingen.

– Skatte- og avgiftslettelser må fortsette. I tillegg må bedriftenes faste kostnader kompenseres når markedet bortfaller over natten som følge av pandemien, sier han.

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Coronaviruset
 2. Økonomi
 3. Jobb
 4. Næringsliv
 5. Coronaviruset

Flere artikler

 1. SMB Norge: – Virker ikke som regjeringen forstår alvoret

 2. Undersøkelse viser at bedriftseiere sliter: – Det er noe av det verste som har hendt

 3. Ett av seks selskaper som mottar kontantstøtte kan gå konkurs

 4. Annonsørinnhold

 5. Regjeringen vil dekke faste kostnader til selskaper

 6. NITO frykter massepermittering uten lønnstilskudd