Mener næringseiendom kan falle mye i verdi: – Optimismen blir i overkant stor i oppgangstider

Aktørene innen næringseiendom mener at risikoen i markedet er lav. Finanstilsynets stresstester forutsetter et fall i eiendomsprisene på 42 prosent over fire år.

RISIKO: Direktør i Finanstilsynet Morten Baltzersen sier at næringseiendom er ett av områdene Finanstilsynet følger med på.

Foto: Gorm Kallestad NTB scanpix
 • Fredrik Kampevoll
Publisert: Publisert:

Lave renter, høy sysselsetting og sterk prisvekst gjør at næringseiendom har vært populært blant investorer.

Bransjen selv mener at så lenge økonomien går godt, er det få skyer i horisonten.

Den høye prisveksten for næringseiendom, spesielt i Oslo-regionen, gjør at Finanstilsynet følger utviklingen tett, selv om tapene har vært lave lenge.

– Det er alltid en fare med systemrisiko at man får en lang periode der tapene er lave og hvor eiendomspriser øker, som gjør at optimismen blir i overkant stor i oppgangstider. Det er et klassisk mønster for kriser. Vi legger vekt på å ta høyde for at tidene kan bli dårligere, og at vi kan få kraftige fall i eiendomsprisene på kort tid, sier direktør i Finanstilsynet, Morten Baltzersen, til E24.

– Kan det være en boble i dette markedet?

– Vi har ikke skrevet at det er en boble. Bobler er vanskelig å oppdage før de brister, men det vi peker på er at når eiendomspriser og gjeld har økt så mye over tid, så er det en betydelig fallhøyde, svarer han.

Les også

Flere vil selge butikklokaler: – Kjøpesenterdelen virker å være spesielt utsatt, sier professor

Risiko for bankene

Svakere økonomi i verden og høyere renter i Norge kan gjøre at de som sitter på næringseiendom taper inntekter. Det kan sende eiendomsprisene ned, kommer det frem i tilsynets rapport Finansielt utsyn for juni.

Tomme lokaler og prisfall kan gi bankene, som så langt har hatt lave eller moderate tap, betydelige tap, mener finanstilsynsdirektøren. Stresstesten deres viser et mulig verdifall på 42 prosent frem mot 2023.

– Vi spår jo ikke et slikt sjokk, men vi må ta høyde for at det kan skje, understreker han.

Næringseiendom utgjør 14 prosent av lånene fra norske banker, viser Finanstilsynets tall. Hverken Nordea, DNB eller Danske Bank er bekymret for lånene de har til bransjen.

Les også

Godt arbeidsmarked løfter næringseiendom. Aktør skulle ønske mer nytt sto klart

– Hvis en kunde ikke har kunnet betjene lånet, har bankene hatt god pant når verdien på eiendommen har økt. Da blir ikke tapet for banken stort. Men hvis panteverdiene skulle falle mye på kort tid, blir tapspotensialet mye større, mener Baltzersen.

Les mer: Eiendomsgigantene har vært stabile børsvinnere i årevis. Nå stålsetter de seg for renteøkninger og økonomisk krise

Har skjedd før

Norge har blitt beskrevet som annerledeslandet, med vår lave arbeidsledighet, høye økonomiske vekst og renter på vei opp.

Eiendomshuset Malling & Co har tidligere uttalt til E24 at bransjen er mer avhengig av de lange rentene, og at utsiktene ikke tilser at disse ikke skal vesentlig opp med det aller første.

At Norge skal bli hard rammet av et kraftig tilbakeslag i økonomien er lav, men ikke urealistisk, mener Finanstilsynet.

Les på E24+

Eiendomsgigantene har vært stabile børsvinnere i årevis. Nå stålsetter de seg for renteøkninger og økonomisk krise

Sist det var store tap for norsk næringseiendom var under bankkrisen på starten av 90 tallet. Da ble prisene for næringseiendom halvert, mens prisene for boliger falt med 30 prosent.

– Hvis næringseiendom blir utsatt for et sjokk og kraftig omstilling, som vi så under bankkrisen vår på begynnelsen av 90-tallet og fra kriser i andre land, kan sektoren bli hardt rammet, sier Baltzersen.

En gjentagelse av mønsteret hvor næringseiendom faller mest i verdi, mener han vi ikke kan se bort fra.

– Både næringseiendom og bolig kan falle mye i verdi. Tapene på personkundelån har til nå vært begrenset. Det skyldes blant annet det sterke kreditorvernet vi har i Norge, sier han.

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Bygg og eiendom
 2. Finanstilsynet

Flere artikler

 1. Betalt innhold

  Finanstilsynet: Dette skjer med Norge under en økonomisk krise

 2. Betalt innhold

  Norske banker sliter hvis corona-krisen treffer like hardt som kriseøvelsen til Finanstilsynet

 3. Finanstilsynet: Coronakrisen kan gi store banktap

 4. Annonsørinnhold

 5. IMF om norsk økonomi: – Risikoen vokser i markedet for næringseiendom

 6. Historisk høy gjeld i norske husholdninger