Trump: Enighet mellom USA og Mexico

Natt til lørdag bekrefter USAs president Donald Trump at de har oppnådd enighet med Mexico, og dermed innføres ikke den planlagte tollen på meksikanske varer mandag.

FORNØYD: Donald Trump er fornøyd med at USA og Mexico kom frem til en avtale.

Foto: AFP / NTB Scanpix
  • NTB
  • Knut Arne Hansen
Publisert: Publisert:

– Jeg er glad for å kunne informere om at USA har kommet til enighet og signert en avtale med Mexico, skriver Trump på Twitter.

Trump kunngjorde forrige uke at USA innfører toll på fem prosent på alle meksikanske varer som importeres til USA fra 10. juni. Tollsatsen vil øke til ti prosent 1. juli, og deretter med fem prosentpoeng hver måned, inntil den når 25 prosent 1. oktober, hvis Mexico ikke klarer å hindre migranter i å ta seg ulovlig over grensen til USA. Denne tollen bekrefter han nå at ikke innføres mandag som var planlagt.

– Mexico har blitt enig om å gjøre store tiltak for å stoppe strømmen av migranter gjennom Mexico til vår sørlige grense. Dette gjøres for å redusere eller stoppe ulovlig innvandring fra Mexico og inn i USA.

I am pleased to inform you that The United States of America has reached a signed agreement with Mexico. The Tariff… https://t.co/EVGSKXleS6....stem the tide of Migration through Mexico, and to our Southern Border. This is being done to greatly reduce, or… https://t.co/OVOWrF6I0i

– Vi ønsker å takke Mexicos utenriksminister Marcelo Ebrard for hans innsats i forhandlingene for å få til en felles avtale som gagner både USA og Mexcio.

USA ser frem til å jobbe side ved side med Mexico for å utføre disse forpliktelsene, slik at vi kan begrense strømmen av ulovlige migranter som krysser vår sørlige grense, og for å sørge for at grenseområdene er trygge, skriver utenriksminister Mike Pompeo i en uttalelse.

Nye steg

USAs utenriksdepartement sier at Mexico vil ta helt nye steg for å stanse migrantrømmen fra Mellom-Amerika. Mexico har også forpliktet seg til å bekjempe menneskehandlere og deres nettverk.

– Det inkluderer utplasseringen av soldater gjennom hele Mexico, men med deres sørlige grense som den høyeste prioriteten, heter det i en uttalelse fra det amerikanske utenriksdepartementet.

I avtalen skal Mexico også ta tilbake migranter som har nådd USA, men som venter på at deres asylsøknader skal behandles. Migrantene må ifølge avtalen ikke søke asyl i Mexico først, slik Trump-administrasjonen tidligere har ønsket.

Takket for støtten

Også Mexicos utenriksminister, Marcelo Ebrard bekreftet avtalen på Twitter natt til lørdag.

– Det kommer ingen amerikansk toll mandag. Takk til alle som har støttet oss, skriver han.

Mexicanske diplomater ledet av Ebrard har denne uken ført tollsamtaler i Washington med amerikanske myndigheter. Trump-administrasjonen har vist til tall fra amerikansk grensepoliti som viser at 132.000 mennesker har blitt anholdt eller pågrepet på den amerikanske grensen mot Mexico i løpet av mai.

Tidligere fredag ble det kjent at Mexico sender 6.000 soldater til grensen mot Guatemala for å stanse migranter på vei til USA. Dersom de mislykkes, truer president Trump med mer toll.

Mexicos president Andres Lopez Obrador opplyste fredag at nasjonalgarden utplasseres langs grensen mot Guatemala og på andre steder i landet.

Publisert:

Flere artikler

  1. Trump: Ikke nok framgang i Mexico-samtaler

  2. Pence: Tolløkning på mexicanske varer trer i kraft mandag

  3. Trump med nye tolltrusler: Vil øke tollen på varer fra Mexico

  4. Annonsørinnhold

  5. Mexico-toll fordyrer mat i USA: Restaurantkjede varsler dyrere burrito

  6. New York Times: Trump-administrasjonen vurderte toll på australske varer