Aldri vært høyere prisvekst i Oslo i juli: – Folk på desperat boligjakt
Ikke siden målingene startet i 2003 har boligprisene økt så mye i Oslo i juli-måned.
– Det er svært bekymringsfullt at prisene vokser så voldsomt dette, sier Carl O. Geving, administrerende direktør i Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF).
Til E24 spådde flere Oslo-meglere en rekordsommer for boligmarkedet i forkant av dagens presentasjon fra Eiendom Norge.
Onsdag legger Eiendom Norge frem statistikk som viser at prisveksten i juli er den sterkeste siden juli i 2009.
Korrigert for sesongvariasjoner var boligprisene opp 1,0 prosent i juli sammenliknet med juni.
Økonomer etter tallbonanza: – Norsk økonomi er over det verste
Hovedstaden løper fra
For Oslo, der prisene stiger med 1,8 prosent i juli, er det den sterkeste juli-måned siden målingene startet i 2003.
– Dette er en eksplosiv vekst, uttaler Christian Dreyer, administrerende direktør i Eiendom Norge, når rekordtallene for hovedstaden blir presentert.
Greving mener veksten er usunn.
– Dette viser en voldsomt sterk trend i pressområdene, hvor Oslo-regionene topper alt. Mange på desperate boligjakt og renteblinde kjøpere er en skummel miks.
12-måndersveksten i hovedstaden er på over 15 prosent.
– Det er ikke bare rekordøkning for juli, men ser vi prisutviklingen i Oslo over flere år gir dette en uhyggelig bratt priskurve.
Greving mener den sterke prisveksten er i ferd med å bli et alvorlig samfunnsproblem.
– Samfunnet er ikke tjent med at boligprisene vokser fire til fem ganger mer enn konsumprisene. Det blir til slutt umulig for mange å etablere seg der de ønsker å jobbe og leve. Det øker risikoen for at flere drar på seg en usunn gjeldsbyrd, sier han.
NEF-toppen gir de folkevalgte krass kritikk.
– I Oslo er det mye politikk, men lite handling. Sommel med tomteregulering og byggesaksbehandling gjør at markedet er skviset, mener han.
SSB: Oljesektoren står for 22 prosent av folks økte inntekter siden 1970
Få objekter på markedet
I vår har det vært unormalt få objekter i markedet i Oslo. Det store vårslippet uteble, og det har også ført til at hovedstaden er en sterk vekstdriver nasjonalt for boligprisene.
– Det presser prisene. Vi vet at etterspørselen er høy, sier sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea.
Sjeføkonom Harald Magnus Andreassen peker på at norsk økonomi ikke kom så svakt ut av oljebremsen som enkelte fryktet. På Østlandet er arbeidsledigheten lav, mens på Vestlandet ligger det an til at arbeidsledighettoppen er nådd.
– De boligtallene viser at den registrerte Nav-ledigheten gir det mest relevante bildet av økonomien vår. Da er situasjonen at arbeidsmarkedet ikke blir verre, renten er svært lav og det er full fart i boligmarkedet. Og dét er med høyere boligbygging og lavere befolkningsvekst, sier Andreassen, og viser til at arbeidsinnvandrere flytter ut av Norge.