Sentralbanksjefen om boligprisveksten: – Vi er kanskje mer bekymret enn alle andre

Norges Bank forsøker så langt det er mulig å ta hensyn til boligprisveksten, sier sentralbanksjef Øystein Olsen.

Oslo 20160922. Norges Bank og Øystein Olsen har bestemt seg for å holde styringsrenten uendret op 0,5 prosent. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Foto: Terje Pedersen NTB scanpix
  • Steinar Rostad Breivik
Publisert: Publisert:

Torsdag besluttet Norges Bank å holde styringsrenten uendret og signaliserte at den høyst sannsynlig vil bli værende på 0,5 prosent i lang tid framover.

Den rekordlave styringsrenten blir sett på som en av hovedårsakene til at boligprisene har galloppert de siste månedene.

I sin pengepolitikse rapport understreker Norges Bank at prisveksten er et tegn til at såkalte «finansielle ubalanser» har bygget seg opp i norsk økonomi.

– Vi er like bekymret som alle andre, kanskje mer bekymret også, for en rekyl i boligprisene, sier sentralbanksjef Øystein Olsen til E24.

– Fallhøyden øker jo høyere boligprisene kommer, og et fall vil ikke bare ramme enkeltpersoner, men hele økonomien, sier han.

Les også: Dette betyr rentebeslutningen for lommeboken din

Tar hensyn til prisveksten

De lave rentene gjør at nordmenn tar større boliglån, noe som gjør dem mer utsatt for økte renter, boligprisfall og inntektsbortfall. Det øker faren for en brå nedgang i konsumet noe frem i tid.

Ifølge sentralbanken gjør henynet til «finansiell ubalanser» at prognosen for styringsrenten ligger noe høyere enn den ellers hadde gjort.

På pressekonferansen etter rentebeslutningen fikk Olsen spørsmål om hvorvidt videre boligprisvekst alene kan være nok til at Norges Bank skrur opp igjen renten.

– Det kan jeg ikke svare bombastisk på, utover å minne på om at formålet og styringsmålet vårt er lav og stabil inflasjon, sier han.

Les også

Sjeføkonom i Swedbank: – Bekrefter at vi er ute av oljenedturen

– Når inflasjonsutsiktene er godt forankret, så tar vi også hensyn til utviklingen i produksjon og sysselsetting, og i tider som dette blant annet for å understøtte omstillingen i norsk økonomi.

Samtidig understreker han at sentralbanken er klar over at den lave renten er en viktig driver til høyere lånopptak og dermed også høyere boligpriser.

– Og i den forstand forsøker vi å ta hensyn til det så langt situasjonen tillater det. Men målet med pengepolitikken kan ikke være å styre boligmarkedet, påpeker sentralbanskjefen.

– Ingen boble

Carl O. Geving i Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF) var svært fornøyd da det ble klart at Norges Bank ikke rører renten og samtidig langt på vei avblåser framtidige kutt.

Les også

Kraftig kronestyrkelse

– Å tukle med styringsrenten nå, hadde vært risky. Den bør i alle fall ikke lengre ned. Da kunne du vært trygg på at boligprisene i pressområder hadde blitt fyret opp ytterligere, uttalte direktør Carl O. Geving til E24 like etter at beslutningen var kjent.

Siden forrige rentemøte i juni, har Norges Bank oppjustert sin prognose for boligprisene fremover. Veksten anslås å holde seg høy de nærmeste månedene, for deretter å avta noe.

I Oslo er prisvekst på hele 16 prosent (over tolv måneder), men Olsen ønsker ikke å kalle situasjonen i hovedstaden en boble.

– Vi bruker ikke den betegnelsen, fordi vi mener det er fullt mulig å forklare boligprisutviklingen, sier han.

– Boblebegrepet gir assosiasjoner til situasjonen i Spania for noen år siden, hvor de hadde enorm boligbygging. Da boligprisene falt, sto 100.000 boliger tomme, og det er et stykke fra den situasjonnen vi har i Norge i dag.

Les også

Dette betyr rentebeslutningen for lommeboken din

Les også

– Boligmarkedet er tjent med dette

Les også

Endrer ikke renten: Avlyser flere rentekutt

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Boligmarkedet
  2. Rente
  3. Norges Bank

Flere artikler

  1. «Ny æra for boligprisveksten» demper Øystein Olsens bekymringer

  2. Øystein Olsen rører ikke renten

  3. Norges Bank: Faren for en brå nedgang i boligmarkedet har økt

  4. Norges Bank holder renten i ro

  5. Endrer ikke renten: Avlyser flere rentekutt