Sjeføkonom etter boligtall for juli: – Bør sitte langt inne å redusere renten

Sjeføkonomene ber Norges Bank tenke seg nøye om før rentemøtet i september, etter at boligprisene fortsetter å stige og stige. – Norges Bank bør være veldig forsiktig med å kutte renten videre.

BOLIGPRISVEKST: De siste 12 månedene har prisene på norske boliger steget med 8,8 prosent. Fortsetter det i samme tempo, vil årsveksten ta seg ytterligere opp.

Foto: Håkon Mosvold Larsen NTB scanpix
 • Jan Lilleby
 • Sophie Lorch-Falch
 • Cecilie Storbråten Gjendem
Publisert:

Samtidig som boligprisene fortsetter å skyte fart i juli, er styringsrenten i Norge på rekordlave 0,50 prosent.

Neste rentemøte er i slutten av september.

Mange har spådd rentekutt. Men er det fortsatt veien å gå?

– Å sette ned rentene i en situasjon hvor boligmarkedet går veldig hardt, må sitte langt inne for enhver sentralbank, mener sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i Swedbank til E24.

Han mener den voldsomme boligprisveksten bør være blant faktorene som skal telle mest når sentralbanksjef Øystein Olsen og hans mannskap bestemmer styringsrenten fremover.

SJEFØKONOM: – Å sette ned rentene i en situasjon hvor boligmarkedet går veldig hardt, må sitte langt inne for enhver sentralbank, mener Harald Magnus Andreassen i Swedbank.

Foto: Frode Hansen VG

– Det burde satt langt inne etter finanskrisen, og bør garantert være det nå. Boligprisveksten er blant de viktigste forholdene som skal styre pengepolitikken fremover, mener han.

– I den delen av økonomien som reagerer på rentekutt, altså boligmarkedet og kredittmarkedet, er det ikke åpenbart mangelen på gass som er problemet, sier han.

– Det kan like gjerne være gassen som er problemet.

– Boom i boligpriser og gjeld ender i forferdelse

Kollega og seniorøkonom Øystein Børsum legger til at styringsrenten tradisjonelt kuttes for å skape vekst i økonomien, og boligmarkedet.

Nå kan det virke som sistnevnte er overstimulert, mener han.

– Nå bør Norges Bank være veldig forsiktig med å kutte renten videre, slår han fast.

– Det har vært veldig klare på at det skal komme et kutt, og gjerne i september, men med den utviklingen vi har sett i løpet av sommeren trenger de ikke gjennomføre dette, sier Børsum til E24.

– Tror du det er sjans for at vi ser en boligboble som sprekker kraftig om Norges Bank senker renten ytterligere?

– Ja, det tror jeg. Slik er det med alle aktivapriser. Jo mer de blir presset opp jo hardere faller de, svarer seniorøkonomen.

Han mener Norges Bank har lyktes i arbeidet med å takle oljebremsen, og nå bør kaste blikket på det som mange vil betegne som galopperende boligpriser.

– Norges Bank har klart det de ønsket med rentekuttene. Vi har kommet oss godt gjennom oljebremsen. Nå bør de si seg fornøyde. Historisk vet vi at boom i boligpriser og gjeld ender i forferdelse. Vi skal være svært forsiktige med dette, sier Børsum.

Les på Dine Penger: Så mye billigere er hytta i Sverige

Hodepine for Norges Bank

Sjeføkonom Kari Due-Andresen i Handelsbanken peker på at boligpristallene fra juli presser de faktiske tallene vekk fra Norges Banks estimater. Norges Bank har på forhånd lagt til grunn at den årlige veksten vil ligge på 7,3 prosent, etter juli-tallene ligger det an til å bli en vekst på 8,8 prosent.

– På den andre siden har husholdningenes gjeld så langt vært i tråd med Norges Banks estimater. Om vi skal være svært nøyaktige så er den årlige gjeldsraten noe lavere enn estimatene fra Norges Bank, skriver sjeføkonomen i en rapport hvor hun omtaler boligtallene som en økende hodepine.

Hun understreker likevel videre at det finnes få indikatorer for husholdningenes gjeld, og at det derfor er farlig å trekke raske konklusjoner.

– Norges Banks låneundersøkelse peker mot økt etterspørsel etter gjeld i husholdningene. Basert på det vi vet er Norges Bank nå trolig redd for økt finansiell ustabilitet, skriver Due-Andresen.

Nordmenns gjeld

Nordmenn har, sammenlignet med andre land, mye gjeld.

Forholdet mellom inntekt og gjeld i Norge er på 187 prosent.

Det er det fjerde høyeste i Europa, ifølge tall fra statistikkbyrået Eurostat (tallene er fra 2014). Danmark troner på toppen av listen med 265 prosent. Deretter følger Nederland med 214 prosent og Kypros på 202 prosent

– Det jeg har sett så langt er at boligprisene steg fryktelig lenge. Anslaget vårt var 0,9 prosent, og det ble 1,0 prosent sesongjustert, sier Andreassen.

Han peker på at boligprisene de siste månedene har ligget langt over anslagene til Norges Bank, og ligger an til en frisk årsvekst dersom boligprisfesten fortsetter i samme tempo.

– Vi ser en underliggende vekstrate som nå ligger på 1,0 prosent i måneden. Det gir så mye som 13 prosent i underliggende vekstrate, sier Andreassen.

Les på Dine Penger: Her får du billigst byggelån

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Boligmarkedet
 2. Bolig

Flere artikler

 1. Renterådet: Dette må du gjøre, Olsen

 2. Olsen kutter ikke renten

 3. Nå avblåser ekspertene rentekuttet

 4. Annonsørinnhold

 5. Norsk gjeldsvekst avtar mer enn ventet

 6. Tror renten kan heves i sommer