Megler-topp i Oslo: – Folk er desperate

Nå handler det først og fremst om å karre til seg en bolig, sier meglersjef.

BRENNHETT BOLIGMARKED: Sentralt i Oslo rives nå leilighetene bort.
Publisert:

Andrè Øren er områdesjef i Oslo sentrum i DNB Eiendom, og jobber i det som er landets desidert heteste boligmarked for tiden.

I dag kom nye boligtall som viser at årsveksten i Oslo er hele 12,8 prosent. Snittprisen per kvadrat er nå 60.837 kroner, etter en sterk prisvekst på 2,2 prosent i mai.

– Det er mange som er desperate i boligmarkedet i Oslo nå, sier Øren til E24.

Han mener at det er størst rift om spesielt typiske førstegangsboliger.

– Når markedet er så hett som er tradisjonelle faktorer som standard, solforhold, heis og balkong blitt sekundært for boligkjøpere av førstegangsleiligheter sentralt i Oslo nå. Det handler først og fremst om å karre til seg en bolig, sier Øren.

Han peker på at det finnes eksempler på at 70 kommer på visning.

– Det brøytes vei nå nesten hver dag for høyere priser, sier Øren.

Han viser også til at prisforskjellen mellom nyoppussede boliger og oppussingsobjekter er mindre i det marked vi er inne i nå.

Har aldri sett så lavt volum

Og utbudet av boliger i Oslo er rekordlavt. Det ligger for tiden rundt 1140 bruktboliger til salgs nå.

– I løpet av mine 15 år i bransjen har jeg aldri sett så lavt volum i begynnelsen av juni måned, sier Øren.

Han mener at dette er den viktigste årsaken til det elleville boligmarkedet i Oslo.

– Det er rekordmange som vil bo i Oslo. Boligpriser er først og fremst et uttrykk for hvor folk ønsker å bo, sier Øren.

MITT I NORGES HETESTE BOLIGMARKED: Områdeleder i Oslo sentrum i DNB Eiendom, Andrè Øren.

Man mener samtidig at politikere og byråkrater må ta dette inn over seg og få fart i omreguleringsarbeidet.

Han tror at boligprisene sentralt i Oslo vil fortsette å stige grunnet kombinasjonen av at utbudet av bruktboliger til salgs er så lavt og at det bygges for lite.

Her er kvadratmeterprisene høyest

Kvadratmeterprisen er i snitt høyest på Frogner (75.197 kroner per kvadratmeter), St. Hanshaugen (75.902 kroner per kvadratmeter) og Sagene (69.123 kroner per kvadratmeter).

Den høyeste prosentuelle veksten i hele Norge i mai måned finner vi i disse Oslo-bydelene:

Grorud: 2,8 prosent

Østensjø: 2,7 prosent

Grünerløkka: 2,6 prosent

Gamle Oslo: 2,5 prosent

Sjeføkonom tror boligprisfesten fortsetter

Nordeas sjeføkonom mener boligprisfesten skaper et kjempedilemma for Norges Bank. Han tror det bare er to ting som kan bremse utviklingen.

– Det går unna for å si det sånn, men denne veksten var som ventet, sier sjeføkonom Kjetil Olsen i Nordea Markets til E24.

Nye tall fra eiendomsbransjen viser at boligprisene økte med 1,2 prosent (sesongjustert) i mai. Siden nyttår har prisene steget 7,7 prosent.

Nok en gang er Oslo den store drivkraften. Siden mai i fjor har prisene steget hele 12,8 prosent.

Kjetil Olsen peker på at vi nok en gang ser en utvikling der prisene stiger i store byer og sentrale strøk – ikke bare i Oslo, men over hele landet. Unntaket er naturligvis de oljerelaterte regionene, som Stavanger der prisene har falt.

– En vekst på 7,7 prosent siden nyttår er vel høyt?

– Jo, det er mye. Men man kan se seg vill på høye vekstrater. Med de lave rentene vi har nå og det faktum at de fleste fortsatt har jobb, er det en slags naturkraft at boligprisene skal opp, sier Olsen.

– Jeg tror ikke det stopper på en god stund. Dette vil fortsette. Prisveksten sjokkerte oss for to år siden, sjokkerte oss i fjor, og jeg tror den vil sjokkere oss igjen neste år også, legger han til.

Oslo 20160316. Sjefsøkonom Kjetil Olsen i Nordea Markets under en pressekonferanse om nye prognoser for norsk økonomi Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

Dette kan stoppe boligprisfesten

Sjeføkonomen begrunner prognosen sin med at det bare er to ting som kan bremse boligprisfesten: Renteøkninger eller arbeidsledighet.

– Vi får håper ledigheten ikke øker mer, og det ser ikke slik ut. En renteøkning fra Norges Bank er heller ikke på agendaen, sier Olsen.

Begrepet «boligboble», altså at folk låner og kjøper i troen at prisene bare skal stige og stige, har vært brukt om det norske boligmarkedet, og særlig utenlandske økonomer.

Les også

Boligprisoppgang i mai

Sjeføkonomen i Nordea mener det er vanskelig å si om det er det som skjer i Norge.

– Se på Oslo. Gitt det lønns- og rentenivået vi har nå er det kanskje sånn at 70.000, 80.000 eller 90.000 per kvadratmeter i snitt kan være «riktig» pris, sier Olsen.

– Men prisveksten forutsetter at byene opplever enn netto innflytting?

– Ja, det gjør det i utgangspunktet. Men det er de sentrumsnære og mest attraktive områdene som vi ser går unna i markedet. Det er jo masse areal ledig i Norge, men folk vil bo sentralt, og da blir resultatet sånn, sier han og peker også på Tromsø og Trondheim som eksempler i tillegg til Oslo.

Han sier at det viktige er at bankene gjør en god jobb med å stille krav og teste kundenes evne til å betjene gjelden de tar opp.

– Tror ikke Norges Bank synes det er så gøy

Sjeføkonomen i Nordea, som selv har bakgrunn fra Norges Bank, mener utviklingen i boligmarkedet øker dilemmaet for sentralbanken.

Han peker på at norsk økonomi går ganske godt utenom oljenæringen, og at den lave renten bidrar til dette.

– Samtidig tror jeg ikke Norges Bank synes det er så gøy å sitte og se på at boligprisene og gjelden øker, sier Olsen.

Dilemmaet for sentralbanken ligger i at de vil vegre seg for å øke renten for å bremse gjelds- og boligprisveksten, nettopp fordi den lave renten bidrar til å holde hjulene i gang i norsk økonomi og å holde kronekursen lavere enn den ville vært med en høyere rente. Samtidig gjør en større gjeld at rentepolitikken blir mer potent, fordi hver rentejustering får større effekt enn når folk har lite gjeld, forklarer han.

– Jo lenger dette (boligpris- og gjeldsveksten, journ.anm.) får holde på jo mindre er også sjansen for en renteøkning initiert av Norges Bank, sier Olsen og legger til at det samme gjelder i mange land rundt i verden.

Norges Banks jobb blir heller ikke lettere av at den økonomiske utviklingen i Norge nå varierer så mye fra sted til sted. Mens ledigheten er høy og boligprisene faller i de mest oljeeksponerte kystregionene, er det full fart på Østlandet, Innlandet og i Nord.

– Hvis man tar ut de sentrumsnære områdene er det heller ingen boligprisfest. Alt dette gjør at det er ekstra krevende å sette én rente for hele landet, sier Olsen.

Sjeføkonomen i Nordea mener rentemøtet som Norges Bank avholder i slutten av juni bli svært spennende. Han sier at det særlig gjelder hvilke signaler sentralbanken vil gi om det kommer et rentekutt til i år eller ikke, noe de tidligere har varslet kommer.

– Hvis de skulle kommunisere at det ikke kommer et rentekutt til i år likevel, tror vi det blir veldig spennende å se hva som skjer med kronekursen, sier Olsen.

Les også

– Klatrer fortsatt mot fjelltoppen

Les også

Frykter for boligmarkedet om SSB-anslag slår til

Les også

SSB-forsker vil ikke si hva han mener om oljepengebruken

Publisert:

Her kan du lese mer om