Full pott for Putin
Mens Donald Trump høster storm på hjemmebane for sin opptreden i Helsingfors, får Vladimir Putin toppkarakter.
Den russiske presidenten ble møtt med ros over hele linjen da han kom hjem fra toppmøtet.
Putin lyktes godt med å vinne hjemmepublikummet, til tross for mangel på konkrete resultater, fastslår Alexander Gabuev ved tankesmia Carnegies kontor i Moskva.
Ifølge ham slo det spesielt godt an at Putin så kraftfullt slo tilbake mot påstandene om russisk innblanding i presidentvalget i USA.
– For Vladimir Putin kunne ikke de siste dagene ha gått bedre, istemmer Derek Chollet ved tankesmia German Marshall Fund.
Trump: Forholdet endret seg for fire timer siden
«Symbolsk triumf»
Russiske kommentatorer framstiller det riktignok ikke som om Putin vant noen seier over Trump.
Tvert imot viser de sympati med den amerikanske presidenten, som de framstiller som et offer for irrasjonell innenrikspolitisk kritikk. De russiske kommentatornes håp er at forholdet mellom Russland og USA nå skal bedre seg under Trump.
Håpet er at «Trump vil ha tilstrekkelig politisk vilje til å overvinne motstanden og fortsette dialogen med Russland», uttaler Vladimir Olentsjenko ved Institutt for global økonomi og internasjonal politikk i Moskva.
En «symbolsk triumf» for Putin, skriver amerikanske Washington Post på lederplass.
Avisa går hardt ut mot Trumps uttalelser om russisk valginnblanding, som ifølge Washington Post «kunne ha vært skrevet av Moskva».
Altoverskyggende
Trump har møtt massiv kritikk etter toppmøtet, der spørsmålet om russisk innblanding i det amerikanske presidentvalget ble altoverskyggende under en felles pressekonferanse med ham og Putin.
Amerikansk etterretning mener det er hevet over tvil at Russland forsøkte å påvirke presidentvalget i Trumps favør. Putin har på sin side nektet blankt for dette, og på pressekonferansen gikk Trump langt i å antyde at han tror mer på den russiske lederen enn sin egen etterretning.
– Jeg har stor tillit til etterretningsfolkene mine, men jeg kan fortelle dere at president Putin var ekstremt sterk i sine benektelser i dag, sa Trump.
– Han sa at det ikke var Russland. Jeg skal si dette: Jeg ser ingen grunn til at det skulle ha vært det, fortsatte han.
USA med ny voldsom toll mot Kina
Kritikk fra sine egne
Politikere fra opposisjonspartiet Demokratene gikk ikke overraskende rett i strupen på Trump etter seansen.
Men presidenten fikk også høre det fra republikanske partifeller.
Trump gjorde «et bevisst valg om å forsvare en tyrann», raste senator John McCain, som fordømte pressekonferansen som noe av det mest skammelige fra en amerikansk president i manns minne.
Paul Ryan, Republikanernes flertallsleder i Representantenes hus, kritiserer sjelden Trump. Men etter mandagens pressekonferanse uttalte han at det «ikke er noe spørsmål» om at Russland forsøkte å manipulere det amerikanske presidentvalget.
Til og med Newt Gingrich, en av Trumps støttespillere, kalte presidentens uttalelser et «alvorlig feiltrinn».
Putin fornøyd
Putin sa seg for sin del fornøyd.
I et intervju med Fox News i etterkant fastslo han at toppmøtet markerte starten på en utvikling vekk fra Vestens forsøk på å isolere Russland.
– Jeg tror dere ser selv at disse forsøkene har vært mislykkede. De var dømt til å mislykkes, sa Putin.